Cvitić iz Sindikata upozorila na alarmantno stanje nepoštivanja radničkih prava domaćih radnika u turizmu

Foto: Thinkstock

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić upozorila je u srijedu na “alarmantno stanje nepoštivanja radničkih prava domaćih radnika u turizmu” te je pozvala Vladu i poslodavce da se fokusiraju na povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada.

“Bili smo prepoznatljiva destinacija upravo po tome što su u turističkim objektima radili domaći ljudi koji su poznavali našu kulturu i običaje i znali gostima preporučiti kamo otići i zabaviti se, dok danas ovdje rade stranci koji ne znaju beknuti niti strani jezik, a kamoli hrvatski“, rekla je Cvitić na konferenciji za novinare u povodu vladine odluke o povećanju kvota za zapošljavanje stranih radnika u turizmu i graditeljstvu.

Upozorila je na, kako je istaknula, alarmantno stanje nepoštivanja radničkih prava domaćih radnika u turizmu.

„Gotovo je degutantno, a svakako je žalosno slušati u posljednje vrijeme ugostitelje i hotelijere kako mole Vladu da omogući uvoz dodatnih stranih radnika jer, eto, nema dovoljno radnika i sezona je ugrožena. Upravo su ti poslodavci koji sada vape za radnicima otjerali te iste radnike“, ustvrdila je Cvitić.

Problem stranih radnika je, kaže, dvojak. „Stranim radnicima koji dolaze raditi u Hrvatsku sve je plaćeno, smještaj i obroci, pa oni ovdje ništa ne troše nego svoje plaće šalju u svoje rodne zemlje, no problem je i da su vlasnici turističkih kompanija stranci, pa tako i sav profit odlazi u strane zemlje. Domicilni radnici diskriminirani su u odnosu na strane radnike zbog prava koji potonji imaju kada dođu raditi ovdje, bez obzira na lošiju kvalitetu njihovog rada. Domicilni radnici moraju si čak plaćati i topli obrok”, navodila je Cvitić.

Upozorila je i na praksu u velikim turističkim kompanijama na području Istre. „Zapošljavaju radnike na određeno vrijeme koji tri godine uzastopce rade po 10 do 12 mjeseci bez prekida, da bi ih onda poslali na tzv. obvezni prekid od dva mjeseca i tako ponovo tri godine pa tako u nedogled. I to se radi upravo o domicilnim radnicima ili onima koji su se ovdje nastanili,” naglasila je.

Poslodavci tjeraju radnike da odu negdje gdje će se njihov rad cijeniti

Smatra da poslodavci svojim pristupom tjeraju radnike da odu negdje gdje će se njihov rad cijeniti.

„Prosječna je plaća u djelatnosti turizma (5.175 kn) 18 posto niža od hrvatske prosječne plaće. A kada govorimo o ugostiteljstvu tj. usluživanju i pripremi hrane, onda je razlika 33 posto, a radi se o plaći od 4.175 kuna.“, kazala je Cvitić.

Pojasnila je i da su t brojke takve zato što se radnike plaća na crno. „Radnika se prijavljuje na minimalac, a ostalo se daje ispod stola i to svi jako dobro znaju, a Ministarstvo i Vlada nisu učinili dovoljno da se spriječi ova siva ekonomija“, rekla je.

Cvitić se složila s nastojanjima poslodavaca da se smanji PDV.

Sve zemlje na području Mediterana, a i šire imaju, naglasila je, stopu PDV-a od 5 do 10 posto. Stoga, kaže, ne vidi razlog zašto Vlada ne bi odobrila smanjenje PDV-a pa da doista poslodavci realiziraju ono što su javno rekli. “Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma rekao je da će oni jednokratno povećati plaće za 30 posto, a onda svake naredne godine u sljedećih 5 godina povećavati za 5-8 posto. Iz Hrvatske je otišlo 500.000 radno sposobnih radnika u zadnjih nekoliko godina, pa treba li nama onda uopće država“, zapitala se predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 20, 50 ili 100 kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina