FINA: Objavljen popis 25 tvrtki s najvećim plaćama u Hrvatskoj

Foto: Thinkstock

Financijska agencija objavila je popis 25 tvrtki s najvećim plaćama u Hrvatskoj za 2016. godinu, javlja dnevnik.hr.

Na prvom je mjestu Microsoft Hrvatska s prosječnom neto plaćom od 49.832 kune neto i 52 zaposlenih.

Slijede tvrtke Astrazeneca s 40.268 kuna, Industrieservice s 36.673 kune te Oracle Hrvatska s 35.900 kuna.

Na listi se ne nalaze banke, osiguranja i financijske institucije, a podatci ne uključuju niti subjekte koji nisu obveznici poreza na dobit (neprofitne organizacije kao što su državni zavodi, vjerske zajednice, političke stranke, sindikati, komore, udruge građana, zaklade i fundacije, zatim državne i javne službe, tijela državne, regionalne i lokalne uprave, HNB itd.).

Većina tvrtki s najvišim plaćama je u stranom vlasništvu.

Prema podatcima FINE u prošloj su godini poduzetnici obveznici poreza na dobit, bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija, zapošljavali 853 110 radnika i obračunali prosječnu mjesečnu neto plaću od 5.140 kn, što je nominalno 1,8 % više nego 2015. godine (uslijed smanjenja potrošačkih cijena od 1,1 %, to je realno povećanje od 2,9 %).

Najveće plaće ostvarili su radnici iz područja opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija. Slijede sektori rudarstva i vađenja, informacija i komunikacija, financijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja, poslovanja s nekretninama, te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti.

Foto: FINA

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr