Cenzura i karneval: Krnjo ne smije biti slikovnica koja tumači da dijete ima 2 mame i ne spominje tatu, ali mogu biti Petrov, Horvatinčić…?

Foto: snimka zaslona Facebook Random Toni, Portal grada Kaštela, montaža narod.hr

Na Dječjem karnevalu u Kaštelima spaljen je i u more bačen Krnje koji je ove godine simbolizirao LGBT slikovnicu „Moja dugina obitelj“. Krivac je na sebi imao natpis “slikovnica” i “mama + mama” s jedne strane te “tata + tata” s druge strane, u duginim bojama.

Udruga Dugine obitelji školama i vrtićima planira dijeliti slikovnicu koja promovira posvajanje djece od strane LGBT parova

Što kaže udruga koja organizira karneval koji postoji već 200 godina?

Karneval u Kaštelima organizira udruga Poklade, čiji je predsjednik Nikša Radić za Dalmatinski portal komentirao.

“Kad mater materi napravi dite ili tata tati, mi ćemo financirati sve dičje karnevale u svitu i bit ćemo kumovi dici na krštenju”, rekao je Radić.

“Nismo mi Split, mi smo krnjeval 200 godina star. Mi smo autonomni, nitko nas ništa ne pita niti kome odgovaramo osim sami sebi. Neman pojma je li znao, može on vama dati izjavu, ali s ovim nije imao ništa”, dodao je.

Ranije su Krnje bili i političari i osobe iz javnog života, poput Bože Petrova 2016. godine, ali na to se nitko nije bunio.

Udruga autonomna u organizaciji karnevala

Gradonačelnik Kaštela je izjavio da je udruga organizator autonomna u organizaciji karnevala, danas i prije.

“Kaštela su poznata po svojim krnjevalskim događanjima tako da svake godine građani i gosti mogu uživati u brojnim krnjevalskim povorkama među kojima su i dječje maškare u organizaciji Kaštelanske krnjevalske udruge Poklade. Tradicija je da se svake godine spali Krnje koji je kriv za sve nedaće, a Grad Kaštela se nikad nije miješao u odluke krnjevalskih udruga”, rekao je za Dalmatinski portal.

Reakcija udruge koja izdaje LGBT slikovnicu

Odmah su krenuli napadi u medijima, a udruga Dugina obitelj, koja izdaje slikovnicu, također je reagirala.

“Cilj naše slikovnice je da djecu učimo ljubavi i prihvaćanju, različitosti i poštovanju vjerujući u te vrijednosti, prema svim obiteljima. Tužno je gledati snimke paljenja zastave duginih boja s natpisima ‘mama i mama’ i ‘tata i tata’ na županijskom dječjem karnevalu u Kaštel Kambelovcu.

Mi ćemo nastaviti učiti djecu ljubavi i prihvaćanju, a ne mržnji i nasilju, te u tom duhu pozivamo sve osobe koje su sudjelovale u paljenju da pročitaju slikovnicu, a mi ćemo im rado organizirati predstavljanje slikovnice i razgovor o istoj”, navodi Crol izjavu udruge.

Udruga Poklade – poznata po jedinstvenim satiričkim krnjevalskim točkama

Udruga koja organizira karneval u Kaštelama – Poklade, kako stoji na njihovim stranicama, KKU Poklade iznimna je po osobitim i jedinstvenim satiričkim krnjevalskim točkama i nastupima, sa kojima svake godine nastupaju na raznim međunarodnim karnevalima, na Samoborskom fašniku i u Rijeci. KKU Poklade uvrštena je 1999.godine u Međunarodnu udrugu karnevalista FECC te u Udrugu karnevalista Hrvatske.

Što je Krnje i koji su običaji?

Paljenje Krnje u sklopu karnevala je vrsta folklornog kazališta.

“Princ Karnevala u Dalmaciji je krnjo, u Istri i Primorju pust, u Zagrebu fašnik. Uz njega su određene osobe: tužitelj, branitelj, sudac, krvnik s odgovarajućim maskama. Na određenom mjestu izvodi se prikaz suđenja krnji koji je za sve kriv, te ga na koncu spaljuju ili svečano utope. Pokatkad tu dramu prate i narikače koje žale za krnjom. To folklorno kazalište simbolizira pobjedu proljeća nad zimom koja je obilovala mnogobrojnim nedaćama otjelovljenim u krnji”, naveo je prof. dr. sc. Marko Dragić s Filozofskog fakulteta u Splitu u znanstvenom članku “Velike poklade u folkloristici Hrvata”. 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr