Dr. sc. Pažin: ‘Vjeronauk je izborno obvezatni predmet i djeca imaju pravo na besplatan udžbenik’

Foto: fah, zadarskanadbiskupija.hr; fotomontaža: narod.hr

Do Nacionalnoga katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije ovih dana stižu brojni upiti roditelja i vjeroučitelja, ali i pojedinih ravnatelja osnovnih i srednjih škola o upitniku koji su neki ravnatelji uputili roditeljima i učenicima glede upisa katoličkog vjeronauka kao izbornog predmeta u pojedinim razredima osnovnih i srednjih škola. Komentar ove problematike za Hrvatski katolički radio dao je predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK dr. sc. Ivica Pažin, prenosi IKA.

> Ministarstvo HNS-ove Blaženke Divjak odlučilo financirati sve udžbenike osim za izborne predmete – među kojima je i vjeronauk

“Posljedica nedostatno kvalitetnog razumijevanja položaja katoličkoga vjeronauka u osnovnim i srednjim školama je jedan od uzroka mogućih nesnalaženja ravnatelja osnovnih i srednjih škola koji vjeronauk najprije shvaćaju samo kao izborni predmet, a ne kao izborno obvezatni predmet kako je on usuglašen ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske i provedbenim ugovorom Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije”, pojasnio je.

Dr. Pažin osvrnuo se na akte spomenutih ugovora, Zakon o odgoju i obrazovanju, dodatni naputak o nastavi školskog vjeronauka iz 1994. godine te pojasnio da vjeronauk upisan u prvim razredima osnovne i srednje škole postaje obvezatni izborni predmet. “Dodatni upitnici nisu potrebni za ostale razrede”, rekao je dr. Pažin, istaknuvši da “ravnatelji djeluju na nezakonit način kada je riječ o promišljanju i o provedbi ovih ugovornih, ali i drugih zakonodavnih akata Republike Hrvatske, vezanih uz problematiku upisa katoličkoga vjeronauka”.

Osim toga, posljednjih se nekoliko tjedana dijele upitnici, među ostalim posebno učenicima sedmih razreda osnovne škole, pri čemu je vjeronauk stavljen u kontekst izbornog predmeta zajedno s njemačkim jezikom i informatikom, rekao je dr. Pažin: “Vjeronauk se ovdje može, sukladno ovakvim dopisima ili upitnicima koji se provode u našim osnovnim pa i srednjim školama, tumačiti kao da je njemu alternativa njemački jezik ili informatika, što se ni u kojem slučaju ne može opravdati, kako sadržajno tako ni u zakonodavnom smislu“.

Druga problematika koju je naveo dr. Pažin je naputak Ministarstva znanosti i obrazovanja upućen osnovnim školama, objavljen 16. ovog mjeseca, glede nabavke udžbenika obveznih predmeta za iduću školsku godinu. Kako je istaknuo dr. Pažin, ministrica dr. Blaženka Divjak je pozvala sve osnovne škole, posebice to vrijedi za prve i pete razrede u kojima kreće primjena novih kurikula od iduće godine, da pošalju popis udžbenika obvezatnih predmeta koje će Vlada RH financirati pri čemu će udžbenici, sukladno odluci, biti u vlasništvu pojedinih škola, ali ne i učenika. Odlukom da se izvrši točan popis samo obvezatnih predmeta, odnosno spremnost da se udžbenici samo obvezatnih predmeta financiraju sa strane Vlade RH, pri čemu se katolički vjeronauk opet razumije samo kao izborni predmet, neprihvatljiva je za Nacionalni katehetski ured. Time se na određeni način iznova vrši diskriminacija predmeta katolički vjeronauk, budući da Ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama izričito sadrži napomenu o vjeronaučnim udžbenicima. Dakle, i ovime se pokazuje da se katolički vjeronauk ne shvaća kao obvezatni predmet nego samo kao izborni predmet, što bi drugim riječima značilo da Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne bi bilo spremno otkupiti udžbenike u onoj proceduri kako to sad čini za prvi i peti razred osnovne škole za druge obvezatne predmete, naveo je dr. Pažin.

On tvrdi, među ostalim, kako samo Ministarstvo negira vlastitu odluku od prije nekoliko mjeseci, artikuliranu u Zakonu o udžbenicima, u kojem se navodi da će Vlada, odnosno Ministarstvo, po čl. 14. Zakona, otkupiti i podnijeti sve financijske troškove za sve udžbenike osnovnih škola. Sukladno, dakle, Zakonu o udžbenicima te najnovijoj odluci ministrice u zakonodavnom smislu puno toga nije jasno, kazao je dr. Pažin, koji će se sutra uputiti u Ministarstvo kako bi saznao o čemu se radi.

Ministarstvo radi protivno Zakonu i ugovorima

Prema Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (Narodne novine, 116/18)  nigdje se ne spominje razlika između udžbenika obveznih i izbornih predmeta.

U članku 14. o sufinanciranju udžbenika stoji:

(1) Sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju se u državnom proračunu.

(2) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju odnosno sufinanciranju nabave udžbenika za učenike srednjih škola.

(3) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju odnosno sufinanciranju nabave drugih obrazovnih materijala.

(4) Udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnog proračuna, sukladno ovom članku, vlasništvo su škole.

(5) Način uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala financiranih sredstvima državnog proračuna, sukladno ovom članku, propisuje ministar naputkom.

Kršenje ugovora po pitanju udžbenika vjeronauka

Nefinanciranje udžbenika iz vjeronauka iz državnog proračuna krši dva ugovora:

  • međunarodni Ugovor između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture koji u čl. 6, st. 2 izričito navodi: “RH snosi troškove izrade i tiskanja udžbenika vjeronauka i organizira izdavački postupak u skladu s postojećim odredbama za ostale školske udžbenike” te
  •  provedbeni Ugovor između RH i HBK o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u predškolskim ustanovama koji u čl. 4 st. 1, također, navodi: “Vjeronaučni udžbenici školski su udžbenici koji su u svemu izjednačeni sa školskim udžbenicima za obvezni predmet, s time da moraju imati odobrenje HBK, što mora biti navedeno u impresumu udžbenika”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ika.hr