DORH nakon upita Narod.hr-a o aferama bivšeg SDP-ovog ministra Jakovine proslijedio pitanja USKOK-u

Foto: fah

Bivšeg SDP-ovog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu opterećuju brojne afere.

Istražujući te afere te njihovo (ne)procesuiranje, uputili smo pitanja Državnom odvjetništvu.

Zatražili smo:

“1. informaciju o kaznenoj prijavi protiv Tihomira Jakovine protiv kojeg je 2016. godine
nakon interne istrage u Agenciji za poljoprivredno zemljište o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta stočarima, Ministarstvo poljoprivrede podnijelo prijavu DORH-u, jer je utvrđeno kako je od 12 sklopljenih ugovora njih pet zaključeno nezakonito.

Također molimo informaciju, o ostalim kaznenim prijavama protiv bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

2. Postoje li i druge kaznene prijave protiv bivšeg ministra Tihomira Jakovine?

3. Ako postoje, koliko ih ima i u kojoj su fazi te kaznene prijave?”

DORH preusmjerio upit na USKOK

Odgovor nismo dobili. Umjesto toga, iz DORH-a su nas obavijestili da su naš upit proslijedili Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK-u). Od njih još uvijek očekujemo odgovor.

Podsjetimo, u prosincu 2016., na početku Plenkovićeve vlade HDZ-Most, nakon interne istrage u Agenciji za poljoprivredno zemljište (APZ) o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta stočarima, Ministarstvo poljoprivrede podnijelo je prijavu DORH-u, jer je utvrđeno kako je od 12 sklopljenih ugovora njih pet zaključeno nezakonito.

U istrazi su ugovori koje je Agencija sklopila s društvom Agro Bovis i Farma Tomašanci iz Osatina grupe, i koji su “sklopljeni bez prethodno donesene odluke, ili nisu bili u skladu s donesenim odlukama”, pisao je Jutarnji list.

Interventna mjera dodjele zemlje stočarima zamišljena je kao pomoć stočarima koji nemaju dovoljno zemlje. Stočarima je lani ponuđeno 42 tisuće hektara, a prihvatili su samo 12,5 tisuća hektara. Pokrenuta je u mandatu ministra Jakovine, završena u mandatu ministra Romića koji je i pokrenuo upravni nadzor zadnji dan svog mandata, 19. listopada.

Potom je ministar Tolušić početkom studenoga 2016. zatražio od APZ-a neka žurno pokrene postupak izrade ugovora za sva preostala gospodarstva (njih 800) koja su dobila zemljište i bila na čekanju zbog isteka roka za potpis.

Ovo je samo jedna u nizu afera koje opterećuju bivšeg Milanovićevog ministra poljoprivrede.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr