Zabranjen koncert: ‘Slovenska vlast Thompsona želi proglasiti fašistom, što je floskula onih koji vole i podržavaju komunistička klanja, silovanja i otimanja’

Dubrovnik, 06.12.2019. - U sklopu proslave Dana dubrovaèkih branitelja u Dubrovniku u petak naveèer koncert je održao Marko Perkoviæ Thompson. foto HINA/ Baldo MARUNÈIÆ/ bm

Menadžment i odvjetnik Marka Perkovića Thompsona uputila je javnosti priopćenje o tome što je mariborska općina ponovno zabranila njegov koncert.

Nakon što je koncert prvi put zabranjen, organizator Milan Trol žalio se slovenskom Upravnom sudu, koji je prošle godine žalbu prihvatio i predmet poslao na ponovno odlučivanje. A onda je mariborska općinska uprava u ponovljenom postupku donijela istu odluku.

Općinska uprava, kako javljaju slovenski mediji, na 55 stranica odluke navodi opsežna objašnjenja policije i Europola, nudeći i svoj pogled na povijest ustaštva u Drugom svjetskom ratu, a sve kako bi obrazložila zabranu koncerta Marka Perkovića Thompsona.

Uprava je u ponovljenom postupku pozvala policiju da dopuni prijedlog za zabranu koncerta s dokazima da Thompson veliča ustaštvo, kao i odlukama Kanade, Nizozemske, Švicarske i Austrije, za koje policija navodi da su ranije zabranile Thompsonove nastupe.

Policija je u odgovoru priložila snimke Thompsonovih nastupa i dokumentaciju o incidentima i uzvikivanju pozdrava “Za dom spremni” na nastupima, odgovore drugih europskih država, kao i odluke hrvatskih sudova u sličnim primjerima, stajalište Europskog suda za ljudska prava u predmetu Joea Šimunića i mišljenje hrvatske pučke pravobraniteljice.

Općinska uprava je od Muzeja narodnog oslobođenja u Mariboru zatražila podatke o ustaškom pokretu i logoru Jasenovac, o kojem je njihovim tvrdnjama pjevao Thompson, a muzej je dostavio podatke o slovenskim žrtvama tog logora.

Policija u svom odgovoru ustvrdila da bi Thompsonov koncert u Mariboru nedvojbeno ugrozio ljudska prava etničkih zajednica – Srba, Roma i Židova – koje su u relativno velikom broju prisutne u Mariboru piše Večernji list.

Thompsonov odvjetnik i menadžment: Politička odluka koja nema veze sa zdravim razumom

U nastavku donosimo priopćenje Thompsonova menadžmenta i odvjetnika.

“Najnovija odluka mariborskih općinskih vlasti u Republici Sloveniji, da se zabranjuje koncert Marka Perkovića Thompsona u Mariboru, s razlozima koji su u toj odluci navedeni, a gdje se spominje mogućnost pozivanja na nacionalnu mržnju, isticanje fašističke ikonografije i činjenje kažnjivih djela, ponovno predstavlja političku odluku koja nema veze sa zdravim razumom.

Netočne su navodi da bi Marku Perkoviću Thompsonu, ikad igdje bio zabranjen nastup, budući da osim ove nakaradne i sa zdravim razumom, suprotne odluke, ne postoji nikakva odluka bilo kojeg tijela lokalne ili centralne vlasti, kojom bi se zabranio nastup Marka Perkovića Thompsona.

Navodima o ustaštvu te o činjenju kažnjivih djela kao i o pozivanju na mržnju, gradska vlast Maribora ne samo što onemogućuje pojedinca u obavljanju svog posla te prava rad, jer ovakvi neosnovani i promašen argumenti za posljedicu upravo i imaju uskratu prava na rad, lokalna mariborska vlast vrijeđa i ponižava Republiku Hrvatsku.

Naime, zakonito i redovito ponašanje, održavanje koncerata na kojima se ne čine nikakva kažnjiva djela, dakle nešto što je u Republici Hrvatskoj sasvim uobičajeno i prihvatljivo, nazivati i opisivati na način kao je to učinila mariborska vlast, je faktički davati ocjene o Republici Hrvatskoj kao državi u kojoj je uobičajeno ono što bi u nekim drugim zemljama, (kao što to pokušavaju reći mariborski potomci radnika iz nekih država bivše Jugoslavije koji su odjednom postali Slovenci) bilo neprihvatljivo.

Jasno je i vidljivo da se u konkretnom slučaju radi o prvenstveno unutarpolitičkoj problematici u Sloveniji.

Naime, ljevičarska vlast koja je u ratu s patriotskim snagama koje vodi Janez Janša, ovakvim ocjenama Marka Perkovića Thompsona kao i priredaba na kojima nastupa kao i posjetitelja takvih priredaba, želi uputiti poruku Janezu Janši, koji je podržao održavanje koncerta Marka Perkovića Thompsona pri prvoj zabrani, koju je i nadležni sud utvrdio kao nezakonitu, te ga očito proglasiti fašistom, što je standardna floskula onih koji sami vole i podržavaju komunistička klanja, silovanja i otimanja.

Najžalosnije u svemu tome je činjenica i spoznaja da oni koji su se prema Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata i poslije, odnosili s poniznim poštovanjem, koji su u Hrvatsku gledali kao u nešto s čim se nije dobro konfrontirati, sad iskorištavaju okolnost da Hrvatska već 20 godina nema državnika, nego sitne činovnike koji vlastitu komociju i privilegije, mijenjaju za slabljenje položaja vlastite zemlje i time neizravno podržavaju ponižavanje vlastitog naroda.

Svjedoci smo i da ljudi, koji su prije 25 godina, pokorno i ulizivački obilježavali obljetnicu blajburškog masovnog komunističkog zločina, u nadi da će time na svojoj strani imati pobjedničku Hrvatsku Vojsku, hinjski i nezahvalno obilježavanje jednog vjerskog događaja pokušavaju iskoristiti za slabljenje položaja kako Hrvata u BiH, tako i Republike Hrvatske.

Organizator koncerta će, kako je i do sada uspijevao, ponovno oboriti ovu nakaradnu odluku ali ostaje gorak okus da su oni koji su nekoć bilo jako pristojni, zapravo prikrivali svoje prave namjere i svoj pravi odnos.

Najmanje što Republika Hrvatska može napraviti za zaštitu digniteta kako sebe tako i svojih državljana, da zabrani ulaz u Republiku Hrvatsku svim onima koji su donijeli ovu uvredljivu odluku uz istodobno poštovanje i uvažavanje slovenske države i slovenskog naroda, jer, kao što su vjerojatno i oni svjesni, danas oni koji su Slovenci postali nedavno, a u sebi intimno imaju podrugljiv te supremacijski odnos prema Sloveniji i Slovencima zabranjuju hrvatskog izvođača, a sutra bi im možda polka i jodlanje predstavljali izraz fašizma.

Odvjetnik Davorin Karačić i Menadžment Marka Perkovića Thompsona”

Podsjetimo, prošle godine je Upravni sud republike Slovenije zaključio kako “činjenično stanje, da je organizator uradio sve što Zakonom o javnom okupljanju navedeno, da nije bilo nikakvog utemeljenog razloga, da se unaprijed zaključi, da će pjevač Marko Perković Thompson ili grupa gostiju počiniti krivično djelo”. Spor se odnosi na najavu koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mariboru 2017. godine.

Organizator Trol u odgovoru na navode policije tvrdi kako policija samo dokazuje da je ustaštvo zločin, što nitko ne dovodi u pitanje, smatrajući da policija nije dokazala ono što bi trebala dokazati. Naglašavajući kako nije dopušteno zabranjivati događaje zbog prekršaja ili navodnih prekršaja neke osobe u prošlosti, Trol podvlači da njegov cilj nije bio “organiziranje kršenja zakona”.

Janša se prije godine protivio odluci

Mariborska općinska uprava s druge strane tvrdi da sporni pozdrav “Za dom spremni”, sadržaj Thompsonovih pjesama i prateća ikonografija, iako je riječ o autorskim pjesmama, simboliziraju mržnju prema ljudima drugog vjerskog i etničkog porijekla i veličaju ustaštvo, što je u suprotnosti sa 63. Člankom slovenskog Ustava.

Odluka o zabrani Thompsonova koncerta prije tri godine izazvala je oštre podjele na slovenskoj političkoj sceni. Dok je tadašnja vlada lijevog centra odobravala takvu odluku, tadašnji opozicijski lider Janez Janša, koji je danas na čelu slovenske vlade, oštro joj se protivio

“Ako je Thompsonov koncert zabranjen zbog njegova svjetonazora, onda u Sloveniji imamo političku policiju i policijski režim”, poručio je tada Janša. Istog dana kada je Thompson trebao nastupiti u Mariboru Janšina stranka održavala je u tom gradu stranački kongres, a slovenski mediji pišu da je i Janša planirao dolazak na Thompsonov koncert. Nije tajna da Janša voli Thompsona, a nedavno je jedan slovenski sastav uglazbio Janšinu pjesmu “Najljepša si”, posvećenu Sloveniji i njezinim ljepotama, koja podsjeća na Thompsonovu pjesmu “Lijepa li si”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list