Dragan Primorac o koronavirusu: ‘Potrebno je izbjegavati mjesta infekcije te zaštiti respiratorni sustav’

Foto: Snimka zaslona

Povećava se broj žrtava koronavirusa, nekoliko gradova u Kini je u karanteni, svjetska zdravstvena organizacija ako bude trebalo spremna je proglasiti izvanredno stanje, cjepivo bi moglo biti u uporabi za godinu dana. Hoće li medicina budućnosti moći donijeti brže reakcije na nove smrtonosne pojave? O znanstvenim iskoracima i personaliziranoj medicini u HRT-ovoj Temi dana govorio je Dragan Primorac.

> U Kini sve više gradova u karanteni: Koliki je rizik da koronavirus dođe u Hrvatsku?

Odmah na početku osvrnuo se novu potencijalnu prijetnju svijetu – koronavirus. Rekao je da je to jedan tipičan virus koji je građen od molekula RNK, te istaknuo da je potrebno izbjegavati mjesta infekcije, te zaštiti respiratorni sustav. Naglasio je i da u Hrvatskoj nema niti jednog oboljelog.

“Cjepivo nije razvijeno, a hoće li biti unutar godinu dana ovisit će o brojnim procesima koji će se događati u laboratorijima koji rade određenu vrstu genetskog inženjeringa, gdje će se pokušati dobiti struktura koja će pokušati stimulirati imunosni sustav kako bi dobili protutijela”, rekao je Primorac, čije je istraživanje na području farmakogenomike danas objavljeno.

“Farmakogenomika mijenja koncepciju medicine koju mi danas poznajemo. Mi pokušavamo razumjeti genom, a to razumijevanje genoma će nam dati odgovore kako će svaka pojedina osoba reagirati na određeni lijek”, rekao je Primorac.

Istaknuo je da prema podacima američkog časopisa Journal of the American Association više od 100.000 potpuno zdravih ljudi umire od nuspojava lijekova, 2 milijuna osoba je hospitalizirano, a proračun SAD je godišnje oštećen za više od 136 milijardi u liječenju tih slučaja.

“Iz tog razloga farmakogenomika mora postati naša realnost”, rekao je doktor Primorac.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT