(FOTO) Ministre Orepiću, zar Slovenci stvaraju kolone na ulazu u Hrvatsku iz BiH i Crne Gore?

Foto: narod.hr

Pojačan je promet osobnih vozila na GP-ima Požane, Bregana, Kaštel, Rupa, Pasjak, Macelj na izlazu te Županja, Slavonski Brod, Stara Gradiška povremeno u oba smjera, a prema dojavama MUP-a čekanja su do 30 minuta.

Čekanja na graničnim prijelazima (osobna vozila):

ulazak: Bregana (45 min.),
izlazak: Harmica (1 sat).

Na graničnom prijelazu Jurovski Brod pojačan je izlazak autobusa i čekanje je oko 1 sat.

Čeka se i na graničnom  prijelazu Nova Sela-Bijača od kud donosimo fotografije.

S obzirom na povremene, sustavne granične kontrole i pojačan promet moguća su i duža čekanja na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, BiH i Mađarskom.

Gost intervjua tjedna Točke na tjedan na N1 televiziji bio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić koji je veći dio emisije govorio o gužvama na graničnim prijelazima, te je za sve optužio Slovence.

“Za one koja ulaze u Hrvatsku mi možemo preuzeti tizik, da se uvaži naš sistem. Ako ne nađemo zajedničku analizu rizika mislim da bi to bilo na razini korektnog dogovora. Da za vozila koja ulaze u RH mi preuzmemo rizik. Ulazak u Sloveniju u Sloveniji, u Hrvatsku u Hrvatskoj. Argument koji se često ističe od strane Slovenije je da su oni zaduženi za šengen. Bez obzira što mi nismo u šengenu, aplicirali smo se za ulazak i odgovorno tvrdim da RH štiti vanjske granice Europe, ne svoje, nego Europe na potpuno identičan način kako će i kada uđe u šengen. Slovenija je po tom pitanju u puno komotnijoj poziciji”, zaključio je Orepić.

U Hrvatsku 88% turista dolazi cestovnim prijelazom – kako će Plenković spriječiti čekanje na granici?

Ovo nisu slike koje gledamo samo ovoga vikenda, ista slika, čak i gora, bila je vidljiva i protekla dva vikenda.

Hrvatska je destinacija u koju strani turisti najviše dolaze cestovnim prometom – čak posto turista.

64% hrvatskih inozemnih turista dolaze automobilom, avionom 11%, prikolicom 8%, autobusom 7%, kamperom 6% te biciklom 3%. Znači 88% turista dolazi cestovnim prijevoznim sredstvima, pokazali su podaci koje je objavio je objavio Institut za turizam u analizi ljeta 2014. godine(http://www.iztzg.hr/UserFiles/File/novosti/2015/Tomas-ljeto-2014-prezentacija-03-02-2015.pdf)

Kako će i kada Vlada, na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, spriječiti čekanje na granici, ako znamo da u Hrvatsku 88% turista dolazi cestovnim prijelazom?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr