Deseci Splićana prosjeduju i traže što bržu sanaciju odlagališta smeća na Karepovcu

Foto: fah

U organizaciji Građanske inicijative Karepovac jutros se pred zgradom Banovine okupilo sedamdesetak Splićana koji su vijećnicima prije početka tematske sjednice Gradskog vijeća o odlagalištu smeća na Karepovcu, poručili da traže hitnu sanaciju i zabranu odlaganja otpada za susjedne gradove i općine.

Među prosvjednike su prije sjednice Vijeća došli Petar Škorić, Marijana Puljak, Ljubica Vrdoljak, Zdeslav Benzon, Luka Podrug i drugi vijećnici. Prosvjednici su nosili transparente na kojima je među ostalim pisalo “Dosta je bilo”, “Dobroviću dođi na Karepovac i diši duboko”, “Ne tuđim škovacama pod našim prozorima” i “Sanacija sada”.

Stanovnik Kile Stjepan Vidaković kaže da stanuje samo 250 metara od ulaza u Karepovac, te da više ne može tako jer su im ugroženi zdravlje i  život. “Igraju se našim životima, a mi smo bolesni. Neka voze sebi u Metković škovace. Pa kakav je to način da se sada nakon svega zaustavlja projekt sanacije Karepovca. Ovo je sramota što nam se radi. Nama i našoj djeci. Bio sam u ratu, borio se, krvario za Hrvatsku, a sada ne mogu živjeti u njoj”, poručio je Vidaković.

Prosvjednica Milena, također stanovnica Kile, rekla je da se tamo više ne može živjeti od nesnošljivog smrada. Kaže da djecu ne puštaju na igru pred kućom već su zatvorena u sobama sa zatvorenim prozorima. “Ljeti je još i gore. Vrućina i grozan smrad”, rekla je.

Ne žele više živjeti na taj način i zato su u posljednjih desetak dana već dva puta prosvjedovali ne bi li uvjerili odgovorne da su im životi ugroženi.

U ime Građanske inicijative Karepovac Tihomir Barić je poručio da traže raskid ugovora s gradovima i općinama, te hitnu sanaciju bez kompostane i sortirnice, a ako se ne udovolji njihovim zahtjevima spremni su blokirati ulaz u Karepovac.
Gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je i sam prije početka sjednice došao među prosvjednike, ponovio je da su jasni stavovi gradskih vijećnika oko Karepovca, a to je da se mora zatvoriti i da se od toga ne smije odustati. Rekao im je da je situacija sa zabranom odlaganja smeća drugim gradovima i općinama iz susjedstva komplicirana jer oni moraju ili sami prestati dovoziti smeće na Karepovac ili da grad sudskim putem traži da ga prestanu dovoziti.

“Ako takvu odluku tražimo putem suda, moramo biti svjesni da je ona dugotrajna i komplicirana, no ako danas donesemo odluku da se ide u sanaciju Karepovca, već za nekoliko dana možemo objaviti natječaj za početak radova”, kazao je gradonačelnik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina