Davorka Budimir (TIH) za Narod.hr o slučaju Daruvarac: ‘Proceduralni propusti i dugotrajni sudski procesi kompromitiraju cijeli pravosudni sustav’

davorka budimir tih
Foto: Fah

Slučaj, ali i proceduralne pogreške hrvatskog pravosuđa, došle su u prvi plan, kada se prošlog petka nasilnik Darko Kovačević Daruvarac mirno išetao na slobodu, unatoč premlaćivanju s jasnom namjerom ozljeđivanja. Epilog u kojem se okrivljenika pušta na slobodu i gdje može ponovno napasti žrtvu, uzburkao je javnost, ali i politički vrh naše zemlje digao na noge.

Za Narod.hr svoj komentar o slučaju dala je politologinja Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatske, i naglasila da su građani opravdano razočarani sustavom.

„Kroz promatranje ovog slučaja možemo se uvjeriti zašto hrvatski građani nemaju povjerenja u pravosuđe i koliko su razočarani selektivnim poimanjem prava i pravde.“, ističe Davorka Budimir.

Dugotrajni sudski postupci

Osumnjičeni je pušten na slobodu nakon što je istekao maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru, a sve zbog manjkavosti sudskog procesa, jer se njegovi branitelji nisu pojavili na sudskom ročištu i iz tog razloga nije bilo uvjeta za održavanje rasprave.

“Veliki broj izuzetaka i mogućnosti proceduralnog odugovlačaenja postupaka, rezultirali su činjenicom da sudski postupci dugo traju. Kada stranke dočekaju pravomoćne i konačne sudske presude njihovih se slučaja nitko više ne sjeća.”, upozorava Davorka Budimir.

> Darko Kovačević ‘Daruvarac’ nije jedini s čijim se sudskim postupkom odugovlači, a milijunske troškove sudskih procesa na koncu plaćaju građani

Takvi dugotrajni procesi mogu poljuljati temelje demokracije, jer “bit pravne sigurnosti i temeljnih demokratskih vrijednosti su pravedni i pravični postupci provedeni u razumnom roku, a toga u Hrvatskoj nema.”

> (VIDEO) Ministar Bošnjaković o slučaju Daruvarac: ‘Svi smo ogorčeni, pa i suci’

Iz Transpareny International Hrvatska kažu da je prosvjedna akcija mnogobrojnih Zadrana koji su nezadovoljni ishodom spontano, ali i organizirano se okupili, potpuno opravdana. “Građani s pravom reagiraju, jer na ovakvim primjerima vide što je pravna nesigurnost, selektivno tumačenje propisa i procedura.”

Takvim procesima se omogućava da stranke u postupcima imaju narušeno pravo na pošteno suđenja i kažnjavanje sukladno počinjenim djelima.

“Kako ćete vjerovati sustavu u kojem je moguće da za male prekršaje dobijete brze postupke i pravomoćno dosuđene velike kazne, a za velika kaznena djela s brojnim posljedicama po društvo dugotrajne sudske procese, pravne praznine, odugovlačenja i kazne koje su nesrazmjerne sa štetom koja je napravljena.”, zaključuje Davorka Budimir iz TIH za Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr