Državna cenzura: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova bi zabranila pravo na iznošenje svog stava o pobačaju

CitizenG0 poziva na potpisivanje peticije “Odbacite ideološko Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova!”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navode u pozivu na potpisivanje, u Dodatku Izvješća o radu za 2014. pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić proziva udrugu Betlehem i internetski portal “Klinika za pobačaje” (www.klinikazapobacaje.com), koji se bave zaštitom trudnica.

Na navedenom portalu nalazi se tvrdnja da je pobačaj ubojstvo nevinog ljudskog bića, kao i iscrpno objašnjenje procesa pobačaja i njegovih posljedica. Iznošenje tih i drugih sadržaja pravobraniteljica smatra “protuzakonitim”, tvrdeći da “nisu u skladu s pravnim poretkom Republike Hrvatske”. Zbog toga pravobraniteljica poziva Ministarstvo uprave i Ministarstvo zdravlja da “u okviru svojih nadležnosti poduzmu odlučne i žurne radnje kojima bi se spriječilo daljnje protuzakonito djelovanje organizacija civilnog društva u području reproduktivnog zdravlja žena” (Dodatak Izvješća o radu za 2014., str. 45).

“Zar je u Hrvatskoj zabranjena sloboda mišljenja i izražavanja? Zar je zabranjeno željeti (za)štititi nevina ljudska bića?”, pitaju se u pozivu na potpisivanje peticije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pravobraniteljica stavlja u nepovoljan položaj zbog izražavanja vlastitog moralnog stava”

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić potpuno nestručno i proizvoljno navodi i tumači zakonske propise (primjerice Zakona o ravnopravnosti spolova, Zakona o vjerskim zajednicama, Zakona o udrugama, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakona o elektroničkim medijima i Zakona o nedopuštenom oglašavanju), kako bi opravdala svoj poziv na sankcioniranje udruga, vjernika i onih građana koji u javnosti iznose mišljenje da je pobačaj ubojstvo nevinog ljudskog bića, navodi CitizenGO.

“Takvo postupanje pravobraniteljice kao državnog dužnosnika nedopustivo je u demokratskom društvu. Ono je protivno Ustavu RH kojim se “jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli”, što “obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja (npr. internetskog portala), slobodu govora i javnog nastupa” (čl. 38 Ustava) te se “jamči sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja (čl 40. Ustava)”, stoji u pozivu na potpisivanje peticije, te se dodaje da je ovakvim Izvješćem pravobraniteljica udrugu Betlehem i internetski portal “Klinika za pobačaje” stavila u nepovoljan položaj zbog izražavanja vlastitog moralnog stava što podliježe sankcijama prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije čl. 1 st. 2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izvješće je potpuno suprotno naravi dužnosti i ovlastima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova”

Potpišite peticiju zastupnicima Hrvatskog sabora u kojem se traži odbijanje Izvješća o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2014. godinu, jer su u njemu doneseni proizvoljni i neutemeljeni pravni zaključci. “Oni služe kao instrument svjetonazorskog sukoba te diskriminiraju vjernike i druge građane zbog njihovog stava o pobačaju, izazvaju nesigurnost građana Republike Hrvatske i nepovjerenje u državne institucije, ugrožavaju slobodu govora i posljedično narušavaju pravni poredak. Takvo izvješće je potpuno suprotno naravi, dužnosti i ovlastima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova”, navodi se u pozivu na potpisivanje peticije.

Izvješće će biti predstavljeno danas, 26. svibnja, na sjednici saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, a sutra, u srijedu, 27.svibnja, na sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražite svoje zastupnike u Saboru da vas zastupaju, tražite odbacivanje Izvješća potpisom OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.