Evo tko je na Visokom prekršajnom sudu donio odluku o pozdravu ‘Za dom spremni’ u Thompsonovoj pjesmi

Marko Perković Thompson
Foto: Getty Images, fah Fotomontaža: narod.hr

Visoki prekršajni sud je u srijedu na općoj sjednici svih sudaca odlučivao o pozdravu “Za dom spremni” na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona “Bojna Čavoglave” i s 4 glasa za, 15 protiv i 1 suzdržanim odlučio kako to nije prekršaj.

Tim je odlučeno da je pravilna odluka suda iz 2. listopada 2019. te da se postupanje u konkretnom predmetu ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Prema popisu sudaca od 1. listopada 2019. članovi suda koji su odlučivali o pjesmi o pozdravu “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” su sljedeći:

1. Koraljka Bašić
2. Nediljko Boban
3. Jadranka Bočkaj Sertić
4. Anđa Ćorluka
5. Mladen Genc
6. Sanja Gospočić
7. Azra Muminagić Hadžijusufović
8. Gordana Korotaj
9. Antonija Kovačić
10. Davorko Kučan
11. Katica Lučić
12. Miroslav Malacko
13. Mirjana Margetić
14. Ivanka Mašić
15. Jasna Momirović
16. Karmen Novak Hrgović
17. Snježana Oset
18. Ljiljana Percel
19. Renata Popović
20. Goranka Ratković
21. Siniša Senjanović
22. Mario Soljačić
23. Tomislav Tomašić
24. Sanja Zoričić Tabaković
25. Branka Žigante Živković

Slovenija zabranila koncert i zbog pozdrava “Za dom spremni”

Podsjetimo, Marko Perković Thompson znao je imati poteškoće s organizacijom koncerata u inozemstvu pa i u Hrvatskoj, upravo zato jer ga se optužuje da promovira ekstremizam u svojim pjesmama.

Jedan od posljednjih takvih slučajeva dogodio se nedavno u Sloveniji kada mu je mariborska općina ponovno zabranila njegov koncert, iako Upravni sud Slovenije prošle godine žalbu prihvatio i predmet poslao na ponovno odlučivanje. Tada su odluci na 55 stranica slovenska policija snimke Thompsonovih nastupa i dokumentaciju o navodnim incidentima i uzvikivanju pozdrava “Za dom spremni” na nastupima.

>Davorin Karačić: Zahvaljujem profesoru Ivi Josipoviću na peticama; naučio me kako obraniti pozdrav “Za dom spremni”

Tim povodom, Thompsonov menadžment je istaknuo: “Najnovija odluka mariborskih općinskih vlasti u Republici Sloveniji, da se zabranjuje koncert Marka Perkovića Thompsona u Mariboru, s razlozima koji su u toj odluci navedeni, a gdje se spominje mogućnost pozivanja na nacionalnu mržnju, isticanje fašističke ikonografije i činjenje kažnjivih djela, ponovno predstavlja političku odluku koja nema veze sa zdravim razumom.

Navodima o ustaštvu te o činjenju kažnjivih djela kao i o pozivanju na mržnju, gradska vlast Maribora ne samo što onemogućuje pojedinca u obavljanju svog posla te prava rad, jer ovakvi neosnovani i promašen argumenti za posljedicu upravo i imaju uskratu prava na rad, lokalna mariborska vlast vrijeđa i ponižava Republiku Hrvatsku.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr