Dubrovnik: Na Daksi položeni vijenci u spomen na žrtve totalitarnih režima

Foto: Thinkstock

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji se obilježava 23. kolovoza, predstavnici Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije položili su vijence i zapalili svijeće na otoku Daksi u spomen na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić poručio je kako je taj spomendan veoma važan i znakovit. ”Datum Europskog dana sjećanja izabran je zato što je na taj dan 1939. godine potpisan sporazum Molotov – Ribbentrop, dogovor komunističkog i nacističkog režima o nenapadanju i podjeli interesnih sfera u Istočnoj Europi, rekao je.

Sjećamo se milijuna onih koji su stradali od represije totalitarnih režima: nacizma, fašizma i komunizma. Podsjećamo se na zla koja su počinili slični režimi kroz povijest, a posebno u 20. stoljeću. Također se podsjećamo na obvezu očuvanja i unaprjeđivanja demokratskog poretka u kojem živimo, kazao je Dobroslavić dodavši kako se svi moraju suprostaviti nedemokratskim pojavama.

“Imamo sreću, a za to smo se i sami izborili, živjeti u najnaprednijem demokratskom sustavu poznatom u povijesti – Europskoj uniji. To nas obvezuje prepoznavati i razotkrivati pojavnosti karakteristične za totalitarne i autoritarne sustave i suprotstavljati im se, ako se pojavljuju. Ne smijemo dopustiti da pojedinac ili skupina uzurpira naše pravo na slobodu i odlučivanje”, istaknuo je Dobroslavić.

Obilježavanje spomendana, potvrđenog 2009. godine rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, tradicionalnim ”Elafitskim hodočašćem domobrana” organizirala je udruga Hrvatski domobran Dubrovnik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž