Documenta protiv Mirka Norca

Ako je želja Sinjskih alkara da general Mirko Norac i dalje nosi titulu alkarskog vojvode onda se ta želja mora poštivati bez obzira što o tome misle članovi Documente.

Prije nekoliko dana u medijima je objavljeno otvoreno pismo Predsjedniku Sabora, Predsjednici Republike Hrvatske i Premijeru, a vezano za obilježavanje 300-te Sinjske Alke. Autori i supotpisnici pisma su u ime Documente – Centar za suočavanju s prošlošću, Vesna Teršelič i Zoran Pusić, kojim traže da se spomenute institucije distanciraju od general bojnika Mirka Norca, počasnog člana Alkarskog društva te da odustanu od pokroviteljstva ove povijesno kulturne manifestacije. Postavljamo pitanje tko je Vesna Teršelič i tko je Zoran Pusić pa si uopće uzimaju pravo bilo što tražiti od hrvatskog državnog vrha, a posebno tražiti nešto čime zapravo krše zakone RH?

Naime, Documenta navodi kako je Mirko Norac „ratni zločinac“ jer je osobno ubio žensko biće i bio za to kažnjen s 15 godina robije, zaboravljajući činjenicu da je general bojnik Mirko Norac zbog spomenutog djela odslužio kaznu zatvora i pušten na slobodu. Isto tako zaboravljaju činjenicu kako Kazneno djelo predbacivanja kaznenog djela čini onaj tko predbaci drugome počinjeno kazneno djelo zbog kojeg je pravomoćno oglašen krivim. Kvalificirani oblik ovog kaznenog djela je počinjeno putem tiska, radija, televizije, pred više osoba….(čl. 202 KZ-a RH). Ulazeći u razmatranje Statuta Alkarskog društva Sinj kojoj je nije niti članica niti čini neko radno tijelo, aludira na postupanje, odnosno ucjenjivačkim pristupom želi diskreditirati samog Mirka Norca, Sinjsku alku, a time i sve sinjske alkare. To je u potpunosti nedopustivo.

Kad smo već kod Documente – centra za suočavanju s prošlošću, onda moramo naglasiti kako je to prilično ograničeno društvo, jer povijest promatra samo iz jednog kuta gledišta, u pravilu samo nedjela koju su (navodno) počinili Hrvati. Istovremeno zaboravlja se agresija Srbije i srpskih paravojnih snaga na RH-a, i na taj način izjednačuje žrtvu i agresora. Jednostrana i jednoumna Documenta bi trebala, ako već zadire u druge civilne organizacije, prvenstveno pozabaviti se i sama sobom, zbog ovog:

suočavanja s prošlošću

1.2 koalicije za regionalnu komisiju

1.3 kulture sjećanja

1.4 nastave povijesti

1.5. Reparacije

Ne sjećamo se kada je Documenta tražila da se osudi netko od agresorske vojske ili da se osude primjerice zadnji istupi četničkog vojvode Vojislava Šešelja gdje grubo vrijeđa moralane osjećaje i narušava ugled predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović. Nikada nismo čuli ni da se Documenta suočila s krivotvorinom hrvatske povijesti, primjerice o ustanku u Srbu, iako postoje čvrsti dokazi kako zapravo nije bilo nikakvog antifašističkog otpora nego se radilo o pokolju hrvatskog stanovništva od strane četnika. Zašto se Documneta ne suoči s istinom o Bleiburgu?! Vjerojatno zbog toga jer im ne odgovara istina, pa je onda nebitno i suočavanje s prošloću. Cilj je dakle okaljati sve što je hrvatsko, da bi se uzdigao tzv. antifašizam (komunizam), te duboka težnja za stvaranjem nove – stare Yuge.

No vratimo se na Sinjsku alku, u kojoj Documenta ne vidi problem samo u alkarskom vojvodi nego ima problema i glede financiranja Alkarskog društva Sinj. Istina je kako su izgrađeni Alarski dvori za koje je potrošena određena suma novca. No tko je Documenta da postavlja takva pitanja kad je kao građanska – civilna udruga, upravo ona obilato financirana od strane državnog budžeta RH-a i DONATORA sestre Vesne Pusić, odnosno MVP (cca 250 000,00 kn) samo za koji projekt. Unazad sedam godina, pa do danas na njihov je račun uplaćeno ni manje ni više nego oko 20 milijuna kuna! Može li nam netko reći: koja je neprofitabilna organizacija, kakva je Documenta, a koja djeluje u Hrvatskoj, samo u zadnje dvije godine dobila oko 10,5 milijuna kuna? Oni samo za osobne dohotke zaposlenih svake godine izdvajaju više od 300 tisuća kuna, je li Ministarstvo financija odradilo svoj posao u Documenti? I što je to Documenta napravila za Hrvatsku kad je vrijedna tolikog novca?

Osim obilatih sredsava poreznih obveznika Documenta je za svoju „aktivnost“ prošle godine primila i Povelju Republike Hrvatske, od nikog drugog nego – Ive Josipovića. Povelju koja se dodjeljuje „za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog priznanja RH“. Tko je osim bivšeg Predsjednika RH primijetio da je ova neprofitabilna organizacija učinila barem jedan mali korak na tom putu razvitka, osim ako se pod razvitak i međunarodni ugled ne podrazumijeva pripajanje tzv. „regionu“.

Način na koji Documenta djeluje i privilegirani položaj u društvu koji joj je omogućila vladajuća politička nomenklatura očito su dali prevelika krila njenom vodstvu, pa si isti uzimaju za pravo određivati pravila u organizaciji jedne od najstarijih kulturnih i povijesnih manifestacija u Hrvatskoj. Smatramo kako je vrijeme da se pravila igre postave upravo takvima poput Documente te da organizacija koja bi trebala očistiti prošlost prestane povijest još više zamagljivati. Oni čiji je govor zapravo govor mržnje prema hrvatsvu ne bi ubuduće smjeli dobivati novac iz hrvatske državne blagajne, nego bi svoj rad ubuduće trebali financirati vlastitim sredstvima. Vjerojatno bi vrlo brzo odustali od postavljanja ultimatuma bilo kome pa i Sinjskim alkarima, časnim i poštenim ljudima koji i sami znaju odabrati koga žele a koga ne žele u svojim redovima. Ako je njihova želja da general Mirko Norac i dalje nosi titulu alkarskog vojvode onda se ta želja mora poštivati bez obzira što o tome misle članovi Documente.

AKCIJA ZA BOLJU HRVATSKU

Dražen Šemovčan, dopredsjednik

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.