DORH poručuje: Nema rata između Cvitana i Šeparovića

Foto: fah

Državno odvjetništvo (DORH) priopćilo je u utorak da između glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića ne postoji rat niti su njihovi odnosi “eskalirali od skrivene netrpeljivosti do otvorenog rata”, što u novom izdanju tvrdi tjednik Nacional.

Taj je tjednik u izdanju od 17. siječnja naveo da su odnosi Cvitana i Šeparovića eskalirali zbog sumnje u korupciju na Ustavnom sudu u slučaju Ina-MOL, odnosno jer “Uskok propituje jesu li zbog mita od pet milijuna eura pojedini suci Ustavnog suda ukinuli pravomoćnu presudu protiv bivšeg premijera Sanadera i vratili taj slučaj na ponovno suđenje”.

Državno odvjetništvo je na svojim internetskim stranicama objavilo da je radi točnog informiranja javnosti dužno odgovoriti na netočne informacije i neutemeljene tvrdnje. “Odnosi Državnog odvjetništva i Ustavnog suda temelje se na Ustavom i zakonima propisanim zadaćama tih dviju neovisnih institucija. U cilju ostvarivanja tih zadaća uspostavljena je kvalitetna i profesionalna komunikacija između glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske i predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske”, priopćio je DORH.

Stoga, kažu u DORH-u, “ni postupanje nadležnog državnog odvjetništva u pravcu provjera navoda i poziva iz priopćenja Ustavnog suda Republike Hrvatske ničim ne dovodi u pitanje takav odnos pa stoga nema govora ni o kakvoj netrpeljivosti, a kamoli o ‘ratu Cvitana i Šeparovića'”.

U priopćenju od 9. siječnja Ustavni sud je ponovno odbacio povezanost ukinute pravomoćne presude Sanaderu u slučaju Ina-MOL s rezultatima međunarodne arbitraže, ali i tvrdnje da su ustavni suci u tom slučaju primili mito. “Te lažne tvrdnje iznesene su u zloj vjeri s isključivim ciljem teškog sramoćenja osoba koje obnašaju ili su obnašale dužnost ustavnih sudaca te narušavanja njihova integriteta, dostojanstva, ugleda i časti, kao i gubitka povjerenja javnosti u rad Ustavnog suda i u funkcioniranje državnih institucija, odnosno pravne države uopće.

Ustavni sud poziva nadležna tijela Republike Hrvatske da se očituju o iznijetim tvrdnjama te u skladu sa zakonom poduzmu odgovarajuće mjere i o njima izvijeste hrvatsku javnost”, stajalo je u priopćenju koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina