Dr. Nikola Banić: Promjena imena Trga maršala Tita i Hod za život pozitivni su događaji 2017.

Nikola Banić
Foto: B. Čović, Glas Koncila

Novinari i suradnici Hrvatskog tjednika od 28. prosinca 2017. izabrali su pet najboljih i pet najgorih događaja, poteza i činjenica koji su po njihovom mišljenju obilježili 2017. godinu. Od dvojice široj hrvatskoj javnosti manje poznatih istraživača, inženjera računalstva, dr. Nikole Banića i dr. Mladena Koića, koji već dulje vrijeme upozoravaju na manjkavost, apsurdnost i manipulacije jasenovačkim popisom, dr. Banić izdvojio je ove događaje:

Pozitivno

1. Promjena imena bivšeg Trga maršala Tita. Korištenje imena kriminalca ne bi trebalo biti prikladno za jedan od istaknutijih trgova u glavnom gradu.

2. Hod za život. Najvažniji dio ove kolone dobrote je bio da se dobrom atmosferom i raspoloženjem javno i izravno poslala jasna poruka i pokazao ispravan stav o životu, a i glazbeni program je bio odličan.

3. Kvalifikacija hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetsko nogometno prvenstvo. Bez obzira na gospodarsko stanje i ostale probleme, za mnoge će ljude kvalifikacija na svjetsko prvenstvo ostvarena usprkos određenim poteškoćama biti izvor velikog veselja i uživanja u navijanju te razlog za druženje.

4. Nastavak gospodarskog rasta. Jače gospodarstvo ima mnoge više ili manje očite prednosti pa je prema tome rast u tom smislu pozitivna stvar.

5. Deseti Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru. Nastavak kvalitetnih susreta i jačanja duhovne scene i sadržaja za mlade u Hrvatskoj uz sve dodatne pozitivne posljedice.

Negativno

1. Presude protiv šestorke. Riječi su suvišne.

2. Iseljavanje iz Hrvatske. Osim što je to očiti demografski i gospodarski problem, postaje sve očitija i ozbiljnost te štetnost samih uzroka iseljavanja.

3. Požari u Hrvatskoj. Već i fizička šteta je loša, a tu su još i političko iskorištavanje situacije i nejasnoće oko informacija o stvarnim počiniteljima.

4. Agrokor. Osim što je dovedena nestabilnost u gospodarstvo, uveden je i strani utjecaj.

5. Zloporaba Jasenovca. Praktički nikoga od političara iz lijeve opcije nije uopće briga za Jasenovac i tamošnje žrtve jer da jest, potrudili bi se očuvati njihovo dostojanstvo rješavanjem očite masovne prijevare unutar popisa navodnih žrtava. Umjesto toga oni taj, za njih naizgled samo skup brojeva i slova, koriste ne samo za stjecanja političkih bodova, već idu i tako daleko da ga koriste i za napad na branitelje i očuvanje uspomene na njihovu žrtvu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hrvatski tjednik