(FOTO) Hrvatski redatelji kritiziraju HRT: ‘Manipuliraju brojkama i tumačenjem zakona o nabavi djela od neovisnih proizvođača’

Zagreb, 14.05.2019. - Društvo hrvatskih filmskih redatelja organiziralo je tribinu "HRT - nezakonje sa zaštitom?". Na fotografiji Vlatka Vorkapiæ, Antonio Nuiæ, Robert Tomiæ Zuber, Josip Popovac, Hrvoje Hribar. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) u utorak je održalo tribinu ”HRT – nezakonje sa zaštitom?” na kojoj je predsjednik DHFR-a Antonio Nuić kazao da HRT ”slobodno tumači” odredbe zakona koji se odnose na nabavu programa od neovisnih proizvođača u vrijednosti od najmanje 15 posto programskog proračuna HRT-a koji iznosi oko 800 milijuna kuna te je to ocijenio HRT-ovim ”manipulacijama brojkama i tumačenjima zakona”.

”Ta kvota od 15 posto programskog proračuna, koji je realno prikazan u iznosu od oko 800 milijuna kuna, značila bi da je za neovisne proizvođače predviđeno do 130 milijuna kuna. No, HRT se upušta u slobodno tumačenje navedene zakonske odredbe te tu osnovicu od 800 milijuna umanjuje za troškove radijske i glazbene proizvodnje i amortizacije. Želja nam je da se dođe do jasnog tumačenja članka 11. Zakona o HRT-u te da se jednom i jasno precizno utvrde koje su financijske obveze HRT-a”, kazao je Nuić.

Naglasio je i kako od neovisnih proizvođača audivizualnih djela HRT dobiva kvalitetan program koji sam nije sposoban napraviti, ali i da od 2010. HRT nikada nije u potpunosti ispunio svoje zakonske obveze u nabavi takvih djela iz tzv. vanjske produkcije.

HRT odbacuje HND-ove tvrdnje da uskraćuje slobodu mišljenja

Scenaristica i redateljica Vlatka Vorkapić ukazala je na problem u plaćanjima autorskih naknada za repriziranje djela na HRT-u, istaknuvši pritom kako od 2007. uprava javne radiotelevizije uspješno ”HRT štiti od autora”, a bivši ravnatelj Hrvatskog audivizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar upozorio je na, kako je ocijenio, HRT-ovo nepridržavanje propisanih kvota prikazivanja programskog sadržaja proizvedenog u EU i u Hrvatskoj, definiranih Zakonom o HRT-u i Ugovorom s Vladom.

Prof. Nevenka Nekić o cenzuri na javnoj televiziji: ‘Drugovi s HRT-a, gdje su moji filmovi?’

”Zdravom razumu je suludo da građani jedne države izdvajaju novac da bi 96 posto filmskog programa bilo kupljeno u Americi. To je apsolutno abnormalno”, rekao je Hribar dodavši kako HRT zbog takvih primjera još 2016. i 2017. nije stekao uvjete za dobivanje državne potpore te da bi se zbog toga mogla provesti i ”penalizacija” odgovornih na HRT-u.

Na tribinu se nisu odazvali predstavnici HRT-a, Ministarstva kulture, Hrvatskog novinarskog društva i saborskog Odbora za medije.

Odazvao se samo predsjednik Agencije za elektroničke medije (AEM) Josip Popovac koji je, između ostaloga, rekao i kako AEM kontrolira rad HRT-a ali da nema nikakve ovlasti za eventualno oduzimanje koncesije javnoj radioteleviziji. Naglasio je i kako AEM može biti posrednik u rješavanju problema redatelja i neovisnih proizvođača audiovizualnih djela s HRT-om, te je naglasio važnost hrvatske audiovizualne produkcije u proizvodnji kvalitetnih sadržaja.

”Neovisna produkcija nije vanjska produkcija, to je naša hrvatska produkcija. Ona je isplativija i brža te je HRT osuđen na oslanjanje na neovisnu produkciju”, rekao je Popovac.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.