DORH zatražio zaključke saborskog odbora o zapošljavanju u SOA-i

Državno odvjetništvo (DORH) zatražilo je od saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost da mu dostavi zaključke vezane uz provedeni nadzor nad zapošljavanjem, potvrdio je  predsjednik odbora Miroslav Tuđman, dodajući da im Odbor zaključke ne namjerava poslati.

“Te zaključke Odbor nije tajio, oni su dani medijima, a neki portali su ih i objavili i ne namjeravam ih slati DORH-u, a to nije samo moj stav, nego stav cijelog Odbora”, rekao je Tuđman.

Objasnio je da se radi o pitanju odnosa između DORH-a i Sabora kao zakonodavnog tijela te najavio da će DORH uputiti da se obrati predsjedniku Sabora Josipu Leki.

Radna skupina odbora provela je nadzor nad zapošljavanjem u SOA-i nakon medijskih informacija da su neki ljudi zapošljavani fiktivno, samo kako bi ih se bez javnog natječaja kasnije prerasporedijelio u druge službe, prije svega u Carinsku upravu te da su zapošljavani i oni koji su višekratno pali na sigurnosnoj provjeri.

Nakon provedenog nadzora, Odbor je većinom glasova zaključio da je zapošljavanje u SOA-i između 2006. i 2008., u vrijeme dok joj je na čelu bio Tomislav Karamarko, bilo nedovoljno transparentno i diskrecijske naravi.

HDZ-ovi članovi Odbora izišli su, pak, s izdvojenim mišljenjem da iz provedenog nadzora nije moguće utvrditi da je u SOA-i u tom razdoblju bilo nezakonitog zapošljavanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah