Djelomice sunčano, moguća kiša ili pljuskovi

Foto: Thinkstock

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Povremeno će biti kiše ili pljuskova, uglavnom u unutrašnjosti, dok su na jugu Dalmacije mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a popodne mjestimice i vrlo jak sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 18 do 23, a na Jadranu od 25 do 27 °C.

HAK: Jak vjetar mjestimice ometa promet

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Jak vjetar puše i na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između tunela Bristovac i vijadukta Božići. Vozi uz ograničenje brzine, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila.

Pojačan je promet na glavnim cestovnim pravcima u smjeru mora i unutrašnjosti, na većini graničnih prijelaza, a tijekom dana pojačan promet očekujemo duž Jadranske obale na prilazima turističkih odredišta, te trajektnim lukama i pristaništima. Poteškoće u prometu možemo očekivati i na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi prema privremeno postavljenoj signalizaciji.

Povećana je gustoća prometa na:

autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između naplatne postaje Lučko i čvora Otočac u smjeru mora
autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo i Kikovica u smjeru mora
na Krčkom mostu u oba smjera
na Istarskom ipsilonu
u blizini turističkih odredišta duž Jadranske obale
Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni skliski. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

A1 Zagreb-Split-Ploče:

do 31. srpnja, od ponedjeljka do četvrtka do 10 sati i iza 18 sati te petkom do 9 sati i iza 18 sati u zoni čvora Žuta Lokva i ulaznom kraku iz smjera čvora Žuta Lokva višekratno će se zaustavljati promet, zbog isključivanja izvanrednih prijevoza. Tijekom srpnja privremeno zaustavljanje prometa bit će subotama između 23 sata i 6 sati.
A3 Bregana-Lipovac:
do 28. srpnja zatvoren je ulazni krak na čvoru Babina Greda u smjeru Bregane i izlazni krak u smjeru Lipovca,
od 20. srpnja do 10. kolovoza 2020. na čvoru Babina Greda zatvara se ulazni krak u smjeru Lipovca i izlazni krak u smjeru Bregane. Obilazak je preko čvorova Velika Kopanica i Županja.
Riječka obilaznica:

u ponedjeljak, 20. srpnja 2020. od 7:00 do 15:00 sati zbog radova na brzoj cesti A7 između čvorova Hreljin i Šmrika u smjeru Krka bit će zatvoren preticajni trak.
Istarski ipsilon:

u čvoru Rogovići za sav promet zatvoren je izlaz iz smjera Rijeke;
u čvoru Cerovlje zatvoren je izlaz iz smjera Pazina te ulaz u smjeru Rijeke;
na snazi su sljedeća ograničenja, odnosno zabrane za prolaske izvanrednih prijevoza na autocestama A8 i A9 Istarskog ipsilona: dionica čvor Kanfanar – čvor Medaki (max. širina 2,75 m), dionica čvor Medaki – čvor Kanfanar (max. širina 2,75 m), dionica čvor Rogovići – čvor Ivoli (max. širina 3,00 m), dionica čvor Ivoli – čvor Cerovlje (max. širina 2,80 m), dionica čvor Cerovlje – čvor Lupoglav (max. širina 3,00 m), dionica čvor Lupoglav – čvor Vranja (max. širina 3,00 m).
Državna cesta DC1:

do 1.9.2020. god do 17:00 sati za sav promet zatvoreno je raskrižje državne ceste DC1 (Ulica Trešnjevka) i državne ceste DC310 (Cvetkovačka ulica) u Jastrebarskom, zbog izgradnje kružnog toka. Promet se preusmjerava obilazno: – smjer Karlovac – Zagreb: državna cesta DC1 (Jastrebarsko) – državna cesta DC310 (Cvetkovačka ulica) – Ulica Matije Gupca -Ulica Augusta Šenoe – Radnička cesta –državna cesta DC1; – smjer Zagreb – Karlovac: državna cesta DC1 (Jastrebarsko) – Ulica kralja Tomislava – Ulica Augusta Šenoe – Ulica Matije Gupca – državna cesta DC310 (Cvetkovačka ulica) – državna cesta DC1.
U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.

S obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, vozačima i putnicima savjetujemo da se prije putovanja dobro informiraju na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu (https://koronavirus.hr) i stranici Hrvatskog autokluba (www.hak.hr), gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa. Za sve upite vezane uz Sloveniju i BiH više informacija možete pronaći na stranicama Informativnih centara tih država (https://promet.si/ ili https://bihamk.ba/).

Naredba o ograničenju prometa na cestama (»Narodne novine«, broj 64/09) je nakon 1. srpnja 2020. godine ponovo na snazi pa su za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona zabrane vikendima te državnim praznicima i blagdanima. U subotu, 18. srpnja zabrana će biti od 4:00 do 14:00 sati, a u nedjelju, 19. srpnja od 12:00 do 23:00 sata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dhmz