(FOTO) Split: Britanski princ Edward stigao u dvodnevni posjet

Split, 16.05.2019 - Britanski princ Edward, najmlaði sin kraljice Elizabete, stigao je u Split gdje æe boraviti u dvodnevnom posjetu s ciljem jaèanjem hrvatsko-britanskih odnosa. Na slici princ Edward i splitski gradonaèelnik Andro Krstuloviæ Opara tijekom šetnje splitskom Rivom. foto HINA/ Mario STRMOTIÆ/ ds

Britanski princ Edward, najmlađi sin kraljice Elizabete, u četvrtak je sletio u Split gdje će boraviti u dvodnevnom posjetu s ciljem jačanjem hrvatsko-britanskih odnosa.

Posjeti članova britanske kraljevske obitelji, pa i tako 55-godišnjeg Edwarda, organiziraju se na preporuku britanskog ministarstva vanjskih poslova kako bi se naglasila važnost odnosa sa zemljom koju se posjećuje. Pripadnici kraljevske obitelji smatraju se veleposlanicima Ujedinjenog Kraljevstva.

Edward, najmlađe dijete i treći Elizabetin sin, zaštitnik je i podrška nizu institucija i dobrotvornih organizacija, većinom oniih koje pružaju podršku mladim ljudima. Podržava nekoliko umjetničkih organizacija, a predstavlja i podržava britanske oružane snage.

Princ, jedanaesti u redu za britanski tron, nakon dolaska u splitsku zračnu uputio se prema Dioklecijanovoj palači, simbolu veze Velike Britanije i Hrvatske koju je u 1757. posjetio veliki škotski arhitekt Robert Adam, napisao knjigu o njoj i u njezinoj arhitekturi pronašao inspiraciju za svoj neoklasicistički rad. Originalna kopija knjige čuva se u Muzeju Grada Splita.

Edward će tijekom svog prvog službenog posjeta Splitu u četvrtak posjetiti i razarač britanske kraljevske mornarice HMS Duncan koji je parkiran u splitskoj luci, pri čemu će mu se pridružiti predstavnici hrvatske vlade i oružanih snaga.

U petak će posjetiti Galeriju Meštrović i Prvu gimnaziju koja već 25 godina surađuje s Aston Collegeom u Doveru, a potom će otvoriti ured britanske tvrtke za dizajn brodova ICE Marine Design te se sastati s profesorom Miroslavom Radmanom koji znanstveno surađuje sa sveučilištem u Cambridgeu.

Princ Edward obišao Dioklecijanovu palaču

Dobro raspoloženog princa je na rivi dočekao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, pokazavši mu maketu Splita, nakon čega su u društvu britanskog veleposlanika Andrewa Dalgleisha Dioklecijanovim podrumima krenuli na turu kroz Palaču.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Obišli su Peristil, Vestibul u kojem je princu pjevala Klapa Šufit, Katedralu sv. Dujma, te Muzej grada Splita u kojem je Edwardu pokazana originalna kopija knjige škotskog arhitekta Roberta Adama.

Adam je 1757. posjetio Dioklecijanovu palaču, planirajući u početku ostati u Splitu par dana. No ona ga je toliko oduševila da ju je ostao proučavati, pa 1764. u Londonu objavljuje knjigu “Ruins of the Palace of the Emperor Diocletian at Spalatro in Dalmatia”, obogaćenu vizualnim prikazima.

“Ovaj grad, iako nije velik, toliko je sretno smješten da se, kad se gleda s mora, ne čini samo pitoresknim, nego i veličanstvenim”, piše Adam u svojoj knjizi.

“Evidentno je da niti jedna provincija u tom ogromnom carstvu nije mogla Dioklecijanu pružiti elegantniju lokaciju za umirovljenje”, zaključuje Škot koji je iz proučavanja palače razvio vlastitu arhitektonsku teoriju, a njegov neoklasičan stil postao je poznat kao “Adamov stil”.

Povjesničarka umjetnosti Ana Šverko tom je prigodom princu poklonila knjigu radova o Adamu i Palači koju je 2017. izdala s Joškom Belamarićem.

Obilazak stare splitske jezgre Edward je završio posjetom spomenika Grgura Ninskog kipara Ivana Meštrovića koji također predstavlja poveznicu između dvije države – 1915., usred Prvog svjetskog rata, londonski muzej Victoria & Albert izložio je Meštrovićeva djela, a ta je izložba tada smatrana primjerom uspješne kulturne diplomacije.

Dugo se spekuliralo da je Meštrović tada bio prvi živući umjetnik čija su djela izložena u toj instituciji, no kasnije se pokazalo da je bio drugi – prvi je bio veliki Auguste Rodin.

Princ tijekom posjete ne daje izjave novinarima, no tijekom dodirivanja palca Grgura Ninskog, za što se smatra da donosi sreću, duhovito je dobacio novinarima da ga ne ometaju jer u glavi izgovara želju “koja je jako duga”.

Edward će kasnije u četvrtak posjetiti razarač britanske kraljevske mornarice HMS Duncan koji je parkiran u splitskoj luci, pri čemu će mu se pridružiti predstavnici hrvatske vlade i oružanih snaga.

U petak će posjetiti Prvu gimnaziju koja već 25 godina surađuje s Aston Collegeom u Doveru, a potom će otvoriti ured britanske tvrtke za dizajn brodova ICE Marine Design te se sastati s profesorom Miroslavom Radmanom koji znanstveno surađuje sa sveučilištem u Cambridgeu.

Ovo je prvi službeni posjet princa Edwarda, no njegov brat, princ Charles, bio je u Hrvatskoj nekoliko pita, a sestra, princeza Ana, posjetila ju je 2009. godine. Kraljica Elizabeta II. posjetila je Hrvatsku 1972. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina