Zašto je HRT-ov voditelj prekinuo Peternela dok je iznosio istinu o GONG-u?

U emisiji Studio 4 na HRT-u u srijedu, 18. svibnja, gostovao je dr. sc. Igor Peternel, dopredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) povodom odluke Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa da se pokrene postupak protiv Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a.

Peternel je rekao da tu nije bilo ništa sporno i ništa iznenađujuće s obzirom da je potpredsjednik Vlade sam zatražio pokretanje postupka. Ono što je važnije je da se ne zna što će to Povjerenstvo točno istraživati, na osnovu kojih kriterija će odlučivati, ističe Peternel i dodaje da ne sumnja u njihovu nepristranost, “ali kao građanin poučen životom u Hrvatskoj i podjelama, bilo bi mi draže da je to Povjerenstvo izabrano konsenzusom u Saboru, barem nekim usuglašavanjem u parlamentu, a znamo da s ovim Povjerenstvom to nije bio slučaj već ga je izabrala SDP-ova većina dok se manjina ili suzdržala ili je izašla nezadovoljna samom procedurom izbora.”

Odluka koju donese Povjerenstvo imat će jednu moralnu težinu, ocjenjuje dopredsjednik HHO-a, “Međutim ono što se sad događa u parlamentu svakako nije dobro. Nije dobro zbog toga što se stvara jedna teorija prividnog kaosa gdje SDP i partneri pokušavaju stalno tim nedostatkom kvoruma umjetno izazivati percepciju da ne postoji zapravo vlast, da vlada kaos, a zadatak stvaranja kvoruma je na jednima i drugima”, ustvrdio je dopredsjednik HHO-a.

U Hrvatskoj, što opravdano, što neopravdano, vlada jedna antimolovska histerija, ocjenjuje Peternel. “Hoće li gospodin Karamarko snositi neke posljedice ili ne, ne znam, ali ono što znam je da vi novinari, građani, mogu propitivati, svi mogu propitivati osim SDP-a. Jer SDP onog trenutka kad su podržali dva gradonačelnika, jednoga pravomoćno osuđenog za korupciju na poslu kao gradonačelničkog kandidata u Dubrovniku, i drugog kandidata koji je bio njihov kandidat i za kojeg je cijela nacija čula da je pokušao podmititi zastupnicu za stvaranje većine u njihovoj gradskoj skupštini”, time su izgubili svaku vjerodostojnost da sada bilo što moraliziraju, ističe Peternel.

Što je zapravo GONG?

Upitan o očitovanju GONG-a na ovaj slučaj dopredsjednik HHO-a nije želio komentirati HDZ-ovu reakciju na nju no želio je komentirati GONG.

GONG je nastao na ideji građani organizirano nadgledaju izbore. Oni trebaju po njihovoj osnovnoj djelatnosti nadgledati izbore, ali oni su danas zapravo jedna parapolitička organizacija koja je potpuno izgubila vjerodostojnost kad je na legalnom referendumu o braku zauzela jednu stranu, vodila kampanju protiv…” u tom trenutku HRT-ov voditelj prekida Peternela te kaže da je to njegovo mišljenje i da civilne udruge imaju pravo djelovati na bilo koji način, ne samo vezano uz izbore, već u cijelom političkom procesu.

Peternel ipak nastavlja “u pravu ste ali njihova misija je da budu nepristrani nadgledati izborne procedure, tako su se profilirali u javnosti i na osnovu toga je gospodin Zelić sjedio prošli mandat kao predstavnik civilnog društva kao član saborskog odbora za Ustav i poslovnik. Na osnovu toga što su oni organizacija koja je profilirana kao organizacija koja nepristrano nadgleda izbornu proceduru, a oni trenutačno rade sve osim toga”, zaključio je Peternel.

Podsjetimo, GONG bi trebala biti neprofitna i od javnih tijela neovisna organizacija, koja djeluje bez sudjelovanja vlasti. No financiraju se iz državnog proračuna i dobro žive praveći se da rade u interesu građana, dok žele cenzurirati neistomišljenike.

Skraćenica naziva “GONG” dolazi od „Građani organizirano nadziru glasanje“. Nevladina udruga GONG u više navrata pokazala je svoju pristranost aktivno zauzevši stranu na referendumu o braku, također, bili su protiv referenduma o izbornom sustavu i nisu imali promatrače na terenu na predsjedničkim izborima. Primjerice udruga “U ime obitelji” imala je 682 promatrača.

Također, Dragan Zelić iz GONG-a, koji je prisustvovao i javnim razgovorima s kandidatima za izbor jednog suca Ustavnog suda 2011. godine, pet godina kasnije opet zauzima mjesto uz članove Odbora, o čemu smo izvijestili ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/hrt
Photo: snimka zaslona