Danas sunčano, na Jadranu bura

Foto: pixabay.com

Sunčano, poslijepodne mjestimice s malom i umjerenom naoblakom. Ujutro u unutrašnjosti slab mraz. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, u drugom dijelu dana jugozapadni. Na Jadranu će umjerena i jaka bura s olujnim udarima slabjeti i poslijepodne okretati na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša temperatura zraka od 12 do 17 °C, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za srijedu.

Stanje na cestama

Od 06:40 sati autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje otvorena je za sav promet.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom (DC3) kroz Gorski kotar).

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene te na Dubrovačkom mostu (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutašnjosti, a zbog niskih jutarnjih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Zbog radova i privremene regulacije prometa na pojedinim dionicama cesta vozi se usporeno, uz povremene zastoje.
Na lokacijama gdje policijski službenici kontroliraju ulaske u gradove moguće su povremene gužve.
 
HAK poziva vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.
 
Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom. Za sav promet zatvoren je izlaz iz smjera Zagreba prema Rijeci na čvoru Oštrovica i prema Fužinama na čvoru Vrata te državna cesta između čvorova Lučice i Kikovica (DC3) u smjeru Rijeke, zbog provođenja kontrole prometa na čvoru Kikovica.
 
S obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, vozačima i putnicima HAK savjetuje da se prije putovanja dobro informiraju na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu (https://koronavirus.hr) i stranici Stanja u prometu Hrvatskog autokluba (www.hak.hr), gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa, te da odgode svoja putovanja. Za sve upite vezane uz Sloveniju i BiH više informacija možete pronaći na stranicama Informativnih centara tih država (https://promet.si/ ili https://bihamk.ba/).

Od 31. ožujka 2020. stavljena je izvan snage Naredba o ograničavanju prometa na cestama (NN 64/09) kojom se ograničava promet za teretna vozila za vrijeme državnih praznika, blagdana i tijekom ljetnih mjeseci, što znači da do daljnjeg nema zabrana za teretna motorna vozila iznad 7,5 tona.

 
Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče
 • 15./16.4.2020 god od 22:00 sata do 01:00 sat zbog održavanja sustava u tunelu Mala Kapela u smjeru Zagreba doći će do višekratnih kratkotrajnih zaustavljanja prometa do maksimalno 15 (petnaest) minuta po zaustavljanju.
Autocesta A2 Zagreb-Macelj:
 • do 17. travnja zbog radova u tunelu Vidovci u desnoj tunelskoj cijevi u smjeru Maclja za promet je u potpunosti zatvoren istočni kolnik autoceste (smjer Macelj) i promet se odvija dvosmjerno samo zapadnim kolničkim trakom (smjer Zagreb).
Zagrebačka obilaznica (A3):
 • zbog radova na mostu Sava na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Kosnica i Ivanja Reka vozi se dvosmjerno, jednom stranom autoceste s po dva sužena prometna traka u oba smjera, uz ograničenje brzine od 40 km/h (do 27. travnja).
 • do 15.4.2020. god. zbog radova na državnoj cesti DC1 Karlovačkoj cesti, u naselju Blato za sav promet zatvoren je izlazni krak sa zagrebačke obilaznice (A3) na čvoru Lučko u smjeru grada i Blata/Lučkog te ulaz iz Blata/Lučkog na Jadransku aveniju u smjeru grada. Promet je preusmjeren obilazno do prvog semaforiziranog raskrižja na kojem će se uz polukružno vođenje vraćati Jadranskom avenijom prema čvoru Lučko (izlaz za mjesto Blato/Lučko);
 • zona ispod zapadnog nadvožnjaka Jankomir, na glavnoj trasi autoceste A3 (u smjeru čvora Lučko i GP Bregana) – u oba smjera vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine od 80 km/h;
 • zatvoren je izlazni krak na čvoru Jankomir iz smjera Krapine (sa A2) prema gradu Zagrebu (Jankomiru), obilazak je preko nadvožnjaka Rakitje.
Autocesta A3 Bregana-Lipovac:
 • odmorišta NOVSKA sjever i NOVSKA jug otvorena su SAMO ZA VOZILA U TRANZITU. Policija vrši kontrolu i regulaciju prometa na istima.
Autocesta A4 Goričan-Zagreb:
 • zbog radova između čvorova Ludbreg i Varaždin (24. i 34. km) vozi se dvosmjerno, jednom stranom autoceste (do 29.05.). Zatvoreno je odmorište Varaždin u smjeru Zagreba, a parkiralište za ADR otvoreno je na odmorištu Ljubešćica na 45. km u smjeru Zagreba.

Autocesta A6 Rijeka-Zagreb

 • 14./15.04.2020.godine od 21:00 sat do 06:00 sati zbog radova u tunelu Lučice u smjeru Zagreba povremeno će se zaustavljati promet do maksimalno 15 minuta.

Istarski ipsilon:

 • od 03.04.2020. godine, zbog izgradnje punog profila Istarskog ipsilona za sav promet zatvoren je izlaz iz smjera Rijeke u čvoru Ivoli;
 • na dionici čvor Rogovići – čvor Vranja, zbog izgradnje punog profila Istarskog ipsilona, vozi se uz privremenu regulaciju prometa.

Državna cesta DC2

 • od 14.4.2020.god do 24.4.2020. god svakodnevno od 7:00 do 18:00 sati zbog radova zatvara se državna cesta DC2 kroz Viroviticu, od raskrižja na zapadnoj obilaznici (DC2/DC5) do raskrižja Vinkovačka/Osječka (kružni tok). Od 18:00 do 7:00 sati vozi se uz privremenu regulaciju prometa. Obilazak za sva vozila: Grubišno Polje (DC5)-Virovitica zapadna obilaznica (DC2)-Virovitica sjeverna obilaznica (DC538)-Suhopolje (DC2)-Slatina (DC2), u oba smjera.

Granični prijelazi

Na sljedećim graničnim prijelazima dopušten je tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija RH:

 • na granici između RH i Republike Slovenije određuju se granični prijelazi Bregana i Macelj;
 • na granici između RH i Mađarske određuju se granični prijelazi Goričan i Duboševica;
 • na granici između RH i Bosne i Hercegovine određuju se granični prijelazi Nova Sela, Stara Gradiška i Slavonski Šamac;
 • na granici između RH i Republike Srbije određuje se granični prijelaz Bajakovo.

Putne informacije za osobe u tranzitu kroz RH:

 • prilikom prolaska dužni ste koristiti autoceste;
 • u slučaju da granicu prelazite na prijelazu koji nije na autocesti, dužni ste se uputiti prema autocesti najkraćim mogućim putem i nastaviti svoj put dalje autocestom;
 • tijekom tranzita nije dopušteno zaustavljanje osim na sljedećim odmorištima: BP Novska jug, BP Novska sjever, BP Kozjak jug, BP Prokljan sjever, BP Draganić sjever, BP Draganić jug, BP Bačva i BP Ravna Gora;
 • tijekom zaustavljanja dužni ste se pridržavati strogih mjera socijalnog distanciranja;
 • dužni ste postupati po uputama predstavnika Civilne zaštite ili policijskih službenika.

Na snazi je odluka Stožera civilne zaštite RH kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućuje se povratak u RH, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (14-dnevna samoizolacija), omogućuje se povratak u matične države građanima EU, a osobe iz zemalja EU mogu ulaziti samo u iznimnim slučajevima. Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, istraživače, suradnike za skrb o starijima, prekogranične radnike, prijevoznike roba i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno (konvoji u susjedne zemlje), diplomate, policijske službenike, timove civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i putnike u tranzitu. Njihovu dinamiku kretanja će definirati HZJZ.

Zbog koronavirusa Mađarska, Srbija i Crna Gora zatvorile su granične prijelaze. Ulazak je dopušten samo njihovim državljanima i vozačima teretnih vozila.

Dogovorom Hrvatske i Slovenije zatvoreno je za pogranični promet 27 prijelaza. Pogranični promet podrazumijeva redoviti prelazak vanjske kopnene granice stanovnika pograničnog područja u svrhu njihova kretanja i boravka. Zatvoreni su prijelazi: Lucija, Slum, Vele Mune, Lipa, Prezid II, Zamost, Blaževci, Prilišće, Pravutina, Obrež, Vivodina, Kašt, Novo Selo Žumberačko, Kraj Donji, Gornji Čemehovec, Draše, Plavić, Luke Poljanske, Mali Tabor, Klenovec Humski, Gornja Voća, Preseka, Sveti Martin na Muri, Čabar, Cvetlin, Zlogonje, Banfi.

Pomorski promet

Zbog jakog vjetra u prekidu su trajektne linije:
 • Šibenik-Kaprije-Žirje;
 • Drvenik-Sučuraj.
Prema Odluci Nacionalnog stožera o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, trajektnim linijama do daljnjega smiju putovati samo putnici sa odgovarajućim propusnicama, a donesena je i Odluka o smanjenju broja putovanja na državnim trajektnim linijama te privremenom ukidanju pojedinih trajektnih linija.
Zabranjuje se održavanje svih linija, osim sljedećih brodskih linija:
Mali Lošinj-Unije-Srakane Vele-Susak, Ilovik-Mrtvaška, Rava-Mala Rava-Veli Iž-Mali Iž-Zadar, Vrgada-Pakoštane-Biograd, Krapanj-Brodarica, Vodice-Prvić-Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik, Komiža-Biševo i Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr