(FOTO) Nakon ročišta došlo do sukoba između Glavaša i svjedoka koji je promijenio iskaz

Zagreb, 5.11.2019.- Na Županijskom sudu u zagrebu nastavljeno je suđenje Branimiru Glavašu, svjedočio je Nikola Jaman. foto HINA/ Tomislav PAVLEK/tp

Danas je nastavljeno suđenje Branimiru Glavašu na Županijskom sudu u Zagrebu. Riječ je o ponovljenom suđenju koje je počelo u lipnju ove godine i to nakon što je raniju, osuđujuću presudu Glavašu ukinuo Ustavni sud.

Glavašu se, podsjetimo, sudi za ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991. godine. Riječ je o slučajevima Selotejp i Garaža, prenosi N1.

Danas je svjedočio Nikola Jaman.

Sutkinja Tanja Pavelin Borzić kazala je Jamanu da se njegovo svjedočenje odnosi na događaje od 12. srpnja 91. i 31. kolovoza 91. te ga pitala što zna o njima.

Nikola Jaman potvrdio je da je Branimir Glavaš bio glavni zapovjednik obrane grada Osijeka, kako je rekao alfa i omega za cijeli Osijek. U tom smislu bio je zapovjednik i njemu i njegovom zamjeniku Josipu Fehiru, ocu Krunoslava Fehira.

“Prvi događaj ne znam na što se odnosi, drugi mislim da mi se slaže datum da se odnosi na Čedu Vučkovića i Petkovića”, kazao je Jaman.

Nikola Jaman promijenio iskaz: Glavaš je bio alfa i omega u ratnom Osijeku

“Ja prihvaćam da sam bio zapovjednik, moj zamjenik je bio Fehir, i meni i njemu i svima nama je zapovjedao Branimir Glavaš. Nakon dogovora s Glavašem išao sam odspavati kako bih mogao navečer voziti za Njemačku. Oko 21.30 sam došao u dvorište Sekretarijata i vidio sam da jedna osoba, obučena u svijetloplavu košulju, leži okrenuto bočno.

Vidio sam da oko njega stoji 15-ak osoba, ja nisam htio gledati i otišao sam po papir nakon čega sam, s jednim dečkom kojeg ne želim imenovati, izašao.

Bio je na stepenicama i ja sam ga primio za ruku da ide sa mnom. Stražar mi je rekao – dogodilo se ubojstvo, jedan čovjek je preskočio ogradu od 2 i pol metra i da je pokušao ubiti Glavaša. S tim da moram napomenuti da je Glavaš bio zapovjednik svih tih postrojbi koje smo imali. Ja sam bio zapovjednik, Fehir zamjenik, a Glavaš alfa i omega, to zna cijeli Osijek”, kazao je Jaman na sudu.

Tužitelj je potom Jamana podsjetio da je ranije govorio da Glavaš nije bio u zapovjednoj strukturi, a da sada govori drugačije.

“Tada sam lagao, ali bio sam upozoren da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo”, odgovorio je Jaman.

Branimir Glavaš prigovorio je istinitosti iskaza Nikole Jamana. Tvrdi da je iskaz u potpunosti lažan.

Nakon ročišta, pred Zgradom Suda došlo je do verbalnog okršaja između Nikole Jamana s jedne, te Branimira Glavaša i sina mu Filipa s druge strane.

Glavaš je pojasnio što se točno dogodilo s Jamanom: “2014. bila je poplava u Petrijevcima. Gospodin nije prijavio štetu od poplave i nije dobio štetu. 2015. i 2016. je vršio pritisak na mene da prisilim gospodina Šišljagića i Kraljička da mu se isplati šteta. Ja sam mu kriv što mu županija nije isplatila 100 tisuća kuna? Danas je potpuno lagao, a postoji i svjedok”.

Novinarima se potom obratio i Glavašev odvjetnik Veljko Miljević.

“Protivno vašim isčekivanjima, ovaj iskaz je potpuni fijasko. Čini mi se da moju primjedbu na koncu niste čuli, da je on danas za razliku od iskaza pred sudom, rekao je da se u vrijeme događaja nalazio u Njemačkoj i spominjao je gradove u kojima se nalazio. Prema tome, on je danas očigledno lagao i on je to sam rekao”, kazao je Miljević.

“Ja se čudim da se vi opirete elementarnoj logici. U spisu postoje iscrpni okolnosni iskazi barem 15 svjedoka koji su te večeri bili tamo, nitko nije vidio Jamana tamo na licu mjesta. Da se vi opirete elementarnoj logici, da ga nitko od svjedoka koji su ispitivani od 2005. i da ga nitko u tijeku rasprave nije spomenuo”, dodaje.

Miljević naglašava kako je Jaman rekao da je postavljen kako zapovjednik u dva navrata. “Ono što je rekao, svjedok nepobitno laže”, naglašava Miljević.

Na pitanje hoće li Jaman biti gonjen zbog lažnog iskaza, Miljević je kazao: “Tužiteljstvo zna kada je obavezno goniti. Za davanje lažnog iskaza se goni po službenoj dužnosti. Mi smo danas odustali od svega što smo pripremali proteklih mjesec dana. Ja sam predložio da se provede kompletno sudsko-medicinsko vještačenje”.

“Ne ispituje se svjedok Josip Manolić koji ima 100 godina. Po mom znanju biologije, trebalo bi Jožu Manolića ispitati”, rekao je Miljević zaključno.

Potom je došlo do rasprave Branimira i Filipa Glavaša s Nikolom Jamanom

Nikola Jaman: Ja trošim katran od konoplje. Ja ne trošim katran radi toga da bi manje bolova imao. Nemojmo se sporiti oko nečega što nije važno. Ja bih volio da sam umro prije 10 godina. Što bi mi trebao postaviti pitanje, neka mi postavi pitanje.

Nikola Jaman: “Zašto mi nisi došao u posjet, a ja sam tebi dolazio 100 puta?

Branimir Glavaš: Pišeš svašta po Facebooku!

Nikola Jaman: Ja pišem svašta po Facebooku? Sram te bilo.

Filip Glavaš (sin Branimira Glavaša): Koje godine ste bili u mojim svatovima? Nije stvar ni novaca nego principa.

Podsjetimo, ovi događaji stari su gotovo tri desetljeća. Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba u slučajevima “garaža” i “selotejp”.

Novo suđenje u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’ zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1