Civilizacijska sramota: Kako Njemačka održava groblja svojih vojnika diljem svijeta, a kako Hrvatska

vojnika
Montaža: Narod.hr; izvor: Marko Krznarić, iStock, snimka zaslona

”Zajedno za mir – Razumijevanje i pomirenje”, natpis je na početnoj stranici njemačke Komisije za ratne grobove koja već više od stotinu godina, pod pokroviteljstvom njemačke vlade i predsjednika obilježava i uređuje groblja njemačkih vojnika diljem svijeta. Odnos prema svojim mrtvim vojnicima, pa i onima koji su služili u Trećem Reichu i čiji su uređeni grobovi diljem Europe i svijeta, pa i u Hrvatskoj, najbolje ilustrira civilizacijsku sramotu koja se desetljećima odvija u Hrvatskoj. Na Mirogoju je desetak metara od uređenog groblja njemačkim vojnicima stradalim u Drugom svjetskom ratu, razrovano groblje hrvatskim vojnicima iz istog razdoblja. Lice i naličje pristupa Hrvatske i Njemačke prema svojim mrtvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr je u više navrata pisao o sramotnom civilizacijskom zločinu kršenju prava na grob svakoga, bez obzira pod kojom je zastavom služio, koje se u Hrvatskoj desetljećima sustavno krši.

Bez da ulazimo u tisuće jama i preoranih jaraka u kojima i dalje leži tisuće i tisuće posmrtnih ostataka hrvatskih vojnika i civila ubijenih 1945., osvrnimo se samo na Groblje hrvatskih vojnika iz razdoblja 1941.-1945. na zagrebačkom Mirogoju.

Civilizacijski zločin

Ovaj civilizacijski zločin stoji pred nosom svih vladajućih garnitura u Hrvatskoj i Zagrebu u posljednjih 30 godina, a posebno aktualnoj ekstremno lijevoj koja je na vlasti u Zagrebu.
Naime, Možemo u suradnji s SDP-om sustavno opstruira obnovu groblja hrvatskih vojnika na Mirogoju koje su komunističke vlasti razrovale 1945.

Možda će vas zanimati

Tajna Mirogoja: Marko Krznarić o preoranim grobovima hrvatskih vojnika i kako je Tomaševićeva vlast ponovila zločin nad mrtvima

Iz zaborava je ovaj ‘šumarak’ na Mirogoju iščupao Marko Krznarić, čovjek koji se godinama bori da se ti grobovi vrate onakvi kakvi su bili prije srpnja 1945.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ledina na kojoj su bile stotine grobova hrvatskih vojnika, tijekom komunističke vladavine bila je prazna. Obitelji onih kojima je tamo oskvrnut grob tijekom komunizma u tišini su tek kod pokojeg drveta na toj lokaciji ostavljali svijeće kao nijemi spomen da je su ispod trave stotine preoranih kostiju njihovih najmilijih.

Što se zbilo 6. srpnja 1945.?

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova FDH Vicko Krstulović vlastoručno je potpisao naredbu broj 2.811/45 (Izvor: Zbornik dokumenata u knjizi ”Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944. – 1945. Dokumenti”, nakladnik: Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranja, Slavonski Brod, 2005. godine).

Wikimedia Commons

U njoj je među ostalim pisalo: ”Treba izbrisati svaki trag zloduha fašističke vladavine. Tako je potrebno i da se sravne sa zemljom svi vanjski znakovi, po kojima bi se razaznavalo mjesto, gdje su se dizala takva groblja. Stoga će te u pogledu tih groblja postupiti ovako: Ograde, zidove, plotove kao i druge predmete i sredstva treba odstraniti; vanjska obiležja na pojedinim grobnim humcima /krstove, ploče, konfesijske i sve druge znakove/ treba ukloniti tako da čitavo zemljište, koje je bilo odredjeno za groblje, bude poravnano. Prostore, na kojima su se nalazili grobovi, ne smije se upotrebljavati za pokapanje novih mrtvaca. Ovaj se prostor može upotrebiti kao rasadnik za ukrasno grobno bilje ili slične svrhe.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Svjedočanstvo s Mirogoja iz 1945. i pismo majki vojnika kardinalu Stepincu 

Borba udruga i nekolicine pojedinaca

Pravo na grob kao civilizacijska tekovina nastavilo se kršiti i nakon osamostaljenja.

Da nije pokoje udruge, posebice osobnog truda Marka Krznarića iz Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Osijek i Pere Šole iz Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka – ogranak Đakovo, za to groblje i danas bi bilo bez kakvog takvog spomenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, danas je na mjestu gdje su bili grobovi podignut skromni spomenik, no bez imena onih koji pod njime leže.

Iako postoje konkretni zapisi gdje je točno bio čiji grob, postoje kompleti podaci vojnika koji su tamo bili pokopani do 1945., zna se kako su njihovi grobovi izgledali, situacija se godinama nije pomaknula s mjesta.

Ekstremno lijeva zagrebačka vlast s čelu s Tomislavom Tomaševićem opstruirala je sve pokušaje Krznarića i Šole čak i uz činjenicu da bi groblje bilo obnovljeno donacijama.
Naime, smeta im naziv groblje hrvatskih vojnika.

Možda će vas zanimati

Marko Krznarić o preoranim grobovima hrvatskih vojnika na Mirogoju: Tomaševiću je sada problem naziv

‘Tomaševiću je sada problem naziv – Groblje hrvatskih vojnika’

Tu ćemo stati s ovom sramotom i pomaknuti se nekoliko desetaka metara dalje na Mirogoju. Tamo je uređeno i popisom svih poginulih groblje njemačkih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Tomašević o gradu u kojem nema diskriminacije?! Evo što mu poručuje Marko Krznarić

Dakle, vojnici nacističke Njemačke imaju svoje groblje, vojnici iz NDH nemaju.

No ovo samo pokazuje kako se civilizirane države odnose prema svojim mrtvima pod čijom god zastavom oni stradali.

Njemačka komisija za ratne grobove

Naime, u Njemačkoj od 1919. postoji ‘‘Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge” – ili skraćeno Volksbund – njemačka je Komisija za ratne grobove.

Riječ je o humanitarnoj, neprofitnoj organizaciji koja se u ime Savezne vlade i pod pokroviteljstvom njemačkog predsjednika, posvećuje zadaći traženja i izvlačenja posmrtnih ostataka poginulih njemačkih vojnika izvan Njemačke kako bi bili, citiramo, ‘dostojno pokopani’ i kako bi se vodila ‘sustavna briga za njihove grobove’.

Njemačko groblje u Normandiji u Francuskoj; izvor: iStock

Volksbund se zalaže za kulturu sjećanja i pomirenja. Dakle nikome nije sporno da u europskim državama koje je gazila nacistička čizma postoji na stotine uređenih i održavanih grobova njemačkih vojnika koji su služili pod Hitlerom.

Volksbund od donacija financira gotovo dvije trećine svog rada, a ostatak pokrivaju javna sredstva savezne i državne vlade.

Volksbund je osnovan 16. prosinca 1919. kako bi tragao za bezbrojnim njemačkim ratnim mrtvima Prvog svjetskog rata, evidentirao njihove grobove i brinuo se za njih.
Od 1946. nadalje, Volksbund je brzo uspostavio više od 400 ratnih grobnica u Njemačkoj.

Savezna vlada je 1954. godine službeno ovlastila Volksbund da traži grobove njemačkih vojnika u inozemstvu, pokapa mrtve i održava ratna grobišta.

Komisija brine za 2,8 milijuna ratnih žrtava na 830 grobišta u 46 zemalja

Na temelju bilateralnih sporazuma, Volksbund sada ispunjava tu zadaću u Europi i Sjevernoj Africi. Trenutačno brine o više od 830 ratnih grobišta i grobova u 46 zemalja, posljednja počivališta oko 2,8 milijuna ratnih žrtava.

iStock

Rad Volksbunda proširio se i na zemlje bivšeg istočnog bloka, gdje je u Drugom svjetskom ratu živote izgubilo oko tri milijuna njemačkih vojnika – gotovo dvostruko više od onih koji počivaju na ratnim grobljima u drugim zemljama.

Od 1991. Volksbund je popravio ili rekonstruirao 331 groblje iz Drugog svjetskog rata i 188 grobišta iz Prvog svjetskog rata u istočnoj, srednjoj i jugoistočnoj Europi. U 83 ratna grobišta pokopano je ukupno 980.000 ratnih žrtava.

Tražilica generira podatke 4,8 milijuna stradalih

”Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge obilježava sjećanje na mrtve u oba svjetska rata i žrtve tiranije. Ova baza podataka, koja je povezana s funkcijom popisa grobova, ima čisto dokumentarni karakter. Znamo da je njemačka politika i ratovanje počinilo nepojmljive zločine, posebno tijekom Drugog svjetskog rata. Žrtve rata i tiranije zaslužuju sućut i sjećanje. Smrt svakog čovjeka u ratu je podsjetnik na mir.

Pravo na grob imaju i umrli svojom krivicom. Stoga ovdje dokumentiramo imena svih njemačkih poginulih u ratu. Njemačka komisija za ratne grobove radi na pomirenju i razumijevanju i zalaže se za ujedinjenu Europu”, stoji u opisu na stranicama.

Tamo je dostupna i tražilica grobova koja ima zabilježene podatke o više od 4,8 milijuna stradalih.

Napomenimo i da je dekretom saveznog ministra obrane 2009. uspostavljena suradnja Volksbunda i Njemačke vojske, a uz osnovne zadaće, komisija se usredotočila na mlade ljude kako bi ih educirali o ratnim strahotama i cilju očuvanja mira.

Ekshumacija njemačkih vojnika u Hrvatskoj od strane Volksbunda

Djelatnici ove njemačke komisije posjećuju i Hrvatsku.

Tako su 2021. u kraškoj špilji kod Rijeke stručnjaci Volksbunda pronašli su ostatke sedam njemačkih vojnika koje su navodno strijeljali partizani prilikom povlačenja Wehrmachta na Kosti će biti pokopane na njemačkom ratnom groblju u Zagrebu.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.