Dr. sc. Hasanbegović i Blok za Hrvatsku odgovorili Sanji Modrić: ‘Patrola političke policije ustanovila je novu diverziju protiv Jugoslavije’

Foto: fah, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Saborski zastupnik i predsjednik stranke Blok za Hrvatsku dr. sc Zlatko Hasanbegović odgovorio je novinarki portala Telegram Sanji Modrić koja je ustvrdila “Kako usred Zagreba, godinama stoji spomen ploča Pavelićevom zamjeniku, ‘neustrašivom borcu za NDH'”.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“PATROLA POLITIČKE POLICIJE u obličju Sanje Modrić na jednome je zagrebačkom zidu ustanovila novu diverziju protiv socijalističke i samoupravne Jugoslavije. Nije to spomen-ploča drugu Aleksandru Rankoviću-Leki koja se desetljećima kočoperi pred očima zagrebačkih srednjoškolaca, nego je riječ o spomen-ploči Stjepanu Javoru, istaknutome pravaškom političaru, predsjedniku Građanskoga kluba Hrvatske stranke prava i zagrebačkome oblasnom zastupniku.

Skupa s nekoliko desetaka (!) hrvatskih omladinaca i intelektualaca, Javor je uhićen u jesen 1929. godine. Bio je među onima koji su, na zgražanje hrvatske i europske javnosti, strahovito mučeni te u proljeće 1931. izvedeni pred zagrebački Sudbeni stol kao delegirano sudište po odluci Državnoga suda za zaštitu države, zloglasne institucije jugoslavenskog režima. Kao i dvojica osuđenih na smrt na tom procesu (Marko Hranilović i Matija Soldin), na sudu je izjavio da se smatra državljaninom zarobljene Hrvatske.

Hranilović i Soldin su obješeni 25. rujna 1931., a Javor je otpremljen na izdržavanje 20-godišnje kazne najprije u Lepoglavu, a potom u Srijemsku Mitrovicu, gdje je 27. ožujka 1936. i umro od posljedica mučenja i bolesti. Na njegovu se je sprovodu okupilo, računa se, oko 100.000 ljudi. Uz pristanak dr. Vladka Mačeka i vodstva HSS-a, pokopan je u mirogojskim arkadama pored Stjepana Radića.

Budući da novojugoslavenska politička policija Javoru i danas predbacuje da je surađivao s Antom Pavelićem, potrebno je taj prijedlog proširiti, pa sa zemljom sravniti i Radićev grob – kao što su tzv. antifašisti sravnili desetke tisuća grobova – te svagdje izbrisati spomen ne samo Mačeka, koji je za Javora objavio sažalnice i slavio ga u stranačkim publikacijama poput Hrvatskog dnevnika i Evolucije, nego i desetaka drugih političara i intelektualaca koji su s Pavelićem surađivali, poput Milana pl. Šufflaya i Ante Trumbića. Jer, što kažu Titovi pioniri: sve je to ista hrvatska bagra!”, istaknuo je dr. sc. Hasanbegović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr