Ministarstvo HNS-ove Blaženke Divjak odlučilo financirati sve udžbenike osim za izborne predmete – među kojima je i vjeronauk

Foto: narod.hr, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja HNS-ove ministrice Blaženke Divjak svim osnovnim školama 16. svibnja ove godine uputilo je dopis za nabavku obveznih predmeta za školsku godinu 2019./2020.

U dopisu piše napomena  da “sredstvima državnog proračuna nabavljaju se isključivo udžbenici obveznih predmeta“.

Troškovi nisu osigurani za nabavu dopunskih i pomoćnih nastavnih sredstava(radne bilježnice, zbirke zadataka, kutija za tehnički, likovna mapa, atlasi), odnosno udžbenike izbornih predmeta“, navodi se.

To znači da se radi razlika između udžbenika obveznih i izbornih predmeta, koji neće biti financirani iz državnog proračuna. U izborne predmete spadaju vjeronauk i najčešće strani jezici te informatika u nekim razredima.

Prema Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (Narodne novine, 116/18) na koji se poziva u priloženom dopisu, nigdje se ne spominje razlika između udžbenika obveznih i izbornih predmeta.

U članku 14. o sufinanciranju udžbenika stoji:

(1) Sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju se u državnom proračunu.

(2) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju odnosno sufinanciranju nabave udžbenika za učenike srednjih škola.

(3) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju odnosno sufinanciranju nabave drugih obrazovnih materijala.

(4) Udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnog proračuna, sukladno ovom članku, vlasništvo su škole.

(5) Način uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala financiranih sredstvima državnog proračuna, sukladno ovom članku, propisuje ministar naputkom.

U tijeku je izrada svih novih udžbenika, kako za obvezne predmete, tako i za izborne, koji će se koristiti u Školi za život i koji, prema tom istom zakonu, moraju udovoljavati novim udžbeničkim standardima.

> (FOTO) Stipo Mlinarić: Udžbenik iz povijesti po srpskom programu 2. svjetski rat obrađuje na 50-ak stranica, Vukovar i Dubrovnik u jednoj rečenici

> Prof. Vjera Brković, članica SRS, odgovara na napade Budaka i povjesničara s Filozofskog na kurikul iz povijesti

> Skandalozan potez HNS-ove ministrice Divjak: Filozofski fakultet upravljat će obrazovnom reformom

> Na Školi za život zaradili enormne iznose: Za sindikat besramno, za Plenkovićevu ministricu – ‘Ništa sporno’

Kršenje ugovora po pitanju udžbenika vjeronauka

Nefinanciranje udžbenika iz vjeronauka iz državnog proračuna krši dva ugovora:

  • međunarodni Ugovor između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture koji u čl. 6, st. 2 izričito navodi: “RH snosi troškove izrade i tiskanja udžbenika vjeronauka i organizira izdavački postupak u skladu s postojećim odredbama za ostale školske udžbenike” te
  •  provedbeni Ugovor između RH i HBK o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u predškolskim ustanovama koji u čl. 4 st. 1, također, navodi: “Vjeronaučni udžbenici školski su udžbenici koji su u svemu izjednačeni sa školskim udžbenicima za obvezni predmet, s time da moraju imati odobrenje HBK, što mora biti navedeno u impresumu udžbenika”.

Divjak: ‘Ne postoji plan revidiranja vjeronauka u školama’

“Vjeronauk je tema koja je visoko politizirana. U ovom trenutku ne postoji plan revidiranja vjeronauka kao izbornog predmeta, ali ono što treba naglasiti da je škola odlučujući faktor u tome da se kao izborni predmet organizira tako da učenici koji ne idu na vjeronauk nisu zakinuti; rasporedom sati, odnosom prema učenicima i njegovanjem atmosfere tolerancije u samim školama”, rekla je HNS-ova ministrica 2017. godine u Intervjuu tjedna Media servisa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Dvije godine kasnije uvode se promjene oko financiranja udžbenika za isti izborni predmet. Što je iduće?

Izvor: narod.hr