Plenkovićeva ministrica zabranjuje prisustvo svećenika u školama: ‘Dani kruha sa svećenikom samo uz pristanak roditelja’

Foto: djos.hr, Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Roditelji imaju pravo odlučivati o uključivanju svoga djeteta u izborni program, sudjelovanju na izvannastavnim aktivnostima i izvanučioničkoj nastavi pa stoga mogu odlučiti hoće li njihovo dijete sudjelovati i na priredbama, izložbama ili drugim aktivnostima koje se provode u školi. U skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju – za sudjelovanje učenika u izbornim i fakultativnim predmetima, aktivnostima, modulima, programima i projektima koji nisu obvezni potrebno je informirati roditelje i pribaviti njihovu pisanu suglasnost“, odgovorili su iz Ministarstva obrazovanja Blaženke Divjak na traženje udruge Protagora, ‘udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, te ograncima i Udruge Lijepa Naša. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni. Obilježavanje Dana kruha pridonosi se potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode“, ovim riječima opisuje manifestaciju Udruga ‘Lijepa naša’ koja je i idejni začetnik ove priredbe u hrvatskim javno-obrazovnim ustanovama. Vremenski dio koji u cijeloj priredbi zauzme svećenik veoma je skroman.

Prošle je godine jednog roditelja zasmetao katolički svećenik koji je blagoslivljao kruh u vrtiću zbog čega se potužio Ministarstvu, tvrdeći u svojoj prijavi kako je tim činom njegovo dijete “diskriminirano”.

Tako su neki mediji od jednog vrlo kratkog skromnog i univerzalnog čina napravili skandal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prema hrvatskom Ustavu Hrvatska nije sekularna država, a što se pokušava nametnuti u medijskom prostoru, ali i hajkom na katolike.

> Ljilja Vokić za Narod.hr: ‘Nikakve udruge nemaju pravo tražiti uklanjanje križa u školi, štoviše, zbog toga ih roditelji mogu tužiti’

> Hajka na vjernike zbog blagoslova kruha na tradicionalnoj manifestaciji u dječjem vrtiću na Knežiji!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ustavni sud: ‘Vjeronauku je mjesto u školama i vrtićima’

> Dr. Željko Tanjić: “Izbacivanje vjeronauka iz škola traže oni koji su predavali marksizam”

> (FOTO) Govor mržnje na FB: Napadali vjernike koji su sudjelovali u pobožnosti križnog puta na Knežiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Protagora od Ministarstva znanosti i obrazovanja tražila je u srijedu da nadolazeće održavanje svečanosti ‘Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje’ “ne bude povod za diskriminaciju djece koja ne pohađaju katolički vjeronauk i njihovu indoktrinaciju u katoličku vjeru“.

“Uzimajući u obzir da se proteklih godina svečanost neizostavno održavala uz sudjelovanje katoličkih svećenika, uz obaveznu nazočnost svih učenika i učitelja bez obzira na njihovu vjersku pripadnost, što je bio povod brojnim pritužbama roditelja, ovim Vas putem pozivamo da poduzmete potrebne mjere kako bi se vjerski dio svečanosti održavao isključivo u sklopu nastave katoličkog vjeronauka”, ustvrdili su iz Protagore u dopisu.

Dopis su uputili Ministarstvu znanosti i obrazovanja, UNICEF-u i Uredu pravobraniteljice za djecu.

Prijavili udrugu ‘Lijepa Naša’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog navodnih prošlogodišnjih pritužbi roditelja i sudjelovanja svećenika koji u škole dolaze isključivo na poziv ravnatelja, Udruga Protagora prijavila je Međunarodnoj zakladi za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE) udrugu ‘Lijepa Naša’ koja u školama provodi priredbu “Dani kruha”, a koja je u Hrvatskoj i službeni predstavnik FEE-a. FEE je navodno utvrdio da vjerske aktivnosti ne bi smjele biti dijelom aktivnosti koje se provode u sklopu FEE-ovih programa.

Udruga Protagora dalje navodi “da je Ministarstvo lani provelo inspekcijski nadzor u najmanje jednoj školi te da je navedena praksa u hrvatskim školama protivna hrvatskim propisima, Konvenciji UN-a o pravima djeteta, kao i Ugovoru između Svete stolice i Republike Hrvatske o suradnji u području odgoja i obrazovanja jer je riječ o prinudnom vjerskom odgoju na svečanosti koja je obavezna za sve učenike. Ured pravobraniteljice utvrdio je kako ta praksa ukazuje na nespremnost i neučinkovitost odgojno-obrazovnog sustava da osigura poštivanje propisa, učenje djece poštovanju različitosti i toleranciji te uvažavanju prava i potreba drugih manjinskih zajednica, dok je u preporuci Ministarstvu preporučio da poduzme mjere kako se vjerske aktivnosti u školama i vrtićima ne bi prakticirale izvan odobrenog programa vjeronauka”.

Vjeronauk kao izborni predmet odabire 90 posto učenika

Podsjetimo, početkom 2019. odbacujući prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica Ustavni sud zaključio je da vjeronauk u vrtićima i školama nije u nesuglasju s Ustavom, odnosno da država i crkva nisu apsolutno odvojene.

“Odvojenost države i vjerskih zajednica nije apsolutna. Sve dok je zaštita i pomoć države djelatnostima vjerskih zajednica u okviru članka 41. stavka 1. Ustava, slobodno izabrani vjerski odgoj u ustanovama predškolskog odgoja te slobodno izabrana nastava vjeronauka kao izbornog predmeta u osnovnim i srednjim školama, po ocjeni Ustavnog suda, sami po sebi nisu nesuglasni s Ustavom”, stoji u obrazloženju.

Pritom se pozivaju i na pravna stajališta Europskog suda za ljudska prava “prema kojima pravo na iskazivanje vjere kroz poučavanje zajamčeno člankom 9. stavkom 1. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda”.

“U osnovnim školama vjeronauk kao izborni predmet odabire 90 posto učenika, u srednjim školama njih 75 posto, što govori o tome da je u našim školama uveden po demokratskom slobodnom izboru”, istaknuo je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u razgovoru za HRT odgovarajući na pitanja o vjeronauku u školama i zahtjevima da se revidiraju ugovori sa Svetom stolicom.

Kardinal Bozanić naglasio je kako je vjeronauk nakon Drugog svjetskog rata nasilno izbačen iz škola.

> Divjak je zatražila očitovanje škole zbog hrvatske himne u školi: Pročitajte što o tome kažu ostali hrvatski političari

> (VIDEO) Dr. Šola: Koja je razlika između sekularnosti – koju Crkva zastupa, i sekularizma – komunističke ideologije

> Tko je Marijana Bijelić, feministica i ‘sekularistica’ koja u Petom danu mijenja Lanu Bobić

> Protagora izgubila još jednu tužbu, propao pokušaj ušutkivanja U ime obitelji

Udruga Protagora inače je poznata po akcijama koje su upućene protiv Katoličke crkve. Sudjelovali su i na prosvjedu za raskidanje ugovora sa Svetom stolicom. “Novac se koristi za nametanje zločinačke ideologije”, rekla je Marijana Bijelić iz udruge Protagora o novcu koji Crkva dobiva iz proračuna. Dr. sc. Marijana Bijelić, inače je docentica na Katedri za bugarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a široj javnosti postala je poznatija gostujući u HRT-ovoj emisiji Peti dan.

Bijelić je česta kritičarka katoličke Crkve u Hrvatskoj te je tako putem medija zastupala ukidanje ugovora sa Svetom Stolicom, no posebnu pozornost privukao je njen napad na biskupa Vladu Košića kada ga je optužila da kritiziranjem komunističkog režima brani ustaštvo, fašizam i kapitalizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.