Soros na meti hakera: U javnost procurilo tisuće dokumenata koji pokazuju kako je utjecao na europske izbore

Foto: Heinrich-Böll-Stiftung

Američki milijarder George Soros doživio je ovih dana neugodno iznenađenje. Hakeri su objavili više od 2500 dokumenata njegove organizacije Otvoreno društvo, javlja rt.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumenti otkrivaju strategije, planove rada i Soroseve aktivnosti. Uplitanje u države diljem Europe, SAD-a, izvješća o migracijama, azilantima, raznim udrugama.

Povezanost s Hillary Clinton ili generalima u NATO-u.

Iz njih je vidljiv njegov utjecaj na europske izbore. Preko njegovih projekata dodijeljivali su se novci za različite projekte u zemljama Europske unije. Na taj način utjecao je na EU parlamentarne izbore 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hakeri su otkrili da je Soros financirao i spotove udruge GONG. No to su činjenice koje je GONG javno objavljivao i koje su već duže poznate dijelu hrvatske javnosti.

Cijeli popis možete vidjeti OVDJE

Mađarski premijer Viktor Orban prozvao je krajem prošle godine multimilijardera Georga Sorosa i “nevladine” udruge koje njegova zaklada kontrolira, kao odgovorne za nastalu migrantsku krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Politolog Zakošek, član udruge koju financira Soros: Na djelu je ‘orbanizacija’ Hrvatske

Parapolitička organizacija – udruga GONG član je Platforme 112 i u posljednje četiri godine SDP-ove vlasti primala je sredstva iz državnog proračuna te je podupirala ideološke pothvate Vlade Zorana Milanovića poput nametanja nestručnog “zdravstvenog odgoja” djeci u svim hrvatskim školama ili predvodila kampanju protiv referenduma o braku kojoj su za tu kampanju odobrena posebnom odlukom sredstva iz državnog proračuna.

> Što će naša djeca učiti na građanskom odgoju, kojeg financira Otvoreno društvo Georgea Sorosa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soros se zapravo stalno upliće u Hrvatsku preko brojnih, ali uvijek istih “nevladinih udruga” koje samostalno ili udružene kroz raznorazne “inicijative” ili “platforme” poput Platforme 112 ili Inicijative GOOD povezane s SDP-om obilato financirane i medijski praćene guraju zapravo Soroseve zamisli.

> GOOD inicijativa Borisa Jokića, koju financira Soros, traži od Šustara da spriječi ‘neprijateljsko preuzimanje’

GONG je podatak da ih financira Soros javno objavljivao u svojim financijskim izvješćima. Kritičarima koji kažu da Soros preko njih utječe na politički sustav u Hrvatskoj – GONG odgovara:”Oni su sufinancirali kampanju za osvještavanje građana o važnosti glasanja na EU parlemantarnim izborima i podržali aktivnosti oko Partnerstva za otvorenu vlast koji su vladu u Hrvatskoj i drugim zemljama potaknuli na bolju regulaciju transparentnosti neprofitnih organizacija”, kaže Jelena Berković iz GONG-a za RTL.

Politolog Instituta za europske i globalizacijske studije kaže da svi koji nekoga financiraju traže nešto zauzvrat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“GONG i druge udruge civilnog društva jesu u funkciji razvoja civilnog društva, a s druge strane su u funkciji održavanja poretka lijevo liberalno demokratsko orijentiranog projekta”, kaže Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije u Splitu.

Centar za mirovne studije (CMS), udruga koja je dio Platforme 112, oko 81 % sredstava dobiva iz stranih izvora, od toga čak 62,7 % iz fondova Europske unije. Tako ga financira i Sorosevo Otvoreno društvo (na stranicama CMS-a navedeno kao donator Open Society Foundations). Posljednjih mjeseci redovito se u medijima uz migrantsku krizu “za mišljenje” pitalo članove “Inicijative Dobrodošli” koja je nova “metastaza” Centra za mirovne studije. Opet isti ljudi, isti izvor financiranja – Soros.

Pri Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 2013. godine za vrijeme mandata dekana Zakošeka, člana GONG-a, osnovan je Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM). Pregledom suradnika uočava se veći broj njih stručnih za područje “rodnih studija” i onih koji su se stručno usavršavali na Sorosevom Srednjeeuropskom sveučilištu (Central European University – CEU) u Budimpešti.

Među 2500 dokumenata objavljenih ovih dana pronađene su i e-poruke koje dokazuju kako je Soros utjecao na moćne vođe u kreiranju svjetske politike.

WikiLeaks je nedavno objavio i da je Soros 2011. davao naputke bivšoj senatorici i državnoj tajnici Hillary Clinton koja je danas demokratska kandidatkinja za predsjednicu SAD-a, kako pristupiti tadašnjim nemirima u Albaniji.

Navodi se da su dokumenti dospjeli u javnost zahvaljujući američkim aktivistima koji žele predstaviti istinu o “procesu donošenja odluka u SAD-u, kao i o ključnim elementima američkog političkog života”.

Američki stručnjaci za sigurnost tvrde da su za curenje ovih podataka odgovorni ruski hakeri.

Hakeri su otkrili i e-poruke bivšeg NATO-vog generala Philipa M. Breedlova u kojima se vidi na koji je način pokušao isprovocirati američkog predsjednika Baracka Obamu da započne sukob s Rusijom.

Na stranici soros.dcleaks.com objavljeni dokumenti otkrivaju Soroseve planove od 2008. godine. Među njima i zahtjev za financiranjem svih proturuskih djelovanja u Americi i Europi.

Podsjetimo, Mađarski premijer Orban smatra da je poplava migranata – koju je nazvao invazijom – s jedne strane izazvana “biznisom” krijumčarenja ljudi, dok je s druge strane izazvana djelovanjem aktivista koji su „spremni podržati sve što može oslabiti nacionalne države. Ovaj zapadnjački mentalitet i s njime usko povezanu mrežu aktivista možda najbolje označava ime Georgea Sorosa“, rekao je Orban i dodao: “aktivisti pomažu imigrantima da postanu predmet međunarodne mreže ilegalnih krijumčara ljudi, bez obzira koje su njihove namjere.”

Sorosevo Otvoreno društvo otvoreno radilo protiv prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana

George Soros osnivač je i predsjednik Instituta pod nazivom “Otvoreno društvo” (Open Society Institute), organizacije koja podupire aktivnosti u više od 50 zemalja širom svijeta, većinom financiranjem nevladinih udruga, koje promiču vrijednosti otvorenog društva, a u koje se ubrajaju udruge za ljudska prava, udruge za zaštitu okoliša, prava životinja, rodnu ravnopravnost, feminističke grupe, udruge za promicanje prava homoseksualaca, liberalne političke opcije i dr., pa se postavlja pitanje hoće li osoba koja se toliko zalaže za svačija prava inzistirati da se o njima više informiraju i mladi u obliku građanskog odgoja.

Važno je napomenuti da se upravo od lipnja 2009. godine, uz pomoć sredstava medijskog programa Instituta za otvoreno društvo (Open Society Institute), radilo na izradi digitalnog izdanja svih brojeva Feral Tribunea, od 1993. do 2008. godine.

George Soros američki je investitor mađarskog podrijetla. Rođen je u Budimpešti i od godine 1936. nosi ime György Soros. Unatoč židovskom podrijetlu obitelji preživio je njemačku okupaciju Mađarske i Bitku za Budimpeštu. Godine 1946. pobjegao je pred okupacijom SSSR-a iz Mađarske na zapad i emigrirao 1947. u Englesku.

Godine 1956. odselio je u SAD i preuzeo 1968. upravljanje nad investicijskim fondom (Hedge fondom) u Curaçau. Njegov kasniji Quantum Funds, kojeg je osnovao zajedno s Jimom Rogersom imao je sjedišta u poreznim oazama, kao primjerice u Nizozemskim Antilima i Djevičanskim otocima.

Prema procjenama Forbesovog popisa milijardera časopisa Forbes, posjeduje bogatstvo od devet milijardi dolara.

Soros je bio 2008. s prihodom od 1,1 milijarde dolara najviše plaćeni menadžer hedge fondova.

Osnivač i predsjednik Instituta poznatijeg pod nazivom Otvoreno društvo, upliće se “donacijama” raznim “nevladinim organizacijama i udrugama” i u političke prilike u Hrvatskoj. Institut Otvoreno društvo – Hrvatska zalagao se za: slobodne medije, pluralizam, sekularnost, globalizaciju, liberalne ideje, prava manjina, prava homoseksualaca i sl., a vrlo su bili zatvoreni prema svim neistomišljenicima.

Tijekom devedesetih, Sorosovo Otvoreno društvo snažno se suprotstavilo tadašnjoj vlasti predvođenoj Franjom Tuđmanom i financiralo različite projekte i medije koji su bili opozicija HDZ-u. Stjepan Mesić odlikovao je Georgea Sorosa – Redom kneza Branimira s ogrlicom, povodom desete obljetnice djelovanja Instituta Otvoreno društvo 2002. Poznati članovi Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska bili su: Josip Kregar, Čedo Prodanović, Andreja Feldman, Žarko Puhovski, Tihomir Ponoš i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.