Dr. sc. Mato Palić: Zašto bi Ustavni sud dopustio referendum koji bi promijenio izborni sustav?

Zagreb, 20.06.2018. - Okrugli stol "Izborni sustav u Hrvatskoj: treba li, što, kako i kada mijenjati?" u organizaciji Veèernjeg lista. Na fotografiji Mato Palić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Ustavni stručnjak dr. sc. Mato Palić komentirao je odluku Ustavnog suda koji je odbio zahtjev građanske inicijative Narod odlučuje da se poništi odluka Hrvatskog sabora prema kojoj nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma o izbornom sustavu.

“Zašto bi Ustavni sud dopustio referendum kojim bi se promijenio izborni sustav kojim su izabrani isti zastupnici koji su ih izabrali za suce Ustavnog suda??”, istaknuo je dr. sc. Palić.

Podsjetimo, Ustavni sud je ustvrdio kako je inicijativa zakasnila sa zahtjevom te da nije našla razlog za preispitivanjem svoje odluke.

>Izdvojeno mišljenje ustavnog suca Šumanovića o GI Narod odlučuje: ‘Zaključak Sabora o neprovedbi referenduma je očigledno i frapantno protuustavan’

Izdvojeno mišljenje dao je ustavni sudac Miroslav Šumanović kooji je istaknuo: “Odluka većine u ovom, po mojoj ocjeni, posve čistom i jasnom predmetu u biti se bazira na krajnje formalističkom skretanju stvari u juridičke tjesnace formalnopravnih zapreka za meritorno odlučivanje što može djelovati kompromitirajuće za autoritet Ustavnog suda koji je sukladno članku 2. Ustavnog zakona obvezan jamčiti poštivanje i primjenu Ustava”.

“Proizvoljna odluka Ustavnog suda, da potvrdi postupke premijera Plenkovića i njegove saborske većine u cilju sprječavanja narodnog referenduma za pravedniji izborni sustav predstavlja kontinuiranu ogluhu na nedemokratske postupke aktualnog premijera čiji je izvršitelj bio bivši ministar Lovro Kuščević, osumnjičen za teške malverzacije nekretninama i zlouporabu ovlasti, a na što je GI Narod odlučuje u više navrata argumentirano ukazivala”, komentirali su oduku USUD-a iz GI Narod odlučuje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr