Dr. Kanački za Narod.hr: HDZ i SDP u zajedničkom su pohodu potpunog zatiranja referendumske demokracije u Hrvatskoj

Foto: fah

Umjesto odgovornosti građanima koji su ih izabrali u Sabor, zastupnici se većinom ponašaju kao u nekoj sapunici gdje se vode igre oko šefova prijestolja tj. stranaka. Svake četiri godine stranke se sjete građana u predizbornim kampanjama te u međuvremenu zaborave da su tim istim građanima odgovorne ispuniti svoja predizborna obećanja.

Pozivam građane da izađu na izbore za EU parlament te tako iskoriste svoje biračko pravo i izaberu zastupnike koji će biti istinski promicatelji prava građana na referendum, a ne zastupnike koji su dio političkih elita koje čuvaju svoja ‘rezervirana mjesta’ pokvarenim političkim igrama i promjenama zakona u svoju korist, a ne u korist naroda.”, naglasila je za Narod.hr dr. Natalija Kanački koordinatorica GI Narod odlučuje, po struci liječnica, voditeljica razvoja lijekova u farmaceutskoj kompaniji.

Prošla su gotovo dva mjeseca otkako je Sabor većinom glasova podržao Vladino Izvješće o prikupljenim potpisima za referendum, prema kojemu GI Narod odlučuje nije prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, iako je prikupljen dovoljan broj potpisa tj. više od 400.000 za svako referendumsko pitanje.

U razgovoru s dr. Natalijom Kanački, članicom Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje, prisjetili smo se samog procesa prikupljanja potpisa, diskreditirajućih postupaka i izjava vladajućih te samog procesa prebrojavanja potpisa kojeg je vršilo povjerenstvo imenovano od Ministarstva, a u kojem nisu bili dopušteni promatrači GI Narod odlučuje.

“Zastupnici se u Saboru ponašaju kao u nekoj sapunici”

Narod.hr: Možete li naše čitatelje podsjetiti što je GI Narod odlučuje tražila?

Dr. Natalija Kanački: Prvo bih malo opisala situaciju u kojoj smo se nalazili prije raspisivanja referendumske inicijative za promjenu izbornog sustava. Naime, smatrali smo da je trenutni izborni zakon nepravedan te da ne odražava političku sliku Hrvatske već je podešen tako da odgovara dvjema najvećim strankama HDZ-u i SDP-u. Iz izbora u izbore gledali smo kako je intelektualna i moralna razina saborskih zastupnika sve niža i niža, dok su se zastupnici pretvorili u glasnogovornike šefova stranaka te pritiskače gumba ZA-PROTIV.

Umjesto odgovornosti građanima koji su ih izabrali u Sabor, zastupnici se većinom ponašaju kao u nekoj sapunici gdje se vode igre oko šefova prijestolja tj. stranaka. Svake četiri godine stranke se sjete građana u predizbornim kampanjama te u međuvremenu zaborave da su tim istim građanima odgovorne ispuniti svoja predizborna obećanja. Umjesto da smo se iz godine u godinu približavali demokratskim standardima zapadnih zemalja npr. digitalizacijom izbornog procesa, Hrvatska nije niti pomišljala na uvođenje dopisnog, a kamoli elektroničkog glasovanja, čime velikom broju građana u dijaspori nije omogućeno opće i jednako pravo na biranje (radi velikih udaljenosti i malog broja biračkih mjesta). Dok se broj građana u RH neprestano smanjuje radi iseljavanja te negativnog prirodnog prirasta stanovništva, u registru/popisu birača dvije najveće stranke i dalje održavaju monstruozno puno ‘birača duhova’ koji izvrsno služe svima njima – HDZ-u, SDP-u, SDSS-u i ostalima. Ministarstvo uprave sporadično nešto malo kozmetički napravi, ali bez suštinskih promjena.
GI Narod odlučuje tražila je da se referendumom, koji je najveći demokratski izričaj svake države i svakog građana, u Ustav RH unesu neke pozitivne promjene za pravedniji izborni sustav – koje bi građanima omogućile da biraju sposobne, a ne podobne zastupnike te da uvođenjem dopisnog i elektroničkog glasovanja većem broju birača, posebno iz dijaspore, bude omogućen pristup izborima.

Narod.hr: Koje su se promjene u izbornom sustavu tražile?

Dr. Natalija Kanački: U toj situaciji odlučili smo se referendumskom inicijativnom zatražiti nekoliko najvažnijih promjena koje bi dovele do pozitivnih promjena izbornog sustava:

– Smanjenje broja saborskih zastupnika na 100-120
– Tri preferencijska glasa bez cenzusa
– Elektroničko i dopisno glasovanje
– Smanjenje broja saborskih zastupnika
– Pravedniji raspored izbornih jedinica
– Sniženje općeg izbornog praga na 4%
– Ravnopravnost zastupnika manjina s drugim zastupnicima

Prema važećem izbornom zakonu povjerenje Vladi RH te donošenje državnog proračuna je u rukama nacionalnih manjina koje u Sabor ne ulaze na temelju općeg i jednakog biračkog prava kao ostali zastupnici, već na temelju tzv. rezerviranih glasova. Radi sramotnih političkih trgovina koje su nam postale svakodnevica, odlučili smo se predložiti i drugo referendumsko pitanje. Prema njemu bi zastupnici nacionalnih manjina mogli odlučivati o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskog sabora, osim o povjerenju Vladi te donošenju državnog proračuna.

Hrvatska se prema važećem izbornom zakonu trenutno nalazi u talačkoj poziciji nekolicine zastupnika nacionalnih manjina zbog čijih odluka može doći do rušenja povjerenja Vladi ili neizglasavanja proračuna, što u stvari znači pad Vlade te raspisivanje novih izbora.

Iako nam se pokušalo imputirati oduzimanje prava nacionalnim manjinama, potpuno je jasno da se predloženim pitanjem nije diralo niti u jedno zajamčeno pravo manjina (jezik, kulturno naslijeđe, vjeroispovijest i sl.) Dapače, radilo se o ukidanju pozitivne diskriminacije koju ne poznaje niti jedan europski parlament. Ovakav način biranja zastupnika nacionalnih manjina u važećem je izbornom zakonu trebao biti privremena mjera nakon Erdutskog sporazuma o mirnoj reintegraciji Podunavlja te se postupno trebao ukinuti, no niti jedna vlada nije marila za te mjere i preporuke Venecijanske komisije. To je još jedan dokaz političkih ustupaka koji odgovaraju HDZ-u i SDP-u.

“Pozivam građane da izađu na izbore za EP”

Narod.hr: Kako su HDZ i SDP ukrali referendum?

Dr. Natalija Kanački: HDZ je nastavio tamo gdje je SDP stao 2014. godine kada smo prvi puta prikupljali potpise za promjenu izbornog sustava. O tome bi se sada već mogla napisati knjiga, toliko je bilo podvala, laži i difamacije građanske inicijative Narod odlučuje. Ukratko, počelo je s nevjerojatnom medijskom hajkom, lažima o inicijativi, naplaćivanju štandova… U Zagrebu smo trebali plaćati 100 kn/danu po svakome štandu (što je na kraju Ustavni sud presudio pogrešnim) što je usporilo početak inicijative radi prikupljanja dodatnih novčanih sredstava te dovelo do smanjenja ukupnog broja već prijavljenih štandova. Kada smo, usprkos svemu, prikupili dovoljan broj potpisa tj. više od 405.000 potpisa za svako referendumsko pitanje, ministar Kuščević je izjavio već u lipnju da referendumska inicijativa ne smije proći. Ishod svega je da je, nakon odugovlačenja s brojanjem potpisa, osnivanjem komisije u kojoj su bili većinom predstavnici Ministarstva uprave, a bez predstavnika inicijative bilo u komisiji ili u svojstvu promatrača, ukradeno više od 40.000 potpisa za svako pitanje. Kontrolne liste su u APIS-u brzo bile uništene, građani ispali nepismeni, a Sabor je prihvatio takav ishod kao valjan – to je baština HDZSPD suradnje za uništenje referendumskih inicijativa. U međuvremenu je izglasan novi zakon o financiranju referendumskih inicijativa (predložio SDP 2015., HDZ usvojio 2019. samo neznatno promijenjen) koji je izjednačio političke stranke, koje se većinom financiraju iz proračuna, te ad hoc sastavljene referendumske inicijative.

Sada je jasno kao dan – HDZSDP su u zajedničkom pohodu potpunog zatiranja referendumske demokracije u Hrvatskoj. Usvajanje novog zakona o referendumu koji je navodno već dulje vrijeme ‘u ladici’ bit će također na tragu ograničavanja organizacije i provođenja referendumskih inicijativa, samo s jednim ciljem – kako bi HDZ i SDP ‘dugo i sretno’ zajedno vladali…

Pozivam građane da izađu na izbore za EU parlament te tako iskoriste svoje biračko pravo i izaberu zastupnike koji će biti istinski promicatelji prava građana na referendum, a ne zastupnike koji su dio političkih elita koje čuvaju svoja ‘rezervirana mjesta’ pokvarenim političkim igrama i promjenama zakona u svoju korist, a ne u korist naroda.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr