Do 27. svibnja javnost će dobiti uvid u financijsku stranu inicijative “67 je previše”

Foto: fah

Najkasnije u ponedjeljak, 27. svibnja javnost bi trebala dobiti uvid tko je i s kojim iznosom podržao referendumsku inicijativu sindikalnih središnjica “67 je previše” i koliko je potrošeno na aktivnosti tijekom kojih je, kako ističu sindikati, skupljeno gotovo 700 tisuća potpisa potpore prijedlogu da se spriječi dizanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina.

Teoretski, javnost taj uvid može dobiti i ranije, ako Organizacijski odbor inicijative ranije Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) dostavi potrebna izvješća, a ono ih, onda, držeći se zakona, već prvog radnog dana nakon dostave, objavi na svojim mrežnim stranicama.

Zakon Odbor obvezuje da u roku od 15 dana od isteka roka za prikupljanje potpisa dostaviti DIP-u izvješća o primljenim donacijama, o troškovima referendumskih aktivnosti te o cijeni i popustu dobivenom za medijsko oglašavanje, izvješća dostavlja unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja.

Potpisi se prikupljali do ponoći, 11. svibnja

S obzirom na to da su se potpisi prikupljali do ponoći, 11. svibnja, krajnji rok za dostavu izvješća je 26. svibnja, pa ako se tako dogodi, najkasnije u ponedjeljak, 27. svibnja javnost će dobiti uvid u financijsku stranu referendumske inicijative “67 je previše”.

Potvrđuje to i DIP-ov odgovor Hini u kojemu Povjerenstvo ističe da mu je Organizacijski odbor inicijative “67 je previše” dužan dostaviti izvješća najkasnije do 26. svibnja. “Nakon što izvješća budu dostavljena, Državno izborno povjerenstvo će ista objaviti na svojim mrežnim stranicama prvog radnog dana nakon njihove dostave unosom u informacijski sustav”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina