Esih o komemoraciji na Bleiburgu: ‘SDP-ovci će biti s Timmermansom, HDZ-ovci s Merkel, a Neovisni s narodom na Bleiburškom polju’

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Neovisni za Hrvatsku najavljuju: ’18. svibnja SDP-ovci s Timmermansom u Rijeci, HDZ-ovci s Angelom Merkel u Zagrebu, a Neovisni za Hrvatsku sa svojim narodom na bleiburškom polju’ te potvrdili da će 18. svibnja biti na bleiburškoj komemoraciji.

Esih: Bleiburška tragedija i Križni putovi najtragičniji su događaj u novijoj hrvatskoj povijesti

“Bleiburška tragedija i Križni putovi najtragičniji su događaj u hrvatskoj novijoj povijesti. Najveći dio svoga dosadašnjega rada posvetila sam upravo istraživanju uzroka, a posebice posljedica Bleiburške tragedije u smislu mnogih, još uvijek nepriznatih i neistraženih masovnih stradanja i grobišta. Prema toj problematici imam i zadržat ću poseban odnos i emociju, zbog čega svoj odlazak i ove godine na Bleiburg ne smatram samo protokolarnom dužnošću. Moj dolazak stoga nije upitan bez obzira na završnicu kampanje za izbore u Zagrebu”, poručila je Bruna Esih u razgovoru za Narod.hr u svibnju 2017.

Bruna Esih ide u Bleiburg: Najveći dio svog rada posvetila sam nepriznatim i neistraženim masovnim stradanjima i grobištima

U svom govoru na Bleiburgu 2015. godine, kao posebna izaslanica Predsjednice RH Grabar-Kitarović, Esih je istaknula:

“Jači smo od zla koje je u proljeće 1945. s ovoga mjesta na Križne putove i u sigurnu smrt poslalo razoružane vojnike i civile unatoč njihovoj vjeri u humanizam i međunarodne konvencije. Jači smo od zla koje ih je potom izmučene, i mrtve i žive, bacalo u protutenkovske rovove i rudarska okna i sakrilo im kosti. Posebno moramo biti jači od zla koje od onda do danas pronalazi opravdanja za takav zločin, žrtve bez ikada provedenog suda proglašava krivcima i falsificira povijest.”

Kuščević se pridružio SDP-u, Daliji Orešković i HNS-u u napadima na Esih: ‘Nervozna je jer gubi izbore, stoga nas vraća u 1945. godinu’

Hasanbegović: Pozivam Plenkovića da preuzme državničku odgovornost i dođe na Bleiburško polje

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik NHR-a i dugogodišnji zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda ove godine pozvao je “magistra Plenkovića da preuzme državničku odgovornost i dođe na Bleiburško polje”.

“Pozivam Plenkovića da se prestane skrivati iza crkvenih skuta i habita, da preuzme državničku odgovornost i dođe na Bleiburško polje”, poručio je u Bujici na Z1 televiziji dr. Hasanbegović te dodao “S obzirom da se radi o kalkulantima, magistru Plenkoviću je to prigoda da prikupi i koji glas više, tjedan dana uoči europskih izbora…”

Za zabranu mise zadušnice na Bleiburgu, premijer Andrej Plenković potom je okrivio Zlatka Hasanbegovića, optuživši ga za “iseološko sektaštvo, ekstremizam i produbljivanje podjela u društvu”.

“U nedostatku bilo kakvog programa na dobrobit hrvatskih građana, g. Zlatko Hasanbegović nerijetko se u želji za malo medijske pozornosti isticao lažima spram drugih…Hasanbegović je u prizemnosti i besramnom politikantstvu nadmašio samog sebe…Najgore je od svega to što su upravo Hasanbegović i njemu slični svojim ideološkim sektaštvom, ekstremizmom i produbljivanjem podjela u društvu pridonijeli tome da se hrvatskim biskupima onemogući služenje mise na Bleiburgu.“, stoji u priopćenju HDZ-a od 10 ožujka.

Plenković napao Hasanbegovića! Optužio ga da je pridonio ‘onemogućavanju’ služenja mise na Bleiburgu

Zlatko Hasanbegović je 2012. godine, neposredno nakon što je Sabor RH, u vrijeme vlade Kukuriku koalicije, odlučio da će ukinuti pokroviteljstvo nad Bleiburgom održao govor tijekom komemoracije na Bleiburgu i istaknuo:

”Vlast izaziva građanski i društveni razdor te ponižava dio svog vlastitog stanovništva. Ta vlast nije istinska vlast cijeloga naroda. Od 1990. do danas sustavno se pokušava prikriti činjenica političkog, društvenog i intelektualnog kontinuiteta jugoslavenske komunističke baštine u hrvatskom javnom i političkom životu. Odluka o likvidaciji saborskog pokroviteljstva je krunski dokaz da nije riječ samo o baštinjenju nekretnina nego o dubljem naslijeđu ideologije koja je stajala u pozadini bleiburških egzekucija.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr