Evo kako Glavaš pravda podršku Milanoviću: ‘Potpis Milanoviću nije poruka Plenkoviću’

Foto: Fah

Gost Novog dana N1 bio je saborski zastupnik Branimir Glavaš. Kaže da je dao potpis za kandidaturu Zorana Milanovića jer mu se on sviđa kao političar i uvijek je bio korektan prema njemu. Ističe da njegov potpis nije poruka Andreju Plenkoviću.

“Ja sam dao potpis svjesno, samostalno i u svoje ime. HDSSB je zazuzeo stav da kao stranka neće podržati nijednog kandidata i daje slobodu svojim članovima da podrže kandidata za koji misle da je najbolji.

Moj stil rada je javan, bez fige u džepu, odlučio sam podržati kandidaturu Zorana Milanovića ne pod okriljem mraka, nego javno jer procjenjujem da je to kandidat po mojim kriterijima i mjerilima kakva bi osoba trebala biti predsjednik Republike u sljedećem mandatu”, pojasnio je Branimir Glavaš svoju potporu Zoranu Milanoviću i dodao da njegov potpis Milanoviću nije provokacija, spletka ili dio zakulisne igre.

“Ja nisam ničiji igrač, ni HDZ-a ni drugih političkih opcija”, rekao je i dodao kako smatra da se Davor Bernardić gadno prevario ako misli da on odrađuje posao za nekoga.

Ne iznenađuje ga Milanovićev odgovor na njegov potpis jer je u kampanji i “normalno da je odabrao taj put komentara vezano uz moj potpis.”

Da nije bilo Milanovića ne bih mogao na sestrin pogreb

“Osobno sam sa Zoranom Milanovićem razgovarao nekoliko puta, nekoliko rečenica. Pratio sam njegov rad i njegov odnos prema meni kao optuženiku i jedno vrijeme osuđeniku za ratni zločin, iz njegovog stava je bilo jasno da poštuje sva tri stupa vlasti i da se ne miješa u rad nijednog.

To sam osobno privatno cijenio, nisam zaboravio jer u 10-15 godina nije se iz njegovih usta čulo da je Glavaš ratni zločinac i da ne želi nikakav kontakt”, rekao je i podsjetio da je SDP bio s HDSSB-om na županijskoj razini u koaliciji.

“Nije mi pomagao, nisam to ni tražio, ali gledajući iz zatvorske ćelije njegove rasprave i odgovore na saborska pitanja, pa kad sam i ja bio tema, Zoran Milanović se uvijek korektno izjašnjavao o meni, nikada me nazivajući ratnim zločincem.

Kada sam bio u Mostaru u zatvoru imao sam smrtni slučaj u obitelji i bez intervencije Zorana Milanovića ne bih mogao biti na pogrebu svoje sestre u Biogradu. Takav transfer “ratnog zločinca” ne bi se mogao odraditi u tako kratkom roku bez Zorana Milanovića”, rekao je.

Glavaš tvrdi da je dao potpis jer mu se Milanović svidio kao političar. “Ima gard, stav, ali i ishitrene poteze pa i ograda i naglašavanje da nisam njegovo društvo. Nisam njegovo društvo, stariji sam od njega i stvarao sam Tuđmanovu Hrvatsku, a on nije.

Mi nismo društvo niti imam namjeru biti s njim društvo, ali to ne znači da ne možemo se držati minimalnog konsenzusa korektnih političkih odnosa.”

“Potpis Milanoviću nije poruka Plenkoviću, saslušat ću ga ako zna neku tajnu o Milanoviću”

Kaže da na koalicijskim sastancima s čelnicima HDZ-a nije bilo ni pokušaja pritiska na HDSSB ili koalicijske partnere u smislu nagovaranja ili pridobijanja potpore u izbornoj kampanji za predsjednika.

Kaže i kako s premijerom i vladajućom koalicijom HDSSB ima korektan odnos i da oni ne ucjenjuju.

“Moguće je da premijer ima informacije o kandidatu kojeg sam podržao, a da ja ne znam. Odazvat ću se ako premijer otvori tu temu razgovora”, komentirao je najavu Plenkovića da će razgovarati s njim o podršci Milanoviću. “Vjerojatno nešto premijer Plenković zna u odnosu na mog kandidata Zorana Milanovića i ja ću ga rado saslušati.

Nadam se da možda ima nešto za reći, što je tajna, što ne znamo ni ja ni javnost pa možda misli da ću promijeniti mišljenje. Nema čovjeka koji nema svoju tajnu, a za koju mu ne bi bilo ugodno da javnost sazna”, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1