(VIDEO) Dr. Kanački: ‘Postupak provjere potpisa je kontaminiran – treba raspisati referendum’

Foto: Snimka zaslona

Nakon što su se prošlog tjedna u medijima pojavile informacije kako je povjerenstvo Ministarstva utvrdilo da nije prikupljen dovoljan broj potpisa za referendum GI Narod odlučuje, ministar uprave i predstavnici APIS-a demantirali su da je riječ o službenim informacijama.

Plenkovićeva Vlada pušta ‘neslužbene informacije’ o referendumu dva dana prije prosvjeda u Vukovaru

Dr. Natalija Kanački, članica organizacijskog odbora GI Narod odlučuje, u prilogu RTL-a komentirala je situaciju plasiranja takvih neslužbenih informacija u medije.

„Kada zbrojimo sve ono što se događalo tijekom prikupljanja potpisa: nedozvoljavanje štandova u pojedinim gradovima, i sada ove insinuacije, laži i „curenje“ informacija- smatramo da je cijeli postupak netransparentan te se zalažemo da Vlada pokrene raspisivanje referenduma.“ – kazala je dr. Kanački.

I Kuščević i APIS se pokušavaju obraniti od ‘neslužbenih informacija visokih izvora’ koje su puštene u medije – evo što sad tvrde

Kuščevićeve informacije procurile u Jutarnji preko Pupovčeve nevjenčane supruge

Ministar Kuščević je pojavu neslužbenih infomormacija u medijima na RTL-u komentirao riječima:

„Ja nisam čuo da je išta „iscurilo“, „iscurila“ su samo nekakva naklapanja. Mi očekujemo da će povjerenstvo do kraja idućeg tjedna dovršiti svoj posao i da ćemo onda konačno hrvatskoj javnosti obznaniti koji su rezultati.“ – kazao je Kuščević.

Provjeru više od milijun potpisa APIS je dovršio još prošloga tjedna, navodi RTL. Da su upravo informacije procurile od tamo, u Agenciji negiraju.

“Prvi i osnovni kriterij za valjani potpis je da su građani upisani u Registar birača zaključno s 27. svibnja 2018.. Drugi kriterij je da je ime i prezime čitko napisano, uz jasan potpis i ispravan OIB. Treći kriterij je bio da prilikom unosa nije bilo nikakvih ispravaka. Podaci o prebivalištu nisu u njihovoj ingerenciji nego u ingerenciji MUP-a”, pojasnio je Saša Bilić, direktor APIS-a.

Podsjetimo, gotovo četiri mjeseca nakon što je inicijativa predala potpise Hrvatskom saboru, nisu učinjeni koraci za raspisivanje referenduma. Ministarstvo uprave na čelu s ministrom Lovrom Kuščevićem, koje je zaduženo za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa, unatoč zahtjevu inicijative i demokratskoj praksi, nije dopustilo dopustilo promatrače prilikom brojanja potpisa. Također nije udovoljeno zahtjevu da provjeru potpisa vrši Državno izborno povjerenstvo (DIP) kao neovisno i nepristrano tijelo. Iz inicijative podsjećaju na izjave ministra Kuščevića i ostalih članova Vlade koje su narušile njihovu nepristranost.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr