Darko Bovuljak: Ministarstvo kulture bi na kvalitetan način trajno riješilo budućnost Golog otoka

Foto: Pokrajac, commons.wikimedia.org

Ministarstvo kulture je 1. lipnja donijelo preventivnu zaštitu Asocijativnog krajolika Golog otoka. No od jučer je dana na javnu raspravu promjena prostornog plana općine. Za Studio 4 HRT-a je Darko Bovuljak, predsjednik udruge Goli otok, rekao da budućnost Golog otoka treba trajno riješiti, ali i da treba biti zaštićeni spomenik kulture.

“Goli otok je jedno specifično pitanje u našoj povijesti na koje još nema odgovora. Tamo su počinjeni određeni zločini, određeni kulturocid, nasilje nad ljudima. S obzirom na ono što je ostalo, treba napraviti centar koji bi upozoravao da se takve stiuacije više ne ponove”, rekao je Bovuljak.

“Tražimo cjelovito rješenje za Goli otok. A svi nude neka parcijalna rješenja. Zato mislimo da je upravo ovo rješenje Ministarstva kulture dobro i da se na kvalitetan način trajno riješi budućnost Golog otoka”, kaže Bovuljak.

Istaknuo je da prostorni plan na području Golog otoka podrazumijeva kamp s nekoliko stotina ležajeva i hotel. #To je jedna betonizacija za koju smatramo da nije potrebna jer se tu treba riješiti puno bitnije stvari nego što bi se išlo u jednu takvu akciju velikog opsega. Zahtijeva to i jedno trajektno pristanište, vodu, struju itd. Nešto od tih kapaciteta ima, a nešto nema. Zahtijeva vrlo velika ulaganja, a nije riješena budućnost”, dodao je Bovuljak.

Predsjednik udruge Goli otok izjavio je i da je njemu u interesu dijalog, odnosno da se pitanje otoka riješi putem dijaloga. “Pozvali smo drugu stranu na dijalog, ali odgovora nema”, kazao je. “U dva navrata poslali smo gradu Rabu i općini Lopar zamolbe za sastanak da čujemo njihovo mišljenje. Ali kao da ne primaju te naše poruke i ne odazivaju se”, kazao je.

U vezi s pitanjem Golog otoka otvorena je javna rasprava i trajat će do 7. listopada.

Alen Andreškić, načelnik općine Lopar, nije se odazvao pozivu u emisiju.

Važno je prisjetiti se kako je u organizaciji udruga Magis i SKAC ovog ljeta na Golom otoku odvijao se tjedan edukacijskog karaktera s naglaskom na povijest, gdje se kroz edukaciju o totalitarnim režimima na primjeru Golog otoka polaznicima pruža detaljniji uvid u povijesna zbivanja na otoku i u Republici Hrvatskoj.

(FOTO) Ispisivanje povijesti na Golom otoku

Također, organizirali su se i kampovi gdje su, uz povijesno-edukacijski programa, ponuđeni i ekološki program te duhovne vježbe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt