(FOTO) Udruga Krizni eko stožer traži smjenu direktora riječke tvrtke Ekoplus: Žive u smradu i otrovnim plinovima

Foto: Fah

Udruga Krizni eko stožer Marišćina (KESM) zatražila je smjenjivanje direktora tvrtke Ekoplus, koja upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina, Josipa Dedića, temeljem njegove najavljene ostavke ako se problema smrada s Marišćine ne riješi do kraja 2018. godine.

Foto: Fah

Josip Katalinić iz KESM podsjetio je na konferenciji za novinstvo u sjedištu Primorsko-goranske županije, da je na sjednici Županijske skupštine PGŽ u studenom Dedić obećao da će riješiti problem smrada do 31. prosinca 2018., a kao zalog tog obećanja položio omotnicu sa svojom ostavkom, koja bi trebala stupiti na snagu ako ne uspije u tom zadatku.

Katalinić je ocijenio da Dedić nije ispunio ni jedno od svojih obećanja, jer se smrad i dalje pojavljuje, a mjerne stanice neprestano pokazuju prekoračenja količina otrovnog sumporovodika i čestica PM10 u zraku na području oko Marišćine.

U ime KESM-a i mještana općine Viškovo zatražio je da se sazove sjednica Nadzornog odbora Ekoplusa na kojoj bi se prihvatila kuvertirana ostavka Josipa Dedića.

Predstavnici udruge i mještana prije konferencije za novinstvo su predali taj zahtjev nadležnim županijskim pročelnicima kako bi ga proslijedili primorsko-goranskom županu Komadini.

Županu su poručili da pri odabiru sljedećeg direktora Ekoplusa, s obzirom da je PGŽ, uz Grad Rijeku, Općinu Viškovo i komunalno društvo Čistoća jedan od vlasnika te tvrtke, vodi računa da to bude čovjek koji može i zna kako riješiti probleme Marišćine.

Foto: Fah

Glavni je problem nastanka smrada i opasnih plinova zajedničko odlaganje otpada na Marišćini i nužno je prestati dovoziti biootpad, istaknu je Katalinić.

Mještanka sela Marčelji, najviše pogođenog štetnim utjecajima s Marišćine, Davorka Simčić kazala je da je o ovim problemima izvijestila pučku pravobraniteljicu, koja je reagirala tražeći očitovanja Ministarstva zdravstva, županijskog Nastavnog zavoda za zaštitu zdravlja i Ekoplusa. Odgovorio je samo Josip Dedić iz Ekoplusa i iznio niz neistina, poput navoda da se širenje plinova i smrada zaustavlja postavljanjem zelene zone kao barijere, a u stvarnosti su to samo tri stabalca visine pola metra, rekla je.

Mirna Međimorec iz KESM očekuje da vlasnici Ekoplusa smijene sadašnjeg direktora, koji je, kako je ocijenila, pokazao svu aroganciju i nebrigu za rješavanje problema. Također je pozvala Grad Rijeku i Općinu Viškovo da izmijene svoje odluke o odvozu otpada, kojima se ne nalaže odvojeno prikupljanje biootpada i drugog otpada, što je u neskladu s zakonskim odredbama.

KESM i mještani su pozvali ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da obiđe Marišćinu i okolna mjesta te razgovara s stanovnicima kako bi se uvjerio kakvo je stanje. Zatraženo je i da se ŽCGO Marišćina privremeno zatvori, dok se ne riješe problemi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina