Dijanović: Škoro je poduzetnik koji zna stvoriti novac, a Možemo samo zna izmusti javni novac

Foto: snimka zaslona

Novinar i publicist Davor Dijanović bio je gost u emisiji ’55 minuta kod Željke Markić’.

Dijanović dolazi iz Bjelovara. Studirao je međunarodne odnose i završio Londonsku školu za odnose s javnošću. Autor je mnogobrojnih članaka, član uredništva i novinar Hrvatskoga kulturnog vijeća i suradnik brojnih časopisa, kao i autor knjige ‘Hrvatska u žrvnju Jugosfere’ te otac troje djece. U razgovoru s dr. Markić, Dijanović je govorio o predstojećim lokalnim izborima, kandidatu za gradonačelnika Tomislavu Tomaševiću i interesnoj hobotnici oko njega koja živi od javnog novca, povezanosti Faktografa, GONG-a i SDP-a te o Vladi Andreja Plenkovića i hrvatskoj vanjskoj politici.

O lokalnim izborima i Tomaševiću

“Kada je u pitanju Grad Zagreb, to je nacionalno pitanje. Zanimljivo je da u igri nisu mainstream opcije. Domovinski pokret je jedna, rekao bih, normalna desnica, ali se etiketiraju u medijima kao radikali, što nisu. S druge strane imamo platformu Možemo koja doista je radikalna. Oni imaju dobru, umivenu, PR-ovsku marketinšku priču. Isturili su u prvi plan Tomislava Tomaševića, koji je relativno pristojan čovjek, a iza toga se valja ne baš umjerena priča. Stvara se slika mladih ljudi, entuzijasta, ali suradnici Tomaševića imaju preko 50 godina i ne predstavljaju novi zamah i mladost. Njihove ideje su reciklirane, umotane u zeleno ruho. Rekao bih da je to treći val komunizma. Svojedobno smo imali proletere i radničku klasu, drugi val je bila dječja, ženska i seksualna revolucija ’68. Ovaj treći val koristi se idejama drugog vala sa zelenim valom. Na suptilan način se posljednjih 50-ak godina želi ukinuti obitelj, kroz jedan kulturni rat, genderizam. Koristi se nova terminologija pod krinkom kvazi-ekologizma. Svojedobno smo imali crvenu internacionalu, Možemo su jedna od frakcija zelene internacionale. Na prijašnje su izbore izlazili su sa dosta radikalnijim idejama i opekli se. Ne sjećam se da je netko bio tako medijski promoviran. Tomašević nema nikakve mane, čudno da se nijedna afera ne može naći o Možemo. (…)”

O desnici

“Problem desno-konzervativne opcije je što nisu disciplinirani u izlasku na izbore i što sav lopovluk i grabež ljude odbija od izlaska na izbore, paradoksalno afere pomažu velikim strankama, jer ljude dodatno destimuliraju, a klijentelizmom svoju biračku bazu motiviraju na izlazak.”

O Možemo i civilnom društvu

“Ovo je sada samo početak. Njihov plan je da, nakon što ovladaju Zagrebom, a nadam se da neće, dobiju i financijsku polugu i krenu projicirati moć na Hrvatsku, jer oni su zasada još uvijek lokalna priča. Ako se na desnom spektru ne poslože stvari, u suradnji sa SDP-om kroz koju godinu, mogli bi postati glavni izazivač sadašnjim strukturama. Oni su izmuzli milijune kuna. Taj civilni sektor se pretvorio u socijalističko poduzetništvo. Škoro je poduzetnik koji zna stvoriti novac, a ovi samo znaju izmusti javni novac. (…) Shvatili  su i kako ima biračkog tijela koje voli harmonikati po Kumrovcu pa su se i na njih orijentirali.”

O HDZ-u i Plenkoviću

“Bolje da ne govorim o tome koliko je HDZ demokršćanska opcija. Imamo Domovinski pokret kao stožernu stranku i Most. Bojim se da ako ne dođe do suradnje, opcija Možemo bi mogla napasti vlast za tri godine. Plenković će možda ići s njima. U Njemačkoj, otkud Plenković crpi ideje, zelena stranka je na vlasti. HDZ će možda moći sa manjinama ponovno skrpati većinu, no ako ne bude moglo, siguran sam da će odabrati Možemo, a ne Domovinski pokret. To je sve ljevica, omotana u zeleno ruho.”

O Faktografu

“Od 30 slučajeva, 28 čine desne opcije, odnosno konzervativne koje su na udaru, a samo 2 su lijevo liberalne. Faktograf je jedna od poluga kulture otkazivanja koja pristrano nastoji neke stavove prikazati kao nekorektne. (…) Ljevica je monopolizirala javna mnijenja i nastoje se prikazati kao čuvari povijesne i svekolike istine. Što je apsurdno, imamo fact checker koji laže.”

O Hrvatskom kulturnom vijeću i pristranosti u medijima

“To nije news portal, više idemo na kvalitetu, nego na kvantitetu. Mislim da do promjene dolazi. Medijska scena je bolja nego prije 10 godina. Civilni sektor na konzervativnom sektoru se sve više grana i razvija. Problem je najveći je iseljavanje, ljudi su rezignirani.”

O referendumu za ustavnu zaštitnu braka

“Ako se nešto predloži s desnice, to automatski ne valja. Imali ste paradoksalnu opciju pa je tako u Negoslavcima, tradicionalno pravoslavnoj sredini gdje su svi su za zaštitu obitelji, svi bili protiv na referendumu.”

O EU

“Plenković je europski orijentiran zbog svog položaja. Nema suverene politike. Hrvatska vanjska politika u mnogim aspektima nije dobra, vidimo što se događa s Bunjevcima u Srbiji. Fiksiramo se na Zapadni Balkan, umjesto na Srednju Europu i Mediteran.”

O budućnosti

“Morat će doći do povratka tradiciji, jer je ovo danas neodrživo. (…) Živimo u ekonomsko dobrom razdoblju. Kapitalizam ima mana, ali je poduzetništvo izvuklo iz siromaštva mnoge države, što je temelj napretka. Tomašević želi nametnuti okolišna ograničenja ekonomskom rastu. Trebaju nam novi životi, djeca i jaka katolička obitelj.”

Video pogledajte OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr