Dobrović: ZG Čistoća nije pripremljena za novi sustav koji uvodi, nastat će ogromni troškovi

slaven dobrović tomašević zagreb otpad
Foto: Fah, iStock by Getty Images; Fotomontaža: Narod.hr

Primjena novih ZG vrećica za prikupljanje miješanog komunalnog otpada počinje od 1. listopada, a već su izazvale brojne kritike što se tiče njihova korištenja, pa čak i podnošenje kaznenih prijava. Građanima i dalje nije sasvim jasno kako odlagati otpad, te tko će utvrđivati tko pravilno odlaže otpad. Dovedena je u pitanje sama zakonitost ovakve odluke te odvajanju otpada, kao i zakonitost nabave vrećica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potencijalna nezakonitost

Udruga Ekologija grada podnijela je Visokom upravnom sudu u Zagrebu prijedlog za pokretanje postupka o ocjeni zakonitosti nove odluke za prikupljanje miješanog komunalnog otpada jer, objašnjavaju, ona nije u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom te je u suprotnosti sa sudskom praksom, odnosno presudom Županijskog suda u Varaždinu iz 2019. godine.

Potencijalna nezakonitost nije glavni problem, smatra bivši ministar zaštite okoliša i energetike izv. prof. dr. sc. Slaven Dobrović, predsjednik kluba Domovinskog pokreta u Skupštini Grada Zagreba. Kako je rekao za Večernji list:

– U Hrvatskoj su zakoni svakakvi pa ulazimo u ovakve, apsurdne situacije – kaže. Kupnja vrećica unaprijed prema njegovu mišljenju nije sporna jer je riječ o načinu stimulacije korisnika. Puno je veći problem, drži, to što Čistoća nije pripremljena za sustav koji uvodi.  Grad nema infrastrukturu za povećano prikupljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Zbog vrećica za smeće kaznena prijava protiv Tomaševića, poziv građanima da čuvaju račune
> Tomašević izmjenom uvjeta odlaganja otpada u Zagrebu neke diskriminirao?

Zbrinjavanje tone odvojene plastike Čistoća plaća 1800 kuna jer još nema sortirnicu. Ako nakon uvođenja novog modela količina odvojene plastike poraste za 10.000 tona, to je gotovo 20 milijuna novih troškova za Čistoću. Umjesto da gradi infrastrukturu, Grad ide u nove troškove – ističe Dobrović.

“Milijuni nepotrebno potrošeni na čipirane kante”

Ako odluka bude proglašena nezakonitom, bit će to velik udarac gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, smatra SDP-ov zastupnik u Skupštini Renato Petek.

– Bilo kakvo, pa i privremeno zaustavljanje odluke bila bi šamarčina Tomaševiću, ne samo zbog sumnje da ponovno donosi nezakonite odluke nego i zbog toga što će se smanjiti prihodi Čistoće, koja neće moći krenuti s novim sustavom – smatra Petek, koji upozorava i na implementaciju sustava s čipiranim kantama, na koji je Čistoća potrošila milijune, a sada je nepotreban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mišljenje ministra nije nužno?”

– Prema neslužbenim informacijama koje su mi dostupne, voditelj Čistoće Davor Vić, uz podršku člana Uprave Holdinga Borisa Sesara, zaustavio je daljnju implementaciju sustava koji je bio pri kraju. Da su uvedeni čipirani spremnici, moglo bi se s preciznošću utvrditi tko koristi kantu, koliko je puta pražnjena pa bi se znalo i koja je čija vrećica bez kopanja po smeću, uzimanja otisaka i DNK analize – dodaje Petek.

Kada je gradska vlast donosila odluku o novom modelu, dodaje, upitao ih je imaju li za to mišljenje bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, na što je, kaže, dobio odgovor kako mišljenje ministra o tom pitanju nije nužno.

– Na vrećicama nema kodova pa se ne može utvrditi tko ih je kupio, što je sporno jer je to dio troška varijabilnog dijela. Da su stavljeni kodovi, znalo bi se – kaže Petek. Sporna je, govori, i sama nabava vrećica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pobijedila tvrtka koja je u fokusu afere”

– Prvi sam objavio da je na natječaju pobijedila tvrtka Weltplast, ista tvrtka koja se našla u fokusu afere jer je utvrđeno da su žute i smeđe vrećice za plastiku i biootpad manjeg volumena nego što je propisano. Čini mi se da je netko prevario Tomaševića jer mu nije ukazao da je pobijedila tvrtka koja prošli put nije zadovoljila uvjete ugovora te se stoga nije mogla javiti na novi natječaj – tvrdi Petek. I bez najnovije prijave, novi je sustav, kaže, manjkav. – Najavljeno je kako će u sljedećim fazama uvoditi nove opcije za korisnike, no nije sasvim jasno zašto one nisu odmah implementirane – govori Petek.

“U duhu zakona”

Bivša ministrica okoliša Mirela Holy smatra pak kako je uvođenje vrećica u duhu zakona. – Nisam pravnica te ne mogu tumačiti pravne odredbe jer bi to bilo nadripravništvo. Stoga je moj komentar isključivo politički. Smatram da su odredbe o naplati miješanog komunalnog otpada putem vrećica različitih volumena u duhu Zakona o održivom gospodarenju otpadom kojim se nastoji stimulirati potrošače na odgovornije selektiranje otpada. U tom smislu smatram da nije moguće govoriti o “unaprijed naplaćivanju usluga” jer je moguće da oni koji odgovorno selektiraju otpad uopće neće imati potrebe za kupnjom vrećica i odlaganjem miješanog komunalnog otpada – rekla je Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.