(FOTO) Knjiga “Vjera u sjeni politike” Damira Borovčaka predstavljena u Gornjem Mihaljevcu

Foto: Narod.hr

Svetom misom za Domovinu u subotu (16.04.2019.), koju je prikazao vlč. Ivan Vugrinčić započelo je obilježavanje svetkovine Svetom Josipu, nebeskom zaštitniku Hrvatske u Župi sv. Katarine dj. mč. Gornji Mihaljevec. Poslije mise organizirano je predstavljanje Radio Marije i zbirke knjiga „Vjera u sjeni politike“ autora Damira Borovočaka. Na početku predstavljanje nazočne je pozdravila gospođa Jasenka Novak, zamjenica načelnika Općine Gornji Mihaljevec i predsjednica KUU LIPA Gornji Mihaljevec, koja je bila domaćin predstavljanja u partnerstvu s „PINKLECOM“ – zavičajnim društvom Međimuraca iz Karlovac.

Zamjenik predsjednice Udruge Radio Marija, gospodin Božo Barun, predstavio Radio Mariju, koje je u Hrvatskoj počela s emitiranjem 1996. godine. „Radijske postaje s imenom Radio Marija danas djeluju u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve radio postaje djeluju peko nacionalnih udruga utemeljenih autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija“ istaknuo je gospodin Barun.

Potom je upriličeno predstavljanje knjižnih zapisa političkih događaja zanimljivih katoličkoj javnosti u nizu od 150 istoimenih emisija, emitiranih na Radio Mariji kroz 14 godina (2001. – 2015.) koje su podsjetnik kao povijesna kronologija pod nazivom „Vjera u sjeni politike“ autora Damira Borovčaka, koji je izvršio autorsko predstavljanje zbirke „Vjera u sjeni politike“ kroz zajedničku temu: Sveti Josip – zaštitinik domovine.

Mi nažalost „učimo“ povijest s političkih govornica

Željko Tomašić, voditelj projekta, je predstavio Damira Borovčaka i njegovo djelo kazavši:

„Damir Borovčak je rođen 1949. godine u Zagrebu. Po zanimanju je dipl. inženjer strojarstva. Aktivan je domoljubni djelatnik, politički analitičar, organizator, putopisac, publicist i povijesni istraživač. U veljači 1991. vratio se iz Kanade u obranu domovine. Bio je ratni tajnik za iseljeništvo HDZ-a, a potom pomoćnik ministra u Ministarstvu iseljeništva RH. Za svoj društveni rad dobio je mnoge zahvalnice i priznanja. Prvi predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, odlikovao ga je s tri državna odličja.

Više od 14 godina vodio je i bio urednik emisije Vjera u sjeni politike na Radio Mariji. Članke, osvrte i komentare na aktualna politička zbivanja i putopisne reportaže objavljuje u raznim tiskanim i internetskim glasilima. Član je Udruge Radio Marija, Hrvatskog književnog društva Sv. Jeronima, Hrvatskog društva katoličkih novinara, Hrvatskog žrtvoslovnog društva, Udruge Macelj 1945., član Zaklade za izgradnju crkve u Zrinu Sisačke biskupije te počasni član i savjetnik Bratovštine Petar Zrinski – časni stol Čakovec.

Poticatelj je štovanja Sv. Josipa kao zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva. Zaslužan je za ideju i poticaj za postavljanje reljefa sv. Josipa (sv. Obitelji) na ulaz u Hrvatski sabor 2008. g.

Idejni je začetnik I. spomen pohoda u Gvozdansko, povijesno mjesto hrvatskog velejunaštva, koje je ostvareno u siječnju 2010. g.

Idejni je začetnik proglašavanja 20. lipnja u Hrvatskom saboru Danom sjećanja na žrtve Stjepana Radića, Pavla Radića i Đure Basarićeka zločinački ubijenih te Ivana Granđe i Ivana Pernara ranjenih u Skupštini u Beogradu 1928. godine.

Kao zaljubljenik u našu hrvatsku povijest i sadašnjost, Damir Borovčak je promicatelj istine i domoljublja, kršćanskih vrijednosti i ispravne budućnosti, ne samo Domovine nego i Katoličke crkve u Hrvatskoj. Za Borovčaka je vjera ona vrijednost u čijoj sjeni treba biti sve ostalo. U zbirci knjiga „Vjera u sjeni politike“ uz prispodobe iz Evanđelja veže događaje iz naše povijesti, za koju se usuđujem reći da je jako malo poznajemo. Jer zapisi iz naše povijesti se nalaze u arhivima Beča, Budimpešte i Beograda. A mi nažalost „učimo“ povijest s političkih govornica.“

Potom je Borovčak predstavio zbirku fokusirajući se na dvije teme; „Ukazanja u Fatimi“ i „Sveti Josip zaštitnik Hrvatske“.

Cijeli program je vrlo vješto vodila Gabrijela Košak, članica KUUL Gornji Mihaljevec, a događanje su svojim prigodnim nastupom uveličale članice ženskog pjevačnog zbora KUU LIPA Gornji Mihaljevec. Po završenom predstavljanju knjiga u organizaciji KUUL Gornji Mihaljevec nastavljeno je druženje duboko u noć.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr