Da sam ja premijer već bi uputio građevinsku operativu u Slavoniju i tamo spavao sa svim ministrima

Zagrebačka Gradska skupština započela je jutros sjednicu iskazivanjem potpore i solidarnosti sa svim stradalima u poplavama.

Na prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jednoglasno je usvojena odluka da se po hitnom postupku raspravlja o pomoći i potpori stanovništvu poplavljenih područja.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor iskazao je u ime svih zastupnika solidarnost sa stradalim stanovništvom u poplavama u Slavoniji i poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini i regiji izrazivši sućut s obiteljima poginulih.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić objasnio je da je potrebno po hitnoj proceduri iz proračunske pričuve odobriti sredstva.

Potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP) predložio je i da se dio slobodnih stanova u naselju Sopnica Jelkovec ustupi obiteljima koje su ostale bez ičega.

Gradonačelnik Bandić mu je zahvalio na toj inicijativi rekavši kako tim ljudima treba osigurati hranu i drugu pomoć ako bude potrebe da dođu u Zagreb.

Bandić je poručio da bi on, da je predsjednik Vlade, već uputio građevinsku operativu u Slavoniju i tamo spavao sa svim ministrima. “Da je premijer tamo, dobio bi euroizbore ali to treba znati jer to imate ili nemate u sebi”, rekao je.

Potpredsjednik skupštine Andrija Mikulić (HDZ) podržao je inicijativu za pomoć poplavljenima i rekao da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko već tamo dva dana i da će zato dobiti predstojeće euroizbore.

Zagreb donira tri milijuna kuna za poplavljene

Grad Zagreb će iz sredstava proračunske zalihe uplatiti tri milijuna kuna na račun Hrvatskog crvenog križa (HSK) za pomoć stradalom stanovništvu na poplavljenim područjima Hrvatske, jednoglasno su danas odlučili zastupnici u Gradskoj skupštini.

Potpredsjednica Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević, s Nezavisne lista Milana Bandića, najavila je da će ta lista iz sredstava političke promidžbe uplatiti 170.000 kuna na račun HCK-a.

Zastupnik HNS-a Tomislav Stojak predlažio je pak da svaki zastupnik pomogne stradalima u poplavi sukladno mogućnostima, rekavši kako bi to moglo biti u razini njihove mjesečne naknade.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) upozorio je da će se problemi unesrećenih u poplavama nastaviti i kad se voda povuče jer se ljudi ne mogu vratiti u kuće sve dok se one ne isuše, uginula je stoka i šire se zaraze.

Pravi ‘horor’ počinje kada se ugase reflektori i povuče voda, rekao je Bernardić i predložio da se za najugroženije obitelji s malom djecom osiguraju prazni gradski stanovi u Zagrebu.

Tin Pažur (SDP) i Vjekoslav Jeleč (HSLS) upozorili su da treba pomoći i susjednim državama, a Pažur je naglasio da treba paziti i na kanale kuda taj novac ide jer humanitarne institucije u BiH ne funkcioniraju tako dobro kao u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da tri milijuna kuna nisu zadnja pomoć Zagreba unesrećenima, jer će zagrebački Zavod za javno zdravstvo i druge gradske institucije biti upućene na stradala područja kada se povuče voda.

Bandić smatra da nitko s poplavljenih područja neće htjeti napustiti svoj dom i doći u gradski stan u Sopnici Jelkovec, te je apelirao da se tim ljudima obnove kuće i vrati normalan život.

Zastupnik HSS-a Nenad Matić pitao je Bandića što je s projektom “Zagreb na Savi”, na što je dobio odgovor da nakon tri – četiri sastanka s bivšim potpredsjednikom Vlade Radomirom Čačićem iz Vlade više nije došla nikakva inicijativa, a Grad taj projekt ne može realizirati sam. Očito Vlada čuva taj projekt da bi dobila parlamentarne izbore, kaže Bandić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah