Evo koji će trgovci biti s obiteljima, a koji će Uskrs provesti radeći

Foto: Thinkstock

Većina trgovina i trgovačkih centara na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak bit će zatvoreni, što zbog pandemije koronavirusa, što zbog toga što im je to uobičajeno blagdansko radno vrijeme.

Trgovine u četvrtak, petak i subotu, uoči Uskrsa, umjesto do 17 rade od 7 do 20 sati, “kako bi građani uspjeli kupiti sve što im je potrebno te kako ne bi bilo gužvi”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Za vrijeme blagdana, na Uskrs (12. travnja) i Uskrsni ponedjeljak (13. travnja) u Hrvatskoj će većina trgovačkih lanaca raditi skraćeno ili biti zatvoreni.

> U ime obitelji poziva: Potpišite peticiju da radnici u trgovinama Uskrs provedu sa svojim obiteljima, a ne na poslu!

> (VIDEO) U ime obitelji pozvala HDZ i SDP da zakonski zaštite neradnu nedjelju i blagdane

> Zaposlenici Konzuma dobili uskrsnicu od 1000 kn: Ne rade na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak!

> Lidl kontinuirano povećava plaće: Zaposlenicima neradni Uskrs, Uskrsni ponedjeljak i uskrsnice od 1000 kn!

Udruga U ime obitelji poslala je prijedlog da svoje radnike puste sa obiteljima na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak sljedećim trgovačkim lancima:

* Konzum
* Kaufland
* Lidl
* Plodine
* Spar
* Tommy
* Lonia
* DM
* Studenac
* KTC
* Metro Cash and Carry
* NTL
* Bauhaus
* Müller

Udruga U ime obitelji pokrenula je na platformi CitizenGO peticiju kojom traži da radnici u trgovinama Uskrs provedu sa svojim obiteljima, a ne na poslu.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Evo koji će trgovci biti s obiteljima, a koji će Uskrs provesti radeći:

Lidl na Uskrs ne radi, ni na Uskrsni ponedjeljak.

Konzum ne radi ni na Uskrs ni na Uskrsni ponedjeljak.

Pevex neće raditi na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak.

Prodavaonice Tommy neće raditi za Uskrs ni na uskrsni ponedjeljak.

KTC ne radi ni na Uskrs ni na Uskrsni ponedjeljak.

Trgovački centar Westgate neće biti otvoren na Uskrs, a niti na Uskrsni ponedjeljak.

Lumini u Varaždinu na Uskrs i uskrsni ponedjeljak bit će zatvoren.

Spar i Interspar na Uskrs ne rade, na Uskrsni ponedjeljak rade do 17 sati.

Kaufland na Uskrs ne radi, na Uskrsni ponedjeljak radi od 8 do 17 sati.

Plodine na Uskrs ne rade, na Uskrsni ponedjeljak rade od 8 do 17 sati

Arena Centar – na Uskrs ne radi, na Uskrsni ponedjeljak rade trgovine izuzete iz zabrane ograničenja rada.

Müller na Uskrs ne radi, a na Uskrsni ponedjeljak radi od 8 do 14 sati.

Trgovački centri City Center One East i City Centar One West u Zagrebu te City Center One u Splitu na Uskrs će biti zatvoreni, a na Uskrsni ponedjeljak centri će raditi od 8 do 14 sati.

Mini mljekara Veronika i dm će biti zatvoreni.

Centar Supernova Zagreb – Buzin, koji neće raditi za Uskrs, a ni za Usrksni ponedjeljak, osim Insterspara koji će u ponedjeljak biti otvoren od 8-17 sati.

Garden Mall tj. Supernova će također raditi u ponedjeljak od 8 do 17 sati. Isto će raditi i Supernova Karlovac, dok će Supernova u Zadru, Supernova Colloseum u Slavonskom Brodu, Supernova Šibenik, Supernova Sisak West & East biti zatvorene i na Uskrs i na Uskrsni ponedjeljak (osim Spara i Müllera).

Trgovine mješovite robe u trgovačkim centrima Supernova Varaždin i radit će na Uskrsni ponedjeljak od 8 do 17 sati, a Supernova Koprivnica od 8 do 17 sati.

Mall of Split također neće raditi na Uskrs, dok će na Uskrsni ponedjeljak raditi po izvanrednom radnom vremenu od 8/9 do 15/17 sati.

Rad nedjeljom i blagdanom u trgovinama

Podsjetimo, udruga U ime obitelji Hrvatskom saboru još je u ožujku 2017. podnijela Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne žele raditi nedjeljom i blagdanom te, ako žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu.

“Nažalost, naš Prijedlog je blokiran od strane saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo čiji predsjedavajući je u vrijeme njegova podnošenja bio g. Mrsić, a trenutno je to g. Maras koji također zanemaruje Poslovnik Sabora prema kojemu je dužan naš Prijedlog dati na razmatranje Odboru”, rekao je tada Luka Mlinarić, voditelj projekata u udruzi U ime obitelji.

Potrebno je naglasiti kako nijedan drugi slobodan dan kao dan tjednog odmora ne može zamijeniti slobodnu nedjelju, jer je samo nedjeljom cijela obitelj na okupu. Jednako tako, bilo koji iznos povećanja plaće nije dovoljno adekvatan da zamijeni dragocjeno nedjeljno i blagdansko vrijeme s obitelji i najmilijima. Međutim, prihvaćanjem naših prijedloga izmjena i dopuna Zakona o radu odluka o radu nedjeljom i blagdanom bila bi isključivo u rukama zaposlenika, što bi kao posljedicu imalo što je moguće veće ograničenje rada nedjeljom, što je praksa u velikom broju zemalja EU”, zaključio je tada Mlinarić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr