(FOTO) Imoćani odgovorili na prozivke zbog krnje Stazića s gay parom: Upisuju se u knjigu žalosti i pale svijeće

Foto: BJ/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Na fašniku u Imotskome zapaljen je krnjo u liku SDP-ovog Nenada Stazića prikazanog kao dijete dodijeljeno gay paru za što se javno i zalagao vrijeđanjem direktorice Centra za socijalnu skrb zbog odbijanja zahtjeva za udomljavanje djeteta od strane istospolnog para u skladu sa zakonom.

Građani Imotskog odgovorili su na reakcije javnosti pa na mjestu na kojem se spaljen krnjo, postavili vijenac i zapalili svijeće, a otvorena je i knjiga žalosti za spaljenu lutku.

Zbog krnje je podnesena i kaznena prijava protiv organizatora za širenje mržnje i poticanje na nasilje, a osude su došle i iz Vlade, od predsjednika Zorana Milanovića, pravobraniteljice Lore Vidović i Helence Pirnat Dragičević i drugih.

“Naša ljevičarska eskadrila i njijova sluganska pera tek sad skontala kako je Imocki konzervativan kraj. Vi se morete rugati s našin svetinjama i to je satira. Mi su vašin ne smimo niti na karnevalu.”, poručila je Imoćanka Barbara Jonjić komentirajući osude pristigle zbog spaljivanja fašničkog krnje.

> Dr. Markić: ‘Neka HDZ i SDP osnuju povjerenstvo s Milanovićem na čelu i svake godine izdaju listu podobnih i nepodobnih krnja’

> Prvi potez predsjednika: “Tražim reakciju institucija na krnju iz Imotskog!”

> (VIDEO) U Imotskom krnjo Stazić sa gay roditeljima, organizatori poručuju: ‘Držimo se tradicije’

> Imate dojam da ste zadnjih mjesec dana izloženi LGBT propagandi? U pravu ste! 

Dr. Markić: Najbolje je da HDZ i SDP osnuju povjerenstvo za karnevale i krnje

“Najbolje je da HDZ i SDP osnuju povjerenstvo za karnevale i krnje s predsjednikom Milanovićem na čelu. I da onda svake godine izdaju listu podobnih i nepodobnih krnja. Tako će svi organizatori poklada znati kome se smiju, a kome se ne smiju rugati. Da ljudi ne razbijaju glavu zašto jedne godine krnjo smije biti sutkinja Šupe i poduzetnik Horvatinčić, a druge godine ne može SDP-ov zastupnik Stazić i homoseksualni par zbog kojeg je vrijeđao direktoricu Centra za socijalnu skrb. A ne bude li Povjerenstvo zadovoljno odabirom krnja sljedeće godine, uvijek im ostaje mogućnost – zabraniti sve nepodobne karnevale“, rekla je dr. Željka Markić, predsjednica udruge u Ime obitelji za Večernji list.

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić u ponedjeljak je istaknuo:

“Grad Imotski se nije nikada miješao u odluke organizatora karnevala, pa neće ni sada. Znate da se alegorijski spaljuje ono što je točka prijepora, oko čega se u javnosti lome koplja. Razumijem da su se neki osjetili povrijeđenima, ali to sigurno nije bila namjera organizatora.”

Poruka organizatora

“Stvarno mi se više vrti od ove kulture smrti, a budući da to moje tilo mori, neka ove godine nakaradna obitelj s djetetom Nenadom Stazićem gori” rečeno je prije nego je krnjo zapaljen.

“Sviđalo se to nekome ili ne, ovo je za nas nenormalno. Ali svatko ima pravo biti što hoće”, poručili su.

“Ostali smo konzervativni, držimo se tradicije. Daj dite materi, kako bi se reklo. Mislimo da je to ispravno”, kazao je predsjednika KD “Bakove svečanosti”, Milivoj Đuka, za Slobodnu Dalmaciju.

Što je Krnje i koji su običaji?

Paljenje Krnje u sklopu karnevala je vrsta folklornog kazališta.

“Princ Karnevala u Dalmaciji je krnjo, u Istri i Primorju pust, u Zagrebu fašnik. Uz njega su određene osobe: tužitelj, branitelj, sudac, krvnik s odgovarajućim maskama. Na određenom mjestu izvodi se prikaz suđenja krnji koji je za sve kriv, te ga na koncu spaljuju ili svečano utope. Pokatkad tu dramu prate i narikače koje žale za krnjom. To folklorno kazalište simbolizira pobjedu proljeća nad zimom koja je obilovala mnogobrojnim nedaćama otjelovljenim u krnji”, naveo je prof. dr. sc. Marko Dragić s Filozofskog fakulteta u Splitu u znanstvenom članku “Velike poklade u folkloristici Hrvata”. 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr