Dubrovnik se ovih dana zatresao, evo kako je to bilo 1996.

Foto: Snimka zaslona

Potres magnitude 4.1 prema Richteru kod mjesta Poljice Popovo, 20 km sjeverozapadno od Dubrovnika, zabilježili su u srijedu u 23 sata i 7 minuta seizmografi Seizmološke službe RH. Intenzitet u epicentru bio je V stupnjeva EMS ljestvice.

Potres je kratko trajao i nije zabilježena materijalna šteta.


Potres iz 1996. nanio veliku štetu na dubrovačkom području

Dva snažna potresa pogodila su dubrovačko područje 1996. godine, 5. rujna u 22 sata i 45 minuta razorni potres jačine između sedam i osam stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici, u epicentru 5,6 stupnjeva prema Richteru pogodio je područje Stona, dubrovačkog primorja i Hercegovine. Ston i okolicu 17. rujna 1996. godine zatresao je još jedan jednako snažan potres. Materijalna šteta bila je ogromna. Sat na staroj Gradskoj vijećnici stao je točno u tom trenutku.

U samo tri tjedna preko 200 potresa je pogodilo područje Stona, Slanog i dubrovačkog primorja. Srušene su i oštećene kuće, srušena je crkva Sv. Vlaha, oštećen je bio i dio zidina. Serija naknadnih potresa koja je uslijedila trajala je više od dvije godine, donosi HRT.

Pomoć se tražila, ali i stizala sa svih strana.

– Još jednom apeliram na našu javnost, tko može neka pomogne upravo u tome. Trebaju nam kontejneri i trebaju nam kamp kućice, rekao je tadašnji Dubrovačko-neretvanski župan Jure Burić.

Pogledajte video:

Ukupno je bilo pogođeno 19 naselja u dubrovačkom primorju. Ljudskih žrtava, izvještavali su novinari, nije bilo, kao ni ozlijeđenih.

Hrana se tada dijelila na bonove. Razvodnik Stipe Odak obilazio je šest sela, Ston i Klek.

– Za koliko stignete sve to obići? Jučer sam napravio 612 kilometara. Ako idem tri puta, 612 kilometara za jedno 12, 13 sati sve. Nije nitko gladan ostao, svatko ima za jesti, samo treba prijaviti koliko treba, rekao je tada razvodnik Odak.

Stonjani su tada bili okupljeni oko svojih privremenih utočišta – kontejnera i kamp kućica. U raščišćavanju naselja i prometnica pomagala je Hrvatska vojska.

– Djelatnici Državnog seizmološkog zavoda na terenu diljem županije i šire postavljali su 40-ak uređaja, akcelografa i seizmografa. Stanovništvo je bilo zbrinuto, a opskrba hranom i pitkom vodom je funkcionirala, stajalo je u tadašnjim medijskim izvještajima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT