Evo kako je GONG na N1 komentirao objavu glasačkog listića

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Prema presudi Europskog suda za ljudska prava proizlazi da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i svi drugi koji to žele mogu neometano fotografirati glasačke listiće.

> ESLJP: Grabar-Kitarović imala je pravo slikati glasački listić

Premda je i naše Državno izborno povjerenstvo apeliralo na građane da ne snimaju glasačke listiće, iako za to nema zakonske zapreke, kako se ne bi narušavao izborni proces na biračkom mjestu, ESLJP je u mađarskom slučaju zaključio ne samo da nije sporno fotografiranje, već ni objava glasačkog listića.

Podsjetimo, Dragan Zelić iz GONG-a vrijeđao je hrvatsku predsjednicu navodeći da joj nedostaje znanje i iskustvo te ju optužio za kršenje propisa.

> Sramotno agitiranje Gongovog Dragana Zelića za Milanovićev SDP na HRT4

“Kršenjem propisa, Predsjednica RH ozbiljno ugrožava integritet izbornog procesa i takvo ponašanje ne bi smjelo postati primjer drugima. Nevjerojatno je da predsjednica ne zna koje su posljedice fotografiranja glasačkog listića. Ne vjerujemo da netko radi pritisak na predsjednicu kako bi kasnije dokazala za koga je glasala, ali takvi dokazi inače se koriste kao podloga za kupovinu glasova”, kritizirao je Dragan Zelić za N1.

”Tu se očito vidi da nedostaje znanje i iskustvo gospodina Šeksa kao njezinog bivšeg savjetnika”, ocijenio je Zelić.

> Potpredsjednica DIP-a GONG-ovom Zeliću: Na osnovi kojeg zakona se mora navesti tko daje pozajmicu?

“Vidimo da su to na neki na prošlim izborima shvatili kao igru. To nije igra to je ozbiljna stvar. Možemo reći da je to upozorenje i za predsjednicu. Mi smo bili iznenađeni da nije znala neka pravila i nije bila svjesna svoje greške, zato mi govorimo o tome, a i DIP. Ono što je još gore, fotografiranjem listića se ugrožava tajnost glasanja i otvara put za kupovinu glasova, a to je kazneno djelo”, ustvrdio je još za N1 Dragan Zelić.

> Zašto je HRT-ov voditelj prekinuo Peternela dok je iznosio istinu o GONG-u?

Podsjetimo, GONG bi trebala biti neprofitna i od javnih tijela neovisna organizacija, koja djeluje bez sudjelovanja vlasti. No financiraju se iz državnog proračuna i dobro žive praveći se da rade u interesu građana, dok žele cenzurirati neistomišljenike.

Dr. sc. Igor Peternel, dopredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za GONG je rekao da je ona danas zapravo jedna parapolitička organizacija koja je potpuno izgubila vjerodostojnost kad je na legalnom referendumu o braku zauzela jednu stranu, vodila kampanju protiv.

Skraćenica naziva “GONG” dolazi od “Građani organizirano nadziru glasanje“. Nevladina udruga GONG u više navrata pokazala je svoju pristranost aktivno zauzevši stranu na referendumu o braku, također, bili su protiv referenduma o izbornom sustavu i nisu imali promatrače na terenu na predsjedničkim izborima. Primjerice udruga “U ime obitelji” imala je 682 promatrača. GONG ni 2017. na lokalnim izborima nije imao promatrače.

> Soros na meti hakera: U javnost procurilo tisuće dokumenata koji pokazuju kako je utjecao na europske izbore

Također, Dragan Zelić iz GONG-a, koji je prisustvovao i javnim razgovorima s kandidatima za izbor jednog suca Ustavnog suda 2011. godine, pet godina kasnije opet zauzima mjesto uz članove Odbora, o čemu smo izvijestili ovdje.

GONG je podatak da ih financira Soros javno objavljivao u svojim financijskim izvješćima.

“GONG i druge udruge civilnog društva jesu u funkciji razvoja civilnog društva, a s druge strane su u funkciji održavanja poretka lijevo liberalno demokratsko orijentiranog projekta”, ocijenio je Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije u Splitu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1