(FOTO) Prosvjed u Vukovaru okupio tisuće ljudi: ‘Bitka za Vukovar još traje i trajat će dok svaka žrtva ne dobije pravdu’

Na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave u Vukovaru će se u 14 sati održati prosvjedni skup zbog nedjelovanja DORH-a i uplitanja politike u istrage ratnih zločina.

Na prosvjed su stigli brojni članovi HVIDR-e čiji unatoč protivljenju njihovog čelnika Josipa Đakića koji je u više navrata ustvrdio kako HVIDRA ne podržava najavljeni prosvjed.

Prosvjedu prisustvuju brojne druge udruge proistekle iz Domovinskog rata.

U Vukovar pristižu i brojni građani diljem Hrvatske koji su su posegnuli za samoorganizacijom kako bi na prosvjed stigli na vrijeme, budući da organizirani prijevozi nisu bili predviđeni.

Kako se može vidjeti po registracijskim tablicama osobnih automobila i autobusa kojima su doputovali, prosvjednici su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske. Mnogi su ogrnuti hrvatskim zastavama, na kojima su ispisana imena mjesta iz kojih dolaze: Odžaka, Zaprešića, Škabrnje, Zadra, Koprivnice, Vinkovaca, Gospića, Rijeke i drugih mjesta.


Tijek prosvjeda u Vukovaru uživo pratite na portalu Narod.hr:

15:44 Okupljeni su na kraju zapjevali “Rajska Djevo, kraljice Hrvata” čime je završio prosvjedni skup u Vukovaru.

15.43 “Bitka za Vukovar još traje i trajat će dok svaka žrtva ne dobije pravdu, a svaki zločin ne bude kažnjen. Vidimo se na istom mjestu 12. listopada 2019. godine”, zaključio je Pavle Vukas.

15:30 Pred okupljene je stao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

“Vi ste, po tko zna koji put, ispunili svoju dužćnost. Vi ste heroji i zbog vas smo danas ovdje. Hvala vam!”, rekao je Penava govoreći o ljudima koji su iznijeli svjedočanstva.

“S jedne strane sramotna šutnja službene Hrvatske, njenih institucija i dužnosnika. Nepravda, bezosjećajnost, okrutnost, licemjerje. S druge strane, 27 godina teškog života ispunjenog očajem, nevjerijcom, razočaranošću, izdajom! S treće strane, 27 godina paljenja svijeća, suosjećanja, tihe podrške i podrške hrvatskog naroda. U odnosu na problematiku Domovinskog rata, kao država smo zakazali. Za to svi snosimo odgvoornost, ali daleko najveću dužnosnici koji su vlast obnašali u proteklom vremenu. Posve je nerazumljivo i neprihvatljivo da se kao nagradu za nerad ti dužnosnici samo izmjenjuju na funkcijama. Na primjeru samo jedne institucije, mogli smo navesti bilo koju, to izgleda ovako. Glavni državni odvjetnik koji je na dužnosti oko pola godine ne može biti odgovaran za proteklih 27 godina, ali ako si za zamjenika uzme svog prethodnika koji je tu dužnost nosio četiri godine ranije, onda se udio odgvornosti povećava”, rekao je Penava.

Kada za drugog zamjenika, nastavio je, ima čovjeka koji je tu dužnost obnašao od 2002. do 2014., onda se s pravom postavlja pitanje na temelju kojih je to zasluga.

“Radi li se tu o kontinuitetu jedne politike ili su sami sebi svrha? Čemu da se žrtva nada, a stav žrtve je stav Vukovara. Hrvati nas ubijaju od ’91., nema povjerenja u institucije i hrvatsko pravosuđe”, kazao je gradonačelnik Vukovara.

Dodao je kako je proteklih više od mjesec dana svjedočio panici i besramnom prebacivanju odgovornosti s jedne na drugu instituciju.

“Stekao sam spoznaje o različitim alatima koji se koriste unutar našeg sustava kako bi zločinci izbjegli licu pravde. To su držanje spisa u ladicama, otežanje postupaka, ponavljanje ispitivanja svjedoka ne bi li se našla nedosljednost ili ponovljeno ispitivanje budući da je riječ o svjedocima s iznimno teškim traumama kako bi se u njima ubila volja za svjedočenjem… Netko će reći da su ovo prazne riječi,  ali ovo su žalosne sudbine Vukovaraca i svih stradalnika Domovinskog rata”.

Stvorili smo bolesno društvo, nemamo izbora i to moramo mijenjati, nastavio je.

“Nije tako teško doznati tko su zapovjednici vojske kako nas je napala, nije teško otkriti tko je pilot tko je bacio bombu na vukovarsku bolnicu…”.

Postavio je pitanje jesu li za “nas hrvatski branitelji i srbočetnički agresori jednaki, pa je ovo država svih nas u kojoj svatko ima svoje spomenike”, dodao je Penava i spomenuo isticanje crvene zvijezde petokrake na obljetnicu razmjene logoraša.

14:43 Na pozornicu je izašao Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

“Zašto ne reći da je kroz srpske koncentracijske logore prošlo 30.000 ljudi različite vjere i spola, a nije ih preživjelo 300? Taj podatak odnosi se samo za priznate logore koje je popisao međunarodni Crveni križ. U logorima koji su nepriznati od strane RH, živote je izgubilo od 900 do tisuću ljudi”, rekao je Rehak i dodao: “Kakav je osjećaj djeteta koji gleda kako mu pribijaju oca ili siluju majku?”, poručio je Rehak.

Dodao je da su pokrenuli na desetke kaznenih prijava od 2002. do 2011. godine, ali nitko im nije odgovorio, kako tvrdi.

“Na prijavama se nalaze imena na tisuće onih koji su krivi za učinjene zločine za vrijeme agresije na Republiku Hrvatsku. Pravosuđe već jednom mora shvatiti da ovo nije Jugoslavija, već Republika Hrvatska”.

14:30 Na videozidu puštaju se svjedočanstva žrtava.

14:18 Na pozornicu je stao Tomislav Josić. U Vukovaru su mu ubijeni otac, ujak, tetak i bratić. Pozdravio je sve okupljene, ali i generale “kojima nije bilo dopušteno da dođu pa i svima iz HVIDR-e koji su došli iz cijele zemlje”.

“Pitaju zašto ovo radimo? Pa zato što 27 godina nismo imali gradonačelnika koji ima snage da radi sve što on radi”, rekao je Josić.

Rekao je kako se u zadnja tri tjedna govori o svemu, samo ne o biti prosvjeda, a to je pitanje zašto institucije nisu dovoljno napravile. Ovaj skup mogao je biti održan u svakom gradu i selu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, poručio je.

“Svi koji ste došli, sve to znate. Oni koji mogu promijeniti stvari, niti su došli niti ih ovaj skup zanima. Žalosno po njih”, dodao je Josić, na što su okupljeni počeli vikati ‘izdaja’. Rekao je da su skup trebali napraviti puno prije.

Tužan je što s njima nije čovjek koji je ustrojio obranu grada, aludiravši na Tomislava Merčepa.

“U njegovom slučaju pravosuđe je bilo promptno i bez ikakvih dokaza, po zapovjednoj dužnosti, osuđen je na zatvor. Ako tako možemo osuditi Hrvate, zašto ne možemo one koji su napadali, silovali i izdavali naredbe?”.

14:08 “Hrvatska je stvorena u Domovinskom ratu, a njeni temelji sazdani su u Vukovaru. Mi već 27 godina čekamo našu državu da nam da barem trunku pravde za sve ono što nam je oduzeto u monstruoznim zločinima koji su poduzeti na nama. Umjesto pravde, 27 godina zatvaraju nam usta. Svojim nemarom i neradom zataškavaju zločine koji su nad nama počinili srbočetnički agresori. Protjerani smo, mučeni, zlostavljani, silovani, ubijani na najokrutnije moguće načine… Gledamo ista ona lica koja smo gledali dok su nas tukli, ubijali, silovali i iživljavali se na nama na nezamislive načine. Vrijeme je da dignemo glavu i zatražimo reakciju naše države. Koliko još majki mora umrijeti bez spoznaje gdje im je dijete ubijeno i bačeno? Netko negdje zna gdje su im ostaci”, rekao je Pavle Vukas, bivši branitelj i zatočenik srpskog logora.

14:00  Počeo je prosvjed. Organizatori su s pozornice zahvalili svima što su došli kao i ’91., na što su okupljeni počeli uzvikivati ‘Vukovar, Vukovar’. Intonirana je hrvatska himna.

13: 30 Na ulicama grada Vukovara velika je gužva, pristigli su prosvjednici iz svih krajeva Hrvatske. Grad je pun automobila sa registracijskim oznakama od Dubrovnika do Bjelovara.

 

Izvor: narod.hr