(FOTO, VIDEO) Čime se bavi Udruga Protagora koja Dane kruha smatra diskriminacijom djece zbog prisustva svećenika

Foto: Snimka zaslona

Udruga Protagora od Ministarstva znanosti i obrazovanja tražila je u srijedu da nadolazeće održavanje svečanosti ‘Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje’ “ne bude povod za diskriminaciju djece koja ne pohađaju katolički vjeronauk i njihovu indoktrinaciju u katoličku vjeru“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uzimajući u obzir da se proteklih godina svečanost neizostavno održavala uz sudjelovanje katoličkih svećenika, uz obaveznu nazočnost svih učenika i učitelja bez obzira na njihovu vjersku pripadnost, što je bio povod brojnim pritužbama roditelja, ovim Vas putem pozivamo da poduzmete potrebne mjere kako bi se vjerski dio svečanosti održavao isključivo u sklopu nastave katoličkog vjeronauka”, ustvrdili su iz Protagore u dopisu.

Dopis su uputili Ministarstvu znanosti i obrazovanja, UNICEF-u i Uredu pravobraniteljice za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čime se bavi Udruga Protagora?

Udruge Protagora predstavlja se kao ‘udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta’.

Osnivačka skupština Udruge održana je 2006. u Zagrebu s 9 sudionika. Nakon donošenja Statuta izabrana su tijela Udruge i za prvog je predsjednika izabran Milan Polić. Danas je predsjednica Vesna Mihoković Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Na prosvjedu protiv vatikanskih ugovora napao 77-godišnjakinju

> Napadač na Ružicu Ćavar nije član Protagore, već podupiratelj prosvjeda te udruge

> Plenkovićeva ministrica zabranjuje prisustvo svećenika u školama: ‘Dani kruha sa svećenikom samo uz pristanak roditelja’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Protagora izgubila dva spora protiv Narod.hr-a, a PPD povuklo svoju tužbu

> Marijana Bijelić iz udruge Protagora tvrdi da trebamo javnu raspravu o ‘pozitivnim stranama komunističkog režima

> Udruga Protagora izgubila još jedan sudski spor protiv U ime obitelji!

> (FOTO) U Zagrebu prosvjedovali protiv ‘Vatikanskih ugovora’ – i širili dezinformacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Misija Udruge je rad na potpunoj ravnopravnosti građana bez obzira na (i)religioznu pripadnost, a prema načelu potpune snošljivosti među ljudima različitih poimanja svijeta. Želimo ukazivati i na štetno djelovanje religija na pojedince i društvo u cjelini – bilo da proizlazi iz nauka pojedine religije, bilo da religijske organizacije ispoljavaju štetno djelovanje mimo, ili čak suprotno nauku na kojeg se inače pozivaju. Borimo se protiv religijski uvjetovane diskriminacije na različitim osnovama – na primjer na temelju spola ili seksualne orijentacije.”, navode na službenim stranicama.

Također ističu da “bilo kakve privilegije na osnovi religiozne pripadnosti otežavaju produktivan suživot i dugoročno narušavaju kvalitetu odnosa u građanskom sekularnom društvu, doprinijeti prevladavanju religiozne diskriminacije, te dizati glas u slučajevima kršenja ovih načela. Zalažemo se za školstvo koje vrijednosti nudi putem kritičke spoznaje i spoznaju kroz osviještene vrijednosti – što znači za istinsko obrazovanje i odgoj koji se oslanjaju na kritičko mišljenje, znanstvene spoznaje i pravo na sumnju – nasuprot manipulaciji i indoktrinaciji neupitnim dogmama.”

Podsjetimo, prema hrvatskom Ustavu Hrvatska nije sekularna država, a što se pokušava nametnuti u medijskom prostoru, ali i hajkom na katolike.

Na svojim stranicama objavili su niz akcija, ali i kolumni, koje su upućene protiv Katoličke crkve. Neki od naslova su ”Ne, Isus nije postojao”, ”Vjeronauku nije mjesto nigdje”, “Opet Bozanić melje gluposti”, “Protiv buke crkvenih zvona”, “Vjeronauku nije mjesto nigdje”, “O zloupotrebi znanosti na štetu žena: žena kao fetalni kontejner”, “Izjava Protagore povodom jačanja klerikalizacije društva”, “Laži filijala Katoličke crkve”, “Teološki virus” i tako dalje.

Sudjelovali su i na prosvjedu za raskidanje ugovora sa Svetom stolicom.

”Republika Hrvatska je sklopivši ugovore s Vatikanom narušila svoju Ustavom zajamčenu sekularnost. Katolička crkva je vreća bez dna, država u našoj, hrvatskoj državi. Dobiva milijarde kuna našeg novca iz rastućih poreza koji su nam nametnuti”, tvrdili su na svojim stranicama.

Marijana Bijelić iz Udruge Protagora na jednom od prosvjeda ustvrdila je kako “Vatikanskim ugovorima hrvatski građani ništa ne dobivaju osim ogromnih obaveza. Mislimo da je djelovanje Crkve na političkom planu štetno i protivimo se zloporabi vjere za stjecanje političke moći”, poručila je. Dr. sc. Marijana Bijelić, inače je predstojnica Katedre za bugarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a široj javnosti postala je poznatija gostujući u HRT-ovoj emisiji Peti dan.

Protagora se nekoliko puta bunila protiv sadržaja udžbenika vjeronauka, pisali su bivšem SDP-ovom ministru Kotromanoviću zbog ”prisilnog pohađanja vojnika vjerskim manifestacijama”, bunili se zbog ”obaveze odvođenja učenika škole na religijski obred od strane njihovih razrednika’…

Protagora izgubila spor protiv Udruge U ime obitelji

Udruga Protagora izgubila je 2017. godine sudski spor protiv udruge U ime obitelji, koju su tužili zbog članka objavljenog na portalu narod.hr pod naslovom “Udruga Protagora i HRT lažno optužili Crkvu i grad Đakovo”, a kojim su razotkrivene njihove lažne optužbe na račun Katoličke Crkve i grada Đakovo.

Portal Narod.hr objavio je članak u kojem donosi kronologiju događaja oko optužbi na račun Crkve i grada Đakova zbog nagrađivanja djece koja dolaze na zornice besplatnim klizanjem.

U tužbi su, između ostaloga, tvrdili kako iznošenjem “netočne informacije kako su udruga Protagora i HRT lažno optužili Crkvu i grad Đakovo, tužitelj potpuno neosnovano u javnosti prikazan kao udruga koja podnosi lažne prijave nadležnim tijelima Republike Hrvatske”.

Naglašavali su kako “ovakvim neosnovanim dovođenjem tužitelja u vezu s navodnim lažnim prijavljivanjem navodno nepostojećeg diskriminatornog postupanja grada Đakova(ne i Crkve…), tužitelju je povrijeđeno pravo na ugled i dobar glas, te se isti zbog objave netočne informacije zatekao u neugodnoj situaciji”.

Članak o kojem je riječ možete pročitati ovdje: “Udruga Protagora i HRT lažno optužili Crkvu i grad Đakovo”

Još jedan izgubljeni spor Protagore protiv UIO

Udruga Protagora izgubila je i sudski spor protiv UIO, koju su tužili zbog članka pod naslovom pod naslovom “Hrvatska je zemlja katoličke kulture – ali to ne priznaju ateističke udruge s malo članova i puno prostora u medijima“.

Članak sadrži i rečenicu “u ozračju sveopće histerije protiv Katoličke crkve u Hrvata, posebno medijske, na tom je prosvjedu u organizaciji Protagore jedan njihov član brutalno napao i teško fizički ozlijedio gospođu, dr. Ružicu Ćavar, predsjednicu Hrvatskog pokreta za život i obitelj i članicu predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva, nakon čega je morala biti hospitalizirana.”, koja pak sadrži provjerljivo netočnu informaciju kako je osoba koja je ozlijedila gđu Ćavar član tužitelja. Objavom netočne informacije da je napadač na gđu Ružicu Ćavar član tužitelja, tužitelju je povrijeđeno pravo osobnosti, navodi se u tužbi. Uskoro je objavljen i zahtjev za ispravak udruge Protagora 16. lipnja 2015., ali je, kako navodi tužitelj, članak bio opremljen tendencioznim naslovom: „Napadač na Ružicu Ćavar nije član Protagore, već podupiratelj prosvjeda te udruge“, zbog čega su podnijeli tužbu.

Ujedno, bez obzira na navedenu neosnovanost tužbenog zahtjeva, stav je suda da navedena informacija nije bila podobna povrijediti čast i ugled tužitelja te da mu objektivno nije mogla povrijediti pravo osobnosti.

Presudom je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja Protagore te joj je naloženo isplatiti tuženiku U ime obitelji trošak parničnog postupka u iznosu od 3.750,00 kn. Cijelu presudu možete pročitati ovdje.

Tradicijsko obilježavanje Dana kruha u školama

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, te ograncima i Udruge Lijepa Naša. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni.

Obilježavanje Dana kruha pridonosi se potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode“, ovim riječima opisuje manifestaciju Udruga ‘Lijepa naša’ koja je i idejni začetnik ove priredbe u hrvatskim javno-obrazovnim ustanovama. Vremenski dio koji u cijeloj priredbi zauzme svećenik veoma je skroman.

> ‘Protagora’ pokušava isključiti vjernike iz građanskog društva, a U ime obitelji bi uskratili status udruge

> Ustavni sud: ‘Vjeronauku je mjesto u školama i vrtićima’

> Dr. Željko Tanjić: “Izbacivanje vjeronauka iz škola traže oni koji su predavali marksizam”

> (FOTO) Govor mržnje na FB: Napadali vjernike koji su sudjelovali u pobožnosti križnog puta na Knežiji

Prošle je godine jednog roditelja zasmetao katolički svećenik koji je blagoslivljao kruh u vrtiću zbog čega se potužio Ministarstvu, tvrdeći u svojoj prijavi kako je tim činom njegovo dijete “diskriminirano”.

Tako su neki mediji od jednog vrlo kratkog skromnog i univerzalnog čina napravili skandal.

Prijavili udrugu ‘Lijepa Naša’

Zbog navodnih prošlogodišnjih pritužbi roditelja i sudjelovanja svećenika koji u škole dolaze isključivo na poziv ravnatelja, Udruga Protagora prijavila je Međunarodnoj zakladi za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE) udrugu ‘Lijepa Naša’ koja u školama provodi priredbu “Dani kruha”, a koja je u Hrvatskoj i službeni predstavnik FEE-a. FEE je navodno utvrdio da vjerske aktivnosti ne bi smjele biti dijelom aktivnosti koje se provode u sklopu FEE-ovih programa.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.