Domazet Lošo: Vukovar je strateško značenje dobio herojskom obranom hrvatskih branitelja

Stratešku važnost Vukovara u Domovinskom ratu, a također i današnju istaknutost Vukovara, kao grada o kojemu se i 23 godine nakon često polemizira, pojasnio je geostrateg admiral Davor Domazet Lošo za narod.hr. Također se osvrnuo i na povratak haaškog optuženika, srpskog radikala i ratnog zločinca Vojislava Šešelja u Beograd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U operaciji okupiranja dvije trećine RH i izbijanja na zapadnu granicu velike Srbije, Virovitica – Karlovac – Karlobag, Vukovar nije imao stratešku težinu. On će strateški važan postati kasnije, nakon što operacija, za koju je vojni i politički vrh u Beogradu bio siguran da će uspjeti i to za 14 dana, nije uspjela, napominje Domazet Lošo.

Kada im to nije pošlo za rukom te kada je postalo vidljivo tko je agresor, a tko žrtva, a da ne bi pao Milošević, zajedno – vojni vrh predvođen generalom Mamulom i krnje predsjedništovo BiH , donose odluku da ubiju hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, ističe Domazet.

Domazet je kazao kako se ostvarivanje tog plana trebalo dogoditi 7. listopada 1991. godine. zrakoplovnim udarom na Banske dvore. Dodaje kako je taj dan zajednički vojni i politički vrh u Beogradu, bio je uvjeren da će operacija atentata na hrvatskog predsjednika uspjeti, te su čak natočili čaše šampanjca da budu spremne kada vijest o atentatu stigne u Beograd, ali plan ih izdaje i uz Božju pomoć predsjednik ostaje živ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No istoga dana, na istom sastanku, vojni vrh predlaže da se dobije bar jedna velika bitka – Vukovar, rekao je Domazet napominjući da iako su do tada napadi na Vukovar bili slijedni, od tog datuma General štab vojske Jugoslavije, odlučuje upotrijebiti svoje najelitnije postrojbe pa i stratešku pričuvu – gardijsku diviziju.

“Od tog trenutka Vukovar će, sa stajališta strategije postati i imati strateško značenje”, istaknuo je.

Domazet je pojasnio kako je JNA primjenjivala linearnu doktrinu postupanja ili doktrinu valjka kojoj je obilježje brojnost snaga, oličena u tenku, topu, raketi, zrakoplovu, a vukovarski branitelj je imao posve suprotnu doktrinu, iako oni nisu znali da se tako zove – a ta je doktrina modularna struktura snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, poput američkog Alama koje su branile skupine dragovoljaca, tako su u Vukovaru skupine branitelja kao moduli djelovali neovisno jedan od drugog, a modularna struktura pokazat će se djelotvornom, napominje.

Vojnom vrhu u Beogradu nije preostajalo ništa drugo nego taj valjak smrti povećavati sve više i više, dok na koncu tim valjkom nisu samljeli i grad i ljude u njemu, rekao je Domazet.

Domazet napominje kako je, osim te velike bitke, cilj političkog i vojnog vrha bio da međunarodnoj javnosti prikažu kako se oni u Vukovaru bore protiv Tuđmanovih ustaša, da zato imaju i “pravo razoriti grad” jer se tamo nalaze zločinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga formiraju posebnu skupinu za provođenje specijalnog rata u Zemunu u zapovjedništvu zrakoplovnih snaga pod nazivom Opera, dodao je.

U tom specijalnom ratu istodobno dok je bio srpski napad na Vukovar, krenut će i psihološke operacija kao npr. Vukovar je izdan, oružje za Vukovar odlazi u Hercegovinu, Vukovar se nije htio braniti. U taj specijalni rat uključit će se u RH pojedini mediji, a poglavito HTV desetak godina kasnije, rekao je Domazet.

Domazet podsjeća da Hrvatska nije imala oružje, nakon što je embargo na oružje izglasalo Vijeće sigurnosti, a za tu sramotnu odluku najzaslužnije je Budimir Lončar koji će postati savjetnik drugom i trećem hrvatskom predsjedniku Mesiću i Josipoviću.

Eklantantni ratni zločinac, koji je u smrt poslao mnoge Hrvate, a poglavito muslimane bit će nagrađen u slobodnoj i samostalnoj RH, ističe Domazet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojni vrh je znao da ako bi Hrvatska, pretpostavimo sve što ima, a nema, dala na obranu Vukovara, tada bi ona bila ranjiva od Dubrovnika do Vinkovaca, čime bi i srpska operacija za izbijanje na Jadran bila posve laka, ističe.

“Vukovar koji nije u početku imao strateško značenje to će dobiti herojskom obranom njegovih branitelja. U strateškom smislu, ne samo da će postati simbol stradanja i žrtve, nego je na Vukovaru bitno umanjena projekcija srpske vojne moći što će itekako biti značajno za hrvatsku konačnu pobjedu u Domovinskom ratu”, kazao je admiral Domazet Lošo.

Bitka za Vukovar nažalost nije prestala ni 23 godine kasnije, rekao je Lošo te napominje kao je sada još žešća, ali i opasnija jer se vodi drugim sredstvima, a ne oružanim.

“Danas je Vukovar izložen informacijskom ratu kojega provode aktualna vlast u državi Hrvatskoj, na način da primjenjuju postavke iz Memoranduma II Srpske akademije nauka – u tom Memorandumu stoji da se Srbija neće odreći Vukovara i slavonske zemlje”, ističe Domazet.

U tom Memorandumu stoji da se treba promijeniti karakter rata kako bi Srbija ostvarila u miru ono što je izgubila u ratu, navodi admiral.

“Promijeniti karakter rata znači da nema srpske agresije, pa ni na Vukovar iako je grad do temelja razrušen i učinjen je genocid, kulturocid i urbocid, a da tu politiku provodi izvršna vlast RH”, istaknuo je.

“U takvom infomacijskom ratu ćirilica postaje oružje. Ovdje se ne radi o ćirilici kao pismu, jer je ona i hrvatsko pismo, nego se ovdje ćirilica rabi u svojstvu oružja da se Vukovar označi kao srpski i zato politike Hrvatske od 2000. godine, bilo da je riječ i koalicijskim vladama SDP-a ili HDZ-a rade na istom planu- kako Vukovar i nakon Vukovara sustavno ubijati”, ispričao je Domazet.

Domazet smatra kako je puštanje Šešelja, koji i danas u Beogradu zagovara plan i program Velike Srbije – koji je doveo do tragedije Vukovara, tri četiri dana prije Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, dio te iste priče.

No to što Šešelj priča i engleska politika ga pušta, nije problem, koliko je problem u tome što se na Šešelja i njegove stavove ministrica zapadnog Balkana Vesna Pusić i ne očituje, već upotrebljava riječ sućut – ona suosjeća sa Srbijom i zaboravlja da su isti taj Šešelj, Nikolić i Vučić bili dio priče o Velikoj Srbiji i pokolja u Vukovaru.

Istovremeno Josipović govori kako će možda pisati pismo Haagu, napominje Domazet te zaključuje kako je to tragedija hrvatske politike – nova agresija u infomacijskom ratu na Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.