Evo kakav je prijedlog za kažnjavanje propagiranja totalitarističkih simbola uputio u proceduru klub IDS, PGS i LRI

Foto: fah

Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku izvijestio je u četvrtak da je poslao u saborsku proceduru kontroverzni prijedlog da se dopuni Kazneni zakon te po uzoru na razvijene europske demokracije propišu zatvorske kazne za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaškog režima i simbola, što uključuje i pozdrav “Za dom spremni”.

“Prijedlogom zakona želimo u hrvatski pravni sustav uvesti zakonske odredbe kakve već postoje u Njemačkoj ili su pred usvajanjem primjerice u Italiji, koje su se jasno i nedvosmisleno odredile prema nacizmu i fašizmu, a vrijeme je i da Hrvatska to učini”, tvrdi Giovanni Sponza (IDS) na konferenciji za novinare u Saboru.

U Klubu smatraju da postojeće zakonsko uređenje ne rješava adekvatno tu problematiku budući da se propagiranje ustaškog režima tretira kao prekršaj.

Klub IDS/PGS/RI traži da isticanje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola postane kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do dvije godine. Traži i da se kazna poveća za trećinu ako se kazneno djelo počini putem računalnog sustava ili mreže zbog brzo brzog širenja sadržava tim putem.

“Cilj ovog zakona je zaustaviti normalizaciju fašizma u hrvatskom javnom prostoru. Toleriranje ustaške simbolike znači pobjedu isključivosti, šovinizma i kapitulaciju liberalne demokracije. Svatko tko poštuje vrijednosti slobodne, antifašističke i demokratske Europe glasat će za ovaj zakon”, poručio je Sponza.

Na novinarski upit hoće li se prijedlog odrediti i prema simbolima komunističkih režima poput petokrake Sponza je odgovorio da je antifašizam temelj suvremene Europe i da su su antifašisti u Hrvatskoj nosili petokraku. “Bilo kakvo izjednačavanje antifašizma s ustaštvom iz našeg kuta gledanja je deplasirano”, smatra.

“Zvijezda petokraka je simbol Narodno oslobodilačke borbe (NOB) i ne može se izjednačavati s komunizmom”, dodao je Sponza.

Što se tiče četničkih simbola, kazao je, to se podrazumijeva pod zabranom fašističkih simbola.

Osvrnuo se i na rad Vijeća za suočavanje s prošlošću koje, kako je kazao, nakon 70 godina raspravlja o tome jesu li fašistički i nacistički režimi bili zlo . “To je neprihvatljivo i poražavajuće i zato danas imamo normalizaciju fašizma u hrvatskom javnom prostoru”, zaključio je.

Marinko Jurasić: Da je do IDS-a, u zatvor bi se išlo i zbog dresa Cedevite

Zbog IDS-ova prijedloga izdavači, distributeri i prodavači knjiga i novina koje se bave poviješću NDH prvi bi u zatvor, ocijenio je Večernjakov kolumnist Marinko Jurasić.

Najproblematičniji dio IDS-ova prijedloga novog kaznenog djela “propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima” sadržan je u dijelu odredbe prema kojoj bi se kaznom od šest mjeseci do dvije godine kažnjavalo, među ostalim, svakoga tko “javno podsjeća na simbole ili geste tih režima”.

Naime, prvo je pitanje što se time želi propisati, odnosno kakvo se ponašanje želi sankcionirati i je li takva formulacija svakomu jasna s obzirom na visinu zapriječene kazne. Ali to nije jedini problem. Sporna je formulacija prepisana iz nedavno usvojene talijanske verzije, ali kako zaključujemo iz dostupne engleske verzije, sa sitnim preinakama. Evo kako je IDS to prilično nezgrapno formulirao: “Tko propagira slike ili sadržaje fašističke stranke ili njemačke nacionalsocijalističke stranke ili ustaškog pokreta, uključujući proizvodnju, distribuciju ili prodaju robe koja prikazuje osobe, slike ili simbole tih režima ili javno podsjeća na simbole ili geste tih režima, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do dvije godine”.

S obzirom na naziv kaznenog djela želi se sankcionirati propagandu zločinačkih režima (zašto ne i komunizma!?), a onda se u opisu tog djela govori o propagiranju “slika ili sadržaja” zločinačkih stranaka i ustaškog pokreta. To znači da ako netko izlaže, dijeli ili prikazuje slike i sadržaje bez namjere da propagira zločinačke režime, neće biti kažnjen. U engleskoj verziji fašistička i nacistička stranka pisana je velikim slovom, pa iz toga proizlazi da se to odnosi na Mussollinijevu i Hitlerovu stranku, ali u IDS-ovu prijevodu korištena su mala slova pa bi se moglo tumačiti da je zabranjeno propagiranje bilo koje prije svega fašističke stranke, s tim da smo tada suočeni s problemom što je to fašistička stranka. Je li to njemački NPD ili AfD? Ima li u Hrvatskoj fašističkih stranaka?

Zatim, iz nespretnog dijela formulacije proizlazi da je kažnjiva “proizvodnja, distribucija ili prodaja robe koja prikazuje osobe, slike ili simbole tih režima” pa ispada da bi prvi u zatvoru završili izdavači i prodavači knjiga koje se bave poviješću NDH, distributeri i izdavači novina s takvim sadržajem, bez obzira na sadržajni kontekst, dok autori, povjesničari ili novinari ne bi odgovarali ako ne sudjeluju u prodaji i distribuciji. I konačno, što je to “javno podsjećanje” na simbole ili geste zločinačkih režima?

Nekoga “za dom spremni” u Thompsonovoj pjesmi Čavoglave ili na HOS-ovu grbu, ili font slova “U” na dresu Cedevite podsjeća na ustaše, a nekoga na Domovinski rat. Nekoga i nečiji brk može podsjetiti na Hitlera, i to je dovoljno i za barem šest mjeseci zatvora!? Nejasno je i zbog čega se kazna treba povećati za trećinu ako se propaganda izvodi “putem računalnog sustava ili mreže”, ali ne i putem radija ili televizije. Stoga, bilo bi katastrofalno kad bi takav prijedlog bio usvojen, zaključuje Marinko Jurasić u Večernjem listu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.