Evo što je Plenković govorio o Obuljen i HAVC-u kod imenovanja ministrice kulture!

Foto: fah

Nakon što je državna revizija u poslovanju Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a) pronašla niz nepravilnosti, od nezakonitosti u poslovanju do nenamjenskog trošenja novca poreznih obveznika za primjerice, troškove mobitela osoba koje nisu djelatnici centra, zakup garažnog mjesta i sličnog, podsjetili smo se kako je premijer Plenković opravdavao svoj izbor Nine Obuljen Koržinek za ministricu kulture, koja je bila članica Upravnog odbora HAVC-a u vrijeme tih događanja (koji su javnosti već tada bili poznati).

Kao što su upozoravale braniteljske udruge: Nepovoljno mišljenje revizije o poslovanju HAVC-a

“Nina Obuljen je bila državna tajnica u vladi HDZ-a, u kojoj sam i ja bio, ima veliko iskustvo, cijeli svoj život je posvetila hrvatskoj kulturi, ima značajnu europsku dimenziju. Izuzetno je cijenim”, kazao je to, između ostaloga, premijer Andrej Plenković , u listopadu 2016., nakon što je Ninu Obuljen Koržinek imenovao ministricom kulture.

Postavivši je na čelo resora kulture, premijer Plenković je rekao: “S Ninom Obuljen Koržinek se znam preko 20 godina i želim da se napravi vrlo jasna distinkcija između nje i poslovanja HAVC-a. Očekujem da njezina prva zadaća bude temeljita analiza poslovanja HAVC-a i ako se pokažu nepravilnosti, da tu reagira”.

Zlatko Hasanbegović: Vodstvo HAVC-a je Ministarstvo kulture doživljavalo kao bankomat

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora i Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara, još prije toga zatražili su od državnih tijela gonjenja dovršetak istrage i upoznavanje javnosti s time kako se u Hrvatskom audio–vizualnom centru nezakonito troši novac poreznih obveznika. U njegovom Upravnom odboru tada je sjedila i Nina Obuljen Koržinek, koja je na to mjesto imenovana početkom veljače 2015., na prijedlog Hrvatske udruge producenata na čelu s predsjednikom Hrvojem Osvadićem.

Podsjetimo, natječaj za novog člana Upravnog odbora raspisan je nakon što je početkom prosinca 2014. godine, iz osobnih razloga s tog mjesta odstupila Darija Kulenović Gudan. Obuljen Koržinek je tu trebala ostati naredne četiri godine, no odlazi u Vladu RH na mjesto ministrice kulture.

Olujić o slučaju dnevnica i HAVC-u: Postoji objektivna odgovornost državnog odvjetnika i ministrice kulture

Sada je izabran novi Upravni odbor HAVC-a. Ipak, ostat će zapamćeno da je Obuljen Koržinek tu sjedila u vrijeme kada je HAVC financirao s 250.000,00 kuna novca hrvatskih poreznih obveznika, protuhrvatski pamflet ’15 minuta – Masakr u Dvoru’ koji govori o zločinima nad mentalnim bolesnicima u Dvoru na Uni, za što je u filmu optužena Hrvatska vojska, iako HV s tim zločinima nije imao nikakve veze.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar na sjednici Upravnog odbora HAVC-a, zatražio je razrješenje s dužnosti, što je i prihvaćeno.

Nakon otkrivanja nepravilnosti u radu HAVC-a Hribar i dalje bez argumenata u obrani, obrušio se na Hasanbegovića

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr