”Junaci našeg doba”: Od izbjeglice pred velikosrpskim agresorom do svjetskog srebra i prvaka Europe

Foto: fah

Na Hrvatskoj televiziji svakog ponedjeljka se prikazuje sjajna dokumentarna serija posvećena hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji – ”Junaci našeg doba”. Kako smo već pisali u epizodi koja je na rasporedu bila sinoć, u ponedjeljak, u središtu pozornosti bio je hrvatski reprezentativni stoper, Dejan Lovren, koji se prisjetio svojih početaka u Karlovcu, zatim prelaska u Dinamo, igranja u Interu, odlaska u Francusku te na kraju krajeva i karijere u Engleskoj, u dresu prvaka Europe Liverpoola. Nažalost, Lovren nije ove turbulentne sezone standardan u klubu s Anfielda, stoga ne treba čuditi ako će napustiti momčad koju vodi njemački stručnjak Jurgen Klopp.  Ponuda za hrvatskog stopera ne manjka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dejan Lovren u Karlovac je došao kao izbjeglica pred velikosrpskom agresorom iz Bosne i Hercegovine. Prije četiri godine Lovren je o svojim izbjegličkim danima, ratnim traumama i tragedijama svoje obitelji, rekao: ”Bratić je ubijen u kući iz koje smo pobjegli samo tjedan dana ranije. To je bila realnost. Bilo je strašno i događalo se to mojoj obitelji i ljudima koje sam poznavao. Da smo ostali u Bosni, moji roditelji sada možda ne bi bili živi, možda bih i ja bio ubijen…”

”Emocije moje mame…”

”Naravno da sam nekoliko puta s roditeljima razgovarao o tome što se dogodilo jer je prirodno da želiš znati više, ali kada mamu pitam nešto, ona zaplače. Nije joj lako prisjećati se. Meni je teže razumjeti jer sam bio dijete, ali njezine emocije govore mi dovoljno o tome koliko nam je kao obitelji bilo teško”,  ispričao je Dejan Lovren za Joe.co.uk...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kad je iz Njemačke, gdje je bio u izbjeglištvu, došao u Karlovac u početku Lovrenu nije bilo lako, potvrdio je to u emisiji HRT-a ”Junaci našeg doba”…

”Nisam imao lijep doček, smijali su mi se, ali ja sam to rješavao na neki drugi način. Nekad sam se i potukao, nisam dao na sebe da mi se smiju i rugaju jer sam se rodio u BiH te da mi govore da sam Bosanac. U svemu tome ja sam pokazivao na terenu svoju strast i frustracije, bio agresivan. Znam da mi je prolazilo kroz misli: ‘Eh, nećete mi se sad smijati’. Uvijek sam htio biti bolji od drugih”, kazao je proslavljeni hrvatski reprezentativac, srebrni sa Svjetskog prvenstva u Rusiji prije dvije godine, a o čemu i govori dokumentarni serijal HRT-a.  Naime, Lovren je ovom rečenicom komentirao što se događalo u danima svog povratka iz Njemačke, gdje je bio u izbjeglištvu.

Kako je proveo prvu godinu u Dinamu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ta prva godina bila je teška jer sam putovao u Zagreb svaki dan iz Karlovca jer sam morao završiti taj osmi razred. Sljedeće godine bio sam u domu, s četvoricom u 15 kvadrata, na 500 metara od Dinamova kampa. Ti su uvjeti bili najljepši”, poručio je reprezentativni stoper.

Lovrenovo oduševljenje Liverpoolom…

”Odmah sam donio odluku i ispala je to sezona za pamćenje. Osjećao sam se moćno i nekoliko mjeseci kasnije stigao je Liverpool na vrata. Trajao je i trajao, međutim, taj transfer, glava mi je već bila u ludilu. Sjećam se kad smo igrali na Anfieldu, osjetio sam tada što je to. Rekao sam: “Pa ovo je zvijer od kluba”. I onda je došao konačno trenutak transfera, za to sam radio gadno protekle četiri godine, isplatilo se ”, zaključio je ”šef hrvatske obrane”, jedan od najzaslužnijih za srebro Vatrenih osvojeno prije dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, nije fraza kada kažemo da je Lovren, dakako, uz Luku Modrića, Ivana Rakitića i mnoge druge, jedan od najzaslužnijih za povijesno srebro u Rusiji. Naime, Dejan je jedan od najborbenijih hrvatskih nogometaša, koji uvijek u ”najdražem dresu” daje više od svojih trenutnih mogućnost, no, na takav način se ponašaju i svi Vatreni koji  s ponosom igraju za svoju domovinu, zbog toga je hrvatska reprezentacija u posljednja gotovo tri desetljeća uspješnija od jedne Engleske, od jedne Švedske, rame uz rame s Nizozemskom…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.